/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 2

jaargang 43, 22 november 2000


Cultuur

Untitled Document

Studenten goedkoper naar concert
Het Brabants Orkest op zoek naar studentenpubliek

Voor een tientje naar een concert van het Brabants Orkest. Met deze actie wil het Brabants Orkest meer studenten in de Brabantse steden naar het concertgebouw lokken. Van 7 tot en met 10 december speelt het orkest tijdens een speciale voorstelling twee muziekstukken uit de science fiction film '2001: A space Odyssey'. Voor tien gulden krijg je een entreebewijs, een cd van Het Brabants Orkest en een consumptiebon. Op vrijdag 8 december is er een optreden in Muziekcentrum Frits Philips.

Concertbezoekers zijn meestal 25 jaar of ouder. En meestal geen studenten. Dat ziet het Brabants Orkest graag anders. Daarom zijn deze actie en een speciale voorstelling bedacht, legt Ilona Gerritse uit, verantwoordelijk voor de pr en marketing van het orkest. "We willen een nieuwe doelgroep aanboren onder studenten." Daarvoor wordt de toegangsprijs, die rond de dertig, veertig gulden ligt, flink verlaagd tot een tientje. "We hadden bedacht dat studenten eerder zin hebben in filmmuziek dan in Mozart of Beethoven. En zo leren ze ons gemakkelijker kennen."
De film '2001: A space Odyssey' is een science fictionklassieker van regisseur Stanley Kubrick uit 1968. Het verhaal gaat over astronauten die op een geheime missie worden gestuurd, nadat bewijs is gevonden van buitenaards intelligent leven. De film brengt meer visuele dan verbale ervaring, omdat het eerste gesproken woord pas valt na 25 minuten. Helaas wordt de film niet vertoond, dat bleek niet mogelijk.

Übermensch
Twee bekende muziekfragmenten uit de klassieker staan op het programma: Atmosphères van György Ligeti en Also sprach Zaratustra van Richard Strauss. "Also sprach Zaratustra is een heel bekend stuk. Je hoort het ook vaak bij televisiereclames, studenten kennen het vast", hoopt Gerritse. Dit stuk is het zesde van negen symfonische gedichten die Strauss schreef rond het jaar 1900. Deze orkestwerken zijn allen gebaseerd op literaire thema's. In Also sprach Zaratustra grijpt Strauss terug op de filosoof Nietzsche, die in het gelijknamig boek de drie fases die de mens tijdens zijn ontwikkeling doorloopt, bespreekt. Afhankelijkheid, het verzet daartegen en het uiteindelijk krijgen van de vrijheid. In de laatste fase stijgt de mens boven zichzelf uit en ontstaat de 'Übermensch', een term die de nazi's later volstrekt verkeerd geïnterpreteerden.
De stukken worden aangevuld met de Kaiserwalzer van Johann Strauss jr., omdat de Weense wals een belangrijke rol speelt in de film. Ook worden de Vier Letzte lieder van Richard Strauss ten gehore gebracht.

Dirigente
"Ik hoop echt dat er flink wat studenten op af komen, want we hebben er enorm veel moeite en tijd ingestoken. Door de combinatie maken met een film hopen we deze doelgroep aan te spreken", zegt Gerritse. "Maar eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee hoeveel mensen er zullen komen. Ik hoop het maximale aantal: veertig." In januari en februari wordt de actie nog een keer herhaald. Dan speelt het orkest de muziek van de film 'The ten commandments', terwijl de film achter de musici draait. Een ander bijzonder punt: tijdens deze voorstellingen is het niet een dirigent, maar een dirigente die het orkest begeleidt. "Dat is echt heel bijzonder."/.

Wie in december een optreden wil bijwonen, kan zich aanmelden via email: hbo@brabantsorkest.nl.

Untitled Document

Zwevende Amazone

Waarschijnlijk is het één van de bekendste bronzen beelden op het TU/e-terrein. Maar het is zo deel gaan uitmaken van het 'campus-meubilair' (het staat er al sinds 1965), dat het de dagelijkse passant niet of nauwelijks meer opvalt. En dat, terwijl het een opvallend en expressief kunstwerk is. Alleen al het feit dat een metalen zuil het hoog de lucht in tilt, doet het werk nog eens extra winnen aan uitdrukkingskracht. We hebben het over het kunstwerk 'Zwevende Amazone' van Arthur Spronken (1930), dat staat voor de zojuist gerenoveerde laagbouw van het Hoofdgebouw. Deze in het Limburgse Beek geboren kunstenaar had er al op jonge leeftijd veel voor over om kunst te kunnen maken. In een biografisch overzicht staat dat hij van zijn 17de tot en met zijn 22ste levensjaar eens per week 75 kilometer op de fiets aflegde om bij een vriend van de familie figuren in hout te kunnen snijden. Deze vriend, Paul Schmalbach, had in de oorlog geholpen om de joodse moeder van Spronken uit gevangenschap te krijgen. Schmalenbach moedigt hem aan om een opleiding in de beeldende kunsten te gaan volgen.

