De TU/e bestaat dit jaar vijftig jaar. Het tiende lustrum, wat roept dit voor gedachten op bij studenten en medewerkers?

Rik Rurup (23)
Zesdejaars student Biomedische Technologie
Ik denk dat de universiteit nog best jong is. Maar ze zijn goed bezig. Niet met inhalen, want wat mij betreft is de TU/e allang bij en zelfs keihard de anderen voorbij aan het gaan. Qua leeftijd is het misschien een broekie, maar qua onderwijs en onderzoek kunnen we ons zeker meten met de andere universiteiten. Eindhoven staat altijd voorop wat nieuwe dingen betreft, gaat verder dan andere instellingen. Een goed voorbeeld is mijn studie, mooi precies tussen medisch en technisch. Maar dit is waarschijnlijk ook een beetje de trots die ik de laatste vijf jaar hier heb opgebouwd.
Een geschikt cadeau voor de universiteit? Wat mij betreft een vervanger voor het kunstwerk dat voor het Hoofdgebouw staat. Die twee witte krullen, het ziet er niet uit. Mijn verjaardagswens voor de TU/e: dat ze door mogen gaan zoals nu, blijven vernieuwen, de grens opzoeken, vooraan blijven in alle onderzoeksgebieden.

Dr. Aart Blokhuis (49)
Universitair hoofddocent Discrete Wiskunde, al 25 jaar actief aan de TU/e
Ik ben geboren in 1956 en dus net zo oud als de TU/e. Ik weet dus al heel lang dat de universiteit dit jaar vijftig wordt. Ik vind dat nog vrij jong, vijftig, als je het relateert aan de andere universiteiten in Nederland. Behalve Twente en Maastricht misschien. Voor de rest zijn bijna alle universiteiten in alle landen ouder. Maar het is zeker niet zo dat we hier allemaal denken: zaten we maar in Leiden (al 431 jaar oud -red.). Het niveau is zeer goed vergelijkbaar met oudere instellingen. De opleiding Wiskunde is hier indertijd meteen zeer gedegen opgezet. Dick de Bruijn, een jonge hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam, kwam toen hierheen. Dat begreep men daar in Amsterdam niet. Hoe kon je van een echte universiteit naar zo’n provincie-universiteit gaan? Maar De Bruijn zit hier nog steeds en komt hier nog elke week, hoewel hij al dik over de tachtig is.
Vijftig jaar is wel reden voor een feestje: je moet elke gelegenheid aangrijpen om je naam in de krant te krijgen. Elke kans die je krijgt om te zeggen hoe geweldig de TU/e is, moet je pakken. Bijvoorbeeld zo’n Publieksdag (op 1 oktober -red.), daar kan je met dit lustrum een heel spektakel van maken.

Prof.dr. Frans Kruseman Aretz (72)
Oud-hoogleraar Informatica (1971-1995)
Vijftig jaar word je vanzelf, als de tijd maar verstrijkt. Dus ik ben niet trots op die leeftijd, maar wel op de instelling. Ik denk dat de universiteit in die vijftig jaar heel wat bereikt heeft.
Ik vind het lustrum een mooie gelegenheid om er wat reclame voor te maken, de landelijke aandacht te trekken. Want het is jammer dat de TU/e nog steeds vooral een universiteit is voor Limburg en Brabant en dat er zo weinig studenten uit de rest van het land komen.
Als ik terugkijk op vijftig jaar TU/e dan denk ik vooral aan de enorme veranderingen die hebben plaats gevonden. Zoals het toenemende gedoe rond de financiering. Er moet nu van tevoren voor alles een goedgekeurd plan zijn. Dat was vroeger niet. Bijna al het onderzoek werd toen betaald door het ministerie. De eerste geldstroom heet dat nu, maar in 1971 moest die term nog uitgevonden worden. En de toenemende bureaucratisering. Er is nu veel meer administratief personeel, waardoor de verhouding qua aantallen tussen het wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk personeel is veranderd. Geen goede zaak.
Ik heb het boekje met lustrumactiviteiten nog niet bestudeerd, maar ik wil zeker bij de alumnidag zijn. Omdat het leuk is om oud-studenten terug te zien, om te horen wat ze bereikt hebben.

Wouter Hendriks (22)
Masterstudent Bouwkunde, sinds dit jaar
Vijftig jaar TU/e? Om eerlijk te zijn zegt me dat niet zoveel. Ik zit hier pas sinds kort en weet nog niet heel veel van de TU/e. Bij mijn aanmelding was ik er ook nog niet mee bekend dat de universiteit vijftig jaar wordt. Ik had toen wel de inschatting dat de TU/e zo’n veertig jaar oud zou zijn; mijn vader heeft hier ook gestudeerd.
Met vijftig jaar ben je niet echt oud, maar wel behoorlijk ervaren. Dan draai je toch al een hele tijd mee als universiteit. Zeker als je kijkt naar de snelheid van ontwikkelingen van de vakgebieden. Eindhoven is absoluut geen snotaap in vergelijking met de andere universiteiten, want dan zou er nooit die strijd tussen Delft en Eindhoven zijn.
Er hoort natuurlijk wel een feestje bij. Wat mij betreft iets voor de studenten, want het zijn toch de studenten die het mogelijk maken.

Toon Gevers (58)
Elektrotechnicus bij de GTD, al ruim 41 jaar
Vijftig jaar is best jong, gerelateerd aan mezelf. Zelf werk ik al 41 jaar hier, daarvan heb ik een jaar of dertig in de W-hal doorgebracht. Toen ik aangenomen werd had ik er geen benul van dat de TH pas negen jaar bestond, ik dacht dat-ie er al veel langer was. Ik heb hier bijna alle gebouwen zien verrijzen. De TU/e is sindsdien enorm gegroeid, maar deze dienst was vroeger juist veel groter. Nu zijn we met een man of veertig, vijfenveertig, vroeger waren we met ruim honderdtwintig. Toen hadden we in de W-hal bijvoorbeeld allemaal grote proefopstellingen voor Scheikunde. De computer heeft veel van het werk overgenomen.
Een verjaardagscadeau voor de TU/e? Alles behalve een