Kuipers veilig aangekomen bij ISS


Foto: ESA

Een Sojoez TMA-4 met aan boord de Nederlander André Kuipers, de Rus Gennady Padalka en de Amerikaan Edward Fincke steeg maandagochtend in alle vroegte op van de Kazachstaanse steppe. Woensdagmorgen dockte de Sojoez bij het International Space Station (ISS).
André Kuipers is na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte, maar de eerste die het ISS bezoekt. Tijdens zijn zogeheten Delta-missie zal Kuipers een aantal biologische en natuurkundige proeven doen, waaronder een proef met de zogenoemde High Intensity Discharge-lamp van de TU/e en Philips.
Dit weekend zal op zondag vanuit de TU/e radiocontact plaatsvinden tussen studenten en scholieren en Kuipers. Zaterdagmiddag wordt gerepeteerd voor het radiogesprek met een live-overdracht tussen E-hoog -vanwaar het contact met het ISS plaatsvindt- en het Auditorium. Daarna vindt een aantal voor iedereen toegankelijke workshops en demonstraties plaats, waaronder een college van prof. dr. Gerrit Kroesen. De hoogleraar zal gasontladingen demonstreren die inzicht geven in het Arges-experiment dat deel uitmaakt van de Delta-missie. Voor de TU/e zal Kuipers de High Intensity Discharge-lamp testen, een plasmalamp die zo efficiënt brandt dat hij volgens Kroesen behoort tot ‘de kampioenen van de zuinigheid’.

Lees hier verder.