Aan de Kunstnijverschool in Maastricht leert hij hakken in steen, tekenen en krijgt hij lessen in anatomie, die hem als beeldhouwer goed van pas komen. In 1963 ontvangt hij in Parijs een internationale prijs voor jonge kunstenaars. De biografie meldt dat hij heel alleen de beeldhouwkunst van Nederland vertegenwoordigde.
Het paard, al dan niet met ruiter of amazone, is zeer duidelijk een favoriet onderwerp in het werk van Spronken. In een interview heeft hij eens te kennen gegeven als jongen geschuild te hebben onder een paard. Vanaf 1962 wordt het een steeds terugkerend element in zijn oeuvre. Maar het is niet een weergave van een realistisch paard. Spronken richt zich volkomen op de paardetors. Niets meer dan het lijf, de billen en de nek laat hij de toeschouwer zien. Die vorm wordt volgens kunstrecensent Lambert Tegenbosch zijn thema: "het wentelende, fantastische paardelijf, dat niet rent, springt, draaft of galoppeert, maar dat rolt als de zee."

Die golvende, dynamische beweging is ook goed terug te vinden in het kunstwerk dat op het TU/e-terrein al 35 jaar een vaste plaats heeft. Hoeveel mensen zullen in deze vormen nog een paard herkennen? Een andere recensent brengt de werkwijze van Spronken mooi onder woorden: "Het brute geweld waarmee de beeldhouwer soms zijn vormen als van een slager in de ruimte afkapt, blijft steeds beantwoorden aan de vormendienst die hij ontketent."
Overigens is de 70-jarige kunstenaar, nog altijd woonachtig in Beek, nog steeds actief. En hoe. Als wij hem bellen voor een korte toelichting, kapt hij het gesprek al na twee minuten af met de mededeling dat hij het te druk heeft./.

Untitled Document

/Talkshow
Gerard van Maasakkers ontvangt zondag 26 november vanaf 12.30 uur enkele spraakmakende gasten tijdens zijn talkshow in grand café Berlage aan de Kleine Berg in Eindhoven. De Eindhovense René Merckx is waarschijnlijk de enige geschiedkundige ter wereld die de waarheid over de geschiedenis van zijn woonplaats via lantaarnpalen aan het publiek kenbaar moet maken. Schrijver Ronald Giphart wordt uitgehoord over zijn nieuwe boek 'Ik omhels je met duizend armen' en Johan Simons, regisseur van toneelgroep Hollandia, geeft een vooruitblik op de functie die hij vanaf 1 januari gaat bekleden: artistiek leider van het Zuidelijk Toneel. Voor een column is Rob Frank aanwezig.

/Kraaij en Balder
Het komend weekeinde zijn er de nodige activiteiten in café Kraaij en Balder aan de Strijpsestraat in Eindhoven. Vrijdagavond treedt vanaf 21.30 uur de Belgische band Albert op. Zaterdag is het de beurt aan dj P.D. Elly die om 22.30 uur haar platenkoffer opent. Jazz Abell treedt zondag om 16.00 uur op met muziek en zang uit het great American songbook. Wie zelf het podium op wil, moet wachten tot dinsdag 28 november. Dan is het om 20.30 uur tijd voor een Real Book Jazz Sessie.

/Mensenslurper
De nieuwste voorstelling van Arno Huibers heet De Mensenslurper. Als voyeurs kijkt het publiek tijdens deze show naar de bewoners van een flatgebouw. Gebruikmakend van maskers zet Huibers de verschillende per-sonages neer met hun eigen gektes, dromen, afwijkingen en vervlogen idealen. Dat wisselt van een dichter-musicus tot een straatschoffie, een dame van lichte zeden, een heer van zware zeden en een grijze kantoorklerk. De première van De Mensenslurper is woensdag 29 november om 20.30 uur in de Stadsschouwburg Eindhoven.

/Vrienden van Amstel live!
De derde editie van De vrienden van Amstel live! wordt gehouden van 9 tot en met 12 januari. Enkele artiesten die meedoen: Abel, Kane, Van Dik Hout, Loïs Lane, Toontje Lager, Ruth Jacott, Frank Boeijen en Candy Dulfer. Als je meer wilt weten, surf dan naar www.vriendenvanamstel.nl.

/Wildlife foto's
De mooiste foto's van het dierlijk wildleven zijn te zien in het Museon in Den Haag tijdens de tentoonstelling Wildlife Photographer of the year 2000. Dit is een uitvloeisel van de prestigieuze wedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen meedoen. Het Museon toont de honderdvijftig bekroonde foto's tot 11 maart 2001.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor