Groen licht voor ruimte-experiment

Eind 2003 wordt er letterlijk een onderzoeksproject gelanceerd van de faculteit Technische Natuurkunde. De Nederlandse astronaut André Kuipers gaat in het ruimtestation ISS voor de groep van prof.dr.ir. Gerrit Kroesen een zogeheten High-Intensity- Discharge- lamp testen.


Dinsdag werd bekend dat Kuipers eind 2003 met een Russische raket meevliegt naar het internationale ruimtestation ISS. Voor prof.dr.ir. Gerrit Kroesen, werkzaam bij de TN-capaciteitsgroep Elementaire processen in gasontladingen, heeft die mededeling grote gevolgen. Kroesen wil volgend jaar in nauwe samenwerking met Philips een High-Intensity-Discharge-lamp (HID-lamp) laten testen door Kuipers. Deze lamp heeft een energie-efficiëntie van veertig procent. Dat wil zeggen dat veertig procent van de elektriciteit wordt omgezet in licht. Bij de doorsnee gloeilamp is dat één procent. Op dit moment is de lamp vanwege instabiliteit niet geschikt voor huishoudelijk gebruik. Kroesen hoopt dat hij met de experimenten in gewichtloze toestand meer zicht krijgt op het hoe en waarom van die instabiliteit. Ook Philips is zeer geïnteresseerd in de uitkomsten. Op dit moment zorgt de instabiliteit ervoor dat de lamp flikkert. Pas als dat verholpen is, zou Philips de lamp in productie kunnen nemen. Iets wat volgens Kroesen grote maatschappelijke implicaties kan hebben, omdat daardoor veel energie bespaard wordt.
Kroesen maakt vandaag, 5 december, deel uit van een groep Nederlandse wetenschappers die samen met onderwijsminister Maria van der Hoeven bij het European Space Agency in Noordwijk de pers voorlicht. Omdat de vlucht van Kuipers vervroegd is van november 2004 naar eind 2003, moet de groep van Kroesen ‘op volle stoom’ gaan werken om de benodigde apparatuur op tijd in Moskou te krijgen. Kroesen: “We waren er al enige tijd van op de hoogte dat de lancering vervroegd zou worden en daarom zijn we al zes weken op volle kracht bezig met de voorbereidingen. Met name de Gemeenschappelijke Technische Dienst van de TU/e gaat de komende maanden een belangrijke rol spelen bij het vervaardigen van alle apparatuur. Er werken aan de TU/e nu twintig mensen aan en bij Philips nog eens zes. Aan de apparatuur, die vooraf naar het ruimtestation gestuurd wordt, zijn strenge criteria verbonden met betrekking tot de enorme versnelling waaraan het bloot zal staan en de schokbestendigheid”./.