TU/e-proef vandaag de ruimte in

Om 13.00 uur Nederlandse tijd wordt vandaag, donderdag 29 januari, de hardware voor het Arges-experiment van de TU/e en Philips gelanceerd in een Progress-raket. De raket is een kopie van de Sojoez waarin de Nederlandse astronaut André Kuipers in april naar ruimtestation ISS gaat.

Arges is een project waarin de instabiliteit van een zeer energiezuinige plasmalamp in de ruimte onderzocht wordt. De lamp moet voor heel wat minder energieverbruik gaan zorgen, maar is nog niet helemaal perfect. Er treden nog verschijnselen op die te maken hebben met de zwaartekracht. Daarom worden de lampen in april in het ruimtestation ISS in gewichtloze toestand getest door Kuipers. Twintig lampen worden in een carrousel geplaatst die deze langs een meetinstallatie draait. Het project wordt gedragen door prof.dr. Gerrit Kroesen en zijn groep bij Technische Natuurkunde, en door Philips, die de lamp in productie wil nemen.
In de raket die vandaag gelanceerd wordt, zit behalve bevoorrading voor het ISS ook hardware van een aantal experimenten dat Kuipers in de ruimte gaat doen. Bij Estec in Noordwijk wordt de lancering live gevolgd via een verbinding met het vluchtleidingscentrum Tsup in Moskou. De raket wordt gelanceerd vanaf basis Cosmodrome in Baikonur, Kazachstan. Tijdens de lancering is een pr-evenement gepland bij Estec, waarbij onder meer een demonstratie wordt gegeven van het ‘engineering model’ van de lampencarrousel van het Arges-project. Dit wordt gedemonstreerd door Kroesen en een student./.