Universiteitsberichten

Algemeen

OSC

Cursus ‘Doceren in het hoger onderwijs’
Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op woensdag 23, donderdagmorgen
24 en donderdag 31 maart de cursus ‘Doceren in het hoger onderwijs’. De cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren docenten en voor assistenten in opleiding. De deelnemers krijgen een brede oriëntatie op verschillende onderwijstaken.
Tijdens de cursus komen thema’s aan de orde zoals het maken van lesopzetten, het systematisch aanpakken van problemen, het boeiender maken of efficiënter organiseren van onderwijs, het beoordelen van studieresultaten, enzovoorts. Ook worden aanwijzingen gegeven om de aan onderwijs bestede tijd zo doelmatig mogelijk te gebruiken. De deelnemers gaan zelf actief aan de slag, onder meer door het houden van presentaties en het uitwisselen van ideeën en ervaringen.
Meer informatie is te verkrijgen bij Harry van de Wouw (tst. 3126) of Willem van Hoorn (tst. 4237). Aanmelding kan per telefoon (tst. 5060), per e-mail (cursus.osc@tue.nl) of via internet (www.osc.tue.nl/).

Cursor

Gratis op te halen: oude jaargangen Cursor
Wie interesse heeft in ingebonden oude jaargangen van Cursor en voorganger TH-Berichten kan zich melden bij de Cursor-redactie in de W-hal 1.25.

Mensen

Promoties

Mw. X. Zhu, M.Sc. verdedigt op donderdag 17 februari haar proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt vanaf 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt ‘Active spectroscopy on HID lamps Exploration of various methods’. Zhu promoveert aan de faculteit Technische Natuurkunde. De promotoren zijn prof.dr.ir. M. Haverlag en prof.dr.ir. G.M.W. Kroesen.

Mw. D.L. Tillier M.Sc. verdedigt op donderdag 17 februari haar proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt vanaf 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt ‘About Morphology of Grafted Ethylene-Propylene(-Diene) Copolymers-Based Latexes’. Tillier promoveert aan de faculteit Scheikundige Technologie. De promotoren zijn prof.dr. C.E. Koning en prof.dr. A.M. van Herk.

E.J. Kontturi M.Sc. verdedigt op maandag 21 februari zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt vanaf 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt ‘Surface chemistry of cellulose from natural fibre to model surfaces’. Kontturi promoveert aan de faculteit Scheikundige Technologie. De promotoren zijn prof.dr. J.W. Niemantsverdriet en prof.dr. T. Vuorinen.

Ir. C.A.M. Knechten verdedigt op maandag 21 februari zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt vanaf 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt ‘Plasma Oxidation for Magnetic Tunnel Junctions’. Knechten promoveert aan de faculteit Technische Natuurkunde. De promotoren zijn prof.dr.ir. W.J.M. de Jonge en prof.dr.ir. M.C.M. van de Sanden.

Drs. M. van Dijk verdedigt op woensdag 23 februari zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt vanaf 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt ‘Industry Evolution and Catch Up’. Van Dijk promoveert aan de faculteit Technologie Management. De promotoren zijn prof.dr. A. Szirmai en prof.dr. M.J. James.

Mw. L. Devi M.Chem.Eng. verdedigt op woensdag 23 februari haar proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt vanaf 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt ‘Catalytic removal of biomass tars; Olivine as prospective in-bed catalyst for fluidized-bed biomass gasifiers’. Devi promoveert aan de faculteit Scheikundige Technologie. De promotoren zijn prof.dr.ir. F.J.J.G. Janssen en prof.dr. J.W. Niemantsverdriet.

Afscheid

Na een dienstverband van meer dan 25 jaar neemt Ini Smulders, secretaresse van het faculteitsbestuur Scheikundige Technologie, afscheid van de TU/e. Het bestuur nodigt u van harte uit voor de afscheidsreceptie op donderdag 24 februari vanaf 16.00 uur in de Pantry van het Helix-gebouw.

