Onderzoek/ Onderzoek in het kort

Zantema beste string-herschrijver
Dr. Hans Zantema, universitair hoofddocent bij Informatica, heeft met zijn TORPA-programma (Termination Of Rewriting Proved Automatically) het beste programma geschreven voor het onderdeel stringherschrijving van de 7th International Workshop on Termination in het Duitse Aken. De wedstrijd maakte deel uit van de Federated Conference on Rewriting, Deduction and Programming, RDP’04. Een voorbeeld van een probleem dat door TORPA gekraakt kan worden: beschouw een rijtje letters dat alleen maar uit a’s en b’s bestaat. Er is maar een spelregel: als het patroon ‘aabb’ hierin voorkomt, mag het vervangen worden door ‘bbbaaa’. Beredeneerd moet worden dat deze regel niet oneindig vaak toegepast kan worden als je begint met een eindig rijtje letters. Het programma TORPA hoest echter op een gewone pc in 0,01 seconde een volledig bewijs hiervoor op.

Puur Wonen estafette
Bewoners van 28 ‘pure woningen’ in Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Helmond openen op 12 juni hun deuren tijdens de Puur Wonen estafette. De woningen zijn onaangekondigd en op eigen gelegenheid te bekijken tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Deze duurzame bouwprojecten zijn geanalyseerd door zestig studenten van Bouwkundedocent ir. Geert-Jan van den Brand. De resultaten van hun analyses zullen worden gebruikt voor publicatie in een excursieboek en publicaties in het tijdschrift ‘Puur Bouwen’. Kijk voor meer informatie op www.puurwonen.info.

‘Oxbridge’ niet langer onaantastbaar
Cambridge en Oxford zijn ook dit jaar de beste universiteiten van Groot-Brittannië, maar jonge universiteiten en voormalige ‘polytechnics’ rukken op. Dat meldt dagblad de Guardian, die een ranglijst van universiteiten publiceerde. Bij een enkele studie moeten Oxford en Cambridge zelfs hun ereplaats afstaan aan een andere universiteit. De ranglijst van de Guardian baseert zich alleen op de kwaliteit van onderwijs en let niet op onderzoek. De krant weegt ook mee hoeveel studenten er per docent zijn, wat het ict-budget per student is en hoeveel allochtonen en gehandicapten er de opleidingen volgen. (HOP)

Symposium systeem- en regeltechniek
Ter gelegenheid van de oprichting van het Delft Center for Systems and Control (DCSC) organiseert de TU Delft een tweedaags symposium over systeem- en regeltechniek en technologieontwikkeling. Het symposium, getiteld ‘Systems and Control, Challenges in the 21st Century’, vindt op 7 en 8 juni plaats in het Aula Congrescentrum van de Technische Universiteit Delft. Het programma bestaat uit achttien plenaire lezingen. Namens de TU/e zal prof.dr.ir. Maarten Steinbuch spreken over advanced motion control. Meer informatie over het symposium en aanmeldformulieren zijn te vinden op: www.dcsc.tudelft.nl/Symposium/index.html

EU moet investeringen nanotechnologie verdrievoudigen
Als de EU op het gebied van nanotechnologie tot de voorhoede wil blijven behoren, moeten de overheidsinvesteringen tegen 2010 met een factor drie zijn gestegen. Daartoe roept de Europese Commissie de lidstaten op. De commissie stelt zelf 1,3 miljard euro voor nanotechnologie beschikbaar. Europees commissaris voor technologie Philippe Busquin verwacht dat de markt voor nanoproducten in 2010 honderden miljarden euro’s zal bedragen. Eind jaren negentig liep Europa nog voorop in het nano-onderzoek, maar nu besteden de VS en Japan meer (3,1 euro per inwoner tegen respectievelijk 3,6 en 6,2). De commissie wijst op de noodzaak een einde te maken aan de versnippering in het onderzoek. Ook moet de nodige aandacht worden geschonken aan de maatschappelijke aspecten van nanotechnologie. De angst leeft onder meer dat de onmeetbaar kleine nanodeeltjes schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, of zelfs ongecontroleerd op hol slaan. (HOP)

TUD alsnog in top 10 patentaanvragen
Met een vermelding van de TU Delft is de top 10 van Nederlandse patentaanvragen gerectificeerd. In het jaarverslag van het Bureau voor de Industriele Eigendom (BIE) ontbrak de universiteit aanvankelijk, maar die fout is rechtgezet met een vermelding op de derde plaats. Het BIE betreurt de fout en heeft een erratum uitgestuurd. De enige universiteit in de top 10 hoeft nu alleen TNO en uitvinder R. Cornelissen boven zich te dulden, met respectievelijk 53 en 27 patenten. (HOP)