Scholieren praten aan TU/e live met astronaut Kuipers


Afgelopen maandag werden de antennes op het dak van E-hoog geplaatst. Foto: Bart van Overbeeke

Prof.dr.ir. Gerrit Kroesen maakt optimaal gebruik van André Kuipers. Niet alleen laat hij de astronaut zijn HID-lamp testen, hij gebruikt Kuipers ook als pr-man. Door scholieren de kans te geven live met de Nederlandse astronaut in het internationale ruimtestation ISS te praten, kunnen ze zien dat techniek behalve moeilijk en saai, ook heel leuk kan zijn. Dat is de insteek van ‘In de ba(a)n van techniek’, een project dat Kroesen coördineert.

In totaal doen driehonderd mensen mee aan het project, dat plaatsvindt in het weekend van 24 en 25 april. Onder hen zijn scholieren van basisschool Hanevoet en pleincollege St. Joris (voortgezet onderwijs) en leden van studieverenigingen van verschillende faculteiten. Zij nemen deel aan de workshops, die plaatsvinden via ‘getrapte coaching’: studenten van de TU/e begeleiden middelbare scholieren, die op hun beurt scholieren van de basisschool coachen. Zo mogen de scholieren nadenken over praktische zaken in de ruimte, zoals hygiëne, comfort en vermaak. Kroesen: “Het doel is scholieren kennis te laten maken met techniek, hen te laten zien dat het een leuk vak is en dat je niet per se een moeilijke studie kiest”.
Op zondag 25 april wordt een live-verbinding met het ISS tot stand gebracht vanaf het dak van E-hoog. Afgelopen week werden de antennes voor de communicatie geïnstalleerd en in een kleine collegezaal op de bovenste verdieping van het gebouw is het ‘zenuwcentrum’ ingericht, naast de ruimte van de Eindhoven Student Radio Amateur Club (ESRAC). Omdat de scholieren niet beschikken over een radioamateurvergunning, wordt gebruik gemaakt van een machtiging van ESRAC. Overigens wordt slechts twee keer informeel radiocontact gezocht met Kuipers, die op 19 april de ruimte in gaat. Een keer door ESTEC, het technisch ruimtevaartcentrum van de European Space Agency (ESA), en één keer door de TU/e.
Het gesprek tussen Kuipers en de scholieren wordt vanuit E-hoog in geluid én beeld doorgezonden naar het Auditorium en naar het European Space and Technology Centre in Noordwijk. De beelden worden verzorgd door Amateur-TV -ATC, een zijtak van de radio-amateurs- en is ook als streaming video op internet te zien.

Ontspannen kletsen
Ontspannen kletsen met de astronaut is er niet bij. Kuipers’ tijd is volgens Kroesen van minuut tot minuut ingeroosterd. Nog belangrijker zijn de fysieke beperkingen: “Als het goed is, passeert het ISS de TU/e zondagochtend om acht uur. We hebben dan een netto-gesprekstijd van tien minuten; zolang hebben de antennes ‘zicht’ op het ISS”.
Van een spontaan gesprek zal overigens geen sprake zijn. Kroesen: “De vragen van de scholieren worden van tevoren naar het ISS gestuurd, zodat Kuipers alvast over de antwoorden kan nadenken. Bovendien moeten zowel de scholieren als de studenten verplicht oefenen met de apparatuur”. Kroesen schat de slagingskans van het project hoog in. Het enige wat er nog aan ontbreekt, is de aanwezigheid van minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, die door Kroesen is uitgenodigd voor het evenement. “Ik heb nog geen bevestiging van haar komst gehad, maar het schijnt dat dit soort bezoeken pas op het laatste moment aangekondigd wordt. Ze komt uit Limburg, dus op zich zou ze makkelijk langs kunnen komen. Ik schat die kans in op fifty-fifty maar we houden in ieder geval een plekje voor haar vrij.” /.

Kijk voor meer informatie op www.tue.nl/ariss/.