Per 1 februari 2005 is prof. Bart Drinkenburg officieel gepensioneerd. Zijn afscheidscollege vindt plaats op vrijdag 11 maart vanaf 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium, gevolgd door een receptie in de Senaatszaal. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Drinkenburg, eerder afgestudeerd en gepromoveerd aan de Eindhovense faculteit Scheikundige Technologie, was onder meer hoofd R&D in de procestechnologie en later directeur corporate technology bij DSM. In 1995 kwam hij terug naar de TU/e als deeltijdhoogleraar procesontwikkeling. Hij gaf als directeur mede vorm aan de postdoctorale opleiding Process and Product Design van het Stan Ackermans Instituut.

Bedankt

De afscheidsbijeenkomst in de glasinstrumentmakerij van de collega’s, directie GTD en bekenden heeft mij en mijn familie zeer goed gedaan. Bedankt voor de prachtige en waardevolle cadeaus. Ik kijk met veel plezier terug op deze dag.
Bedankt voor uw komst.
Jac Gofers

Faculteiten

CTT

English courses 2005
Do you wish to improve your English? Registration is still possible for the
following courses of English: English Level I, Level II (general refresher courses), Pronunciation for Asian Speakers of English. For more information please contact G. Burke, e-mail g.burke@tue.nl, ext. 8302; A. Keizer, e-mail a.keizer@tue.nl, ext. 5086.

Technologie Management (TIW)

Afstudeervoordrachten
G.T.J. Adriaanse, ‘CO2-opslag in steenkoollagen: perspectieven voor Limburgs provinciaal beleid’, maandag 21 februari, 13.00 uur, Paviljoen K 10.

Patrick Tops, ‘Sectorale innovatie systemen, een onderzoek naar innovaties in de prefab betonsector’, maandag 21 februari, 10.00 uur, TeMa 0.14.

Gert-Jan Groothuys, ‘Locatieontwikkeling; het locatieontwikkelingsproces ingericht voor projectontwikkelaars’, woensdag 23 februari, 14.00 uur, Vertigo vloer 5 colloquiumzaal.

Studentenleven

Europese Week Eindhoven

Reporters gezocht
Van 10 t/m 15 April 2005 is er weer een European Week Eindhoven (EWE). 350 Europese studenten komen naar Eindhoven om hier te discussiëren over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op de recente ontwikkelingen binnen Europa. Naast een congresprogramma met vele lezingen, workshops en debatten zal er ook een cultureel programma zijn met onder meer het befaamde Auditoriumfeest en het cultureel festival.
Tijdens de week zal dagelijks een nieuwskrant verspreid worden onder de deelnemers en TU/e-studenten. Voor deze nieuwsbrief zoeken we mensen die willen meelopen in de EWE (fulltime of parttime) en artikeltjes voor de nieuwsbrief willen schrijven.
Voor meer informatie over de EWE zie www.europeanweek.org, of loop even langs (W-hal 1.31). Als je interesse hebt om reporter te worden voor de nieuwsbrief, neem dan contact op met Sytske via grafi-media@europeanweek.org.

ESSF

Sportkaartvrije week
Volgende week, de week van 21 februari, is er geen sportkaart nodig om te sporten in het Studenten Sportcentrum (SSC) of één van de andere accommodaties die hierbij aangesloten zijn. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan één van de introtrainingen die speciaal georganiseerd worden voor studenten.
Het programma is als volgt:
Atletiek, Asterix, maandag 17.00 uur, hal 3.
Atletiek, Asterix, woensdag 17.00 uur, atletiekbaan.
Badminton, Panache, maandag 20.15 uur, hal 1.
Badmintontoernooi, Panache, donderdag 20.15 uur, hal 3.
Handbal, Oktopus, maandag 18.30 uur, hal 1.
Handboogschieten, Da Vinci, donderdag 20.00 uur, W-hal.
Honk- en softbal, THE Studs, donderdag, 18.30 uur, hal 2.
Judo/Aikido/Karate, Samourais, maandag 21.00 uur, dojo.
Kanoën, Okawa, woensdag 17.00 uur, zwembad.
Klimmen, ESAC, maandag 18.30 uur, Boulderwand.
Korfbal, Atilla, dinsdag 18.30 uur, hal 2.
Outdoorsport, All Terrain, woensdag 18.30 uur, gymzaal.
Schermen, Hoc Habet, dinsdag 19.30 uur, gymzaal.
Taekwondo, Ilyeo, dinsdag 17.00 uur, hal 3.
Tafeltennis, Taveres, woensdag 20.00 uur, hal 3.
Voetbal, Phuspaira, donderdag 18.30 uur, veld naast SSC.
Volleybal toernooi, Tamar, maandag 20.00 uur, hal 3.
Waterpolo mannen beginners, Nayade, dinsdag 21.00 uur, zwembad.
Waterpolo mannen gevorderden, Nayade, dinsdag 20.00 uur, zwembad.
Waterpolo vrouwen, Nayade, dinsdag 18.30 uur, zwembad.
Zeilen (theorie), Boreas, woensdag 20.00 uur, vergaderzaal.
Zwemmen beginners, Nayade, maandag 18.30 uur, zwembad.
Zwemmen gevorderden, Nayade, maandag 19.30 uur, zwembad.

