Proef TU/e in de ruimte gaat door

Het lijkt erop dat het neerstorten van het ruimteveer Columbia, afgelopen zaterdag, geen gevolgen heeft voor het experiment met de zogeheten High-Intensity-Discharge-lamp van de TU/e-faculteit Technische Natuurkunde en Philips. Aangezien de onderzoeksopstelling met de Russische raket Progress naar het ruimtestation ISS wordt gebracht, kunnen de spullen medio september de ruimte in.


Prof.dr.ir. Gerrit Kroesen, werkzaam bij de TN-capaciteitsgroep Elementaire processen in gasontladingen van de TU/e, heeft nog geen indicaties dat de vlucht met ‘zijn’ experiment -een samenwerking met Philips- in gevaar komt door de crash. Afgelopen dinsdag liet zowel de European Space Association (ESA) als de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON) per mail aan Kroesen weten dat vooralsnog aan de eerder gemaakte planning wordt vastgehouden. ESA en SRON verzorgen de algehele wetenschappelijke begeleiding van de vlucht.
Het enige wat problemen zou kunnen geven, is de terugkomst van de materialen. Die moeten met een Amerikaans voertuig naar de aarde worden gebracht en zolang de oorzaak van de ramp met de Columbia niet duidelijk is, stuurt Amerika geen van haar drie overgebleven shuttles de ruimte in.
Of dit voor problemen gaat zorgen, is bij Kroesen niet bekend. Aan de onderzoeksopstelling worden na terugkomst op aarde nog elektrodes onderzocht, iets wat nu vertraging kan oplopen. De resultaten van de metingen komen met de astronauten naar beneden.

Onderhandeld
“Het is zeker níet waar dat de vlucht niet doorgaat, maar het zou begrijpelijk zijn als op een goed moment toch ergens vertraging gaat optreden”, zegt Kroesen. Volgens hem wordt momenteel volop over de vlucht onderhandeld door de Russen, NASA en ESA. De geluiden over mogelijke vertraging variëren van “nul tot zes maanden”, aldus Kroesen.
De Nederlandse astronaut André Kuipers, die de test gaat uitvoeren, zou volgens de oorspronkelijke planning in november de lucht in gaan. Ook hij vliegt met een Russische raket naar het ruimtestation. De groep van Kroesen moet het experiment voor die tijd klaar hebben./.