Hoc Habet

Beginnerscursus schermen
De eerste les is op dinsdag 22 februari vanaf 20.00 uur (in de sportkaartvrije week). Voor de tweede les en verder is een sportkaart vereist. Er zijn verder geen kosten verbonden aan de cursus. Kijk voor meer informatie op www.stud.tue.nl/~hochabet.

Cheops

Qafé
Bouwkundige studievereniging Cheops houdt op maandag 21 februari de tweede Qafé-avond met als titel: ‘TU/e Campus, stadsinfarct of kloppend potentieel’. Thema van de lezing- en discussieavond is de inbedding van de universiteitscampus in de stad. Rudy Uytenhaak van het gelijknamige architectenbureau en Martin Knuijt van OKRA Landscape Architects geven beiden een inleiding, en gaan daarna met elkaar en het publiek over het onderwerp in debat.
De bijeenkomst begint op 21 februari om 20.00 uur in de W-hal (bereikbaar via de ingang van het Hoofdgebouw). De entree is gratis. De avond is ook live te volgen via www.citytv.nl.

Diversen

ESK

De menselijke schreeuw, een woord van God
De bijbel is nooit een toegankelijk boek geweest, ook niet in het begin van het christendom. Getuigt hiervan niet de korte dialoog tussen Filippus en de Ethiopische kamerheer: ‘Begrijpt u wat u leest? Hoe zou dat kunnen als niemand mij uitleg geeft?’ (hand 8.30). Toch bevat de bijbel een originele inhoud die waardevol blijkt voor iedere mens in elke tijd. Door de teksten samen te lezen, ga je ze beter begrijpen en ontdek je dat er een uitdagende kracht vanuit gaat voor je eigen levensverhaal. In de veertig dagen vastentijd gaan we in op het vraagstuk van het lijden en wat God ermee te maken heeft. Maandagen 21, 28 februari en 7, 14 maart van 19.30 tot 21.00 uur in het Eskafé. Meer informatie: esk@tue.nl, tel. 040-2472627.

De Wereld Anders

Overbrug de kloof tussen moslims en niet-moslims
De islam is op het christendom na inmiddels de grootste religie in Nederland. Met een stijgend aantal moslims in de Nederlandse samenleving lijken tegelijkertijd het onbegrip en de angst voor elkaar steeds groter te worden. De aanslagen op het WTC in 2001, de moord op Theo van Gogh en tal van andere incidenten hebben gezorgd voor een negatieve beeldvorming over de islam. Kortom, de kloof tussen moslims en niet-moslims lijkt alsmaar groter te worden. Om hier wat aan te doen, houdt DWA (De Wereld Anders) op dinsdag 22 februari in het Eskafé een dialoog over deze schijnbaar steeds groter wordende kloof. De dialoog zal plaatsvinden in de vorm van een Lagerhuisdebat. De avond begint om 18.00 uur met een diner waarna om 19.30 dhr. Khalil de dialoog zal inleiden met een lezing over de islam. Mail voor meer informatie naar r.schmidt@student.tue.nl.

Vredescentrum

Lunchdebat ‘Irak, hoe verder? Na de verkiezingen’
Vrijdag 18 februari, 12.45 uur tot ca. 14.00 uur zal Midden-Oosten-deskundige drs. Bertus Hendriks een lunchlezing houden met bovenstaande titel in zaal 5 van het Auditorium.
De verkiezingen in Irak worden wel een succes genoemd. De rust is er echter nog niet teruggekeerd. Aanslagen zijn er nog aan de orde van de dag. Het tellen van de stemmen duurt enige tijd. Zal met de definitieve uitslag van de stemmen een stabiele en democratische regering gevormd worden? De tegenstellingen tussen Soenieten en Sjiieten zullen wellicht blijven. Daarnaast zullen de Koerden in het noorden wellicht graag enige zelfstandigheid willen. Zal het land een eenheid blijven; misschien straks een voorbeeld voor anderen? Bertus Hendriks, verbonden aan de Wereldomroep, zal diverse aspecten nader belichten. Discussie welkom.

Koerden, Turkije en Europa
Woensdag 23 februari, aanvang 14.00 uur, wordt een symposium met dit thema gehouden in zaal 7 van het Auditorium. Er wordt tegenwoordig gesproken over toetreding van Turkije tot de Europese Unie. In de discussies hierover ligt meestal de nadruk op de consequenties voor de tegenwoordige EU-lidstaten. Hoe zijn echter de effecten voor het Midden-Oosten zelf? In dit symposium zal op deze vraag de nadruk liggen. Eén van de punten is de positie van de Koerden. Deze bevolkingsgroep, als minderheid vaak in verdrukking, woont vooral in het oosten van Turkije en het noorden van Irak. Dus nu nog gescheiden door een landsgrens; straks mogelijk door een EU-grens. Zal die nieuwe grens ook nieuwe onrust geven?
Op dit symposium zullen lezingen zijn met discussie door de politici Jan Jacob van Dijk (CDA) en Guido van Leemput (SP), alsmede de Midden-Oosten-deskundigen Robert Soeterik en Ludo de Brabander. Ook Agit Helbest, voorzitter van de Nederlands-Koerdische verenigingen, zal één van de sprekers zijn. De bijeenkomst met informatie en debat duurt tot circa 17.00 uur.

Vacatures

Coördinator van het RoboTU/eam (V35.330), Robocup, faculteit Werktuigbouwkunde (0,5 fte). Tijdelijk dienstverband, salaris maximaal schaal 10 CAO Nederlandse universiteiten bijlage 1 (2.179 t/m 3.453 euro).

PhD position in Variational Methods (V32919), Applied Analysis, department of Mathematics and Computer science (1,0 fte). Tijdelijk dienstverband, salaris maximaal schaal 27 CAO Nederlandse universiteiten bijlage 1 promovendus (1.813 t/m 2.283 euro).

PhD position on Software Reliability (V32.914), Laboratory for Quality of Software, department of Mathematics and Computer science (1,0 fte). Tijdelijk dienstverband, salaris maximaal schaal 27 CAO Nederlandse universiteiten bijlage 1 promovendus (1.813 t/m 2.283 euro).

PhD position ‘Stirling-type pulsetube coolers for the four Kelvin Range’ (V32920), Scientific Computing, department of Mathematics and Computer science (1,0 fte). Tijdelijk dienstverband, salaris maximaal schaal 27 CAO Nederlandse universiteiten bijlage 1 promovendus (1.813 t/m 2.283 euro).

PhD Polymer-fullerene solar cells and low band-gap donor materials for photovol (V37.542), Lab. of Materials and Interface Chemistry, department of Chemical Engineering and Chemistry (1,0 fte). Tijdelijk dienstverband, salaris maximaal schaal 27 CAO Nederlandse universiteiten bijlage 1 promovendus (1.813 t/m 2.283 euro).

Docententrainer (V26.13), Onderwijs Service Centrum (0,8 fte). Tijdelijk dienstverband, salaris maximaal schaal 12 CAO Nederlandse universiteiten bijlage 1 (3.561 t/m 4.580 euro).

Voor meer informatie ga naar http://vacatures.tue.nl.

Universiteitsberichten mogen maximaal 150 woorden lang zijn en moeten op de woensdag één week voor plaatsing binnen zijn. Ze kunnen worden gemaild naar universiteitsberichten@tue.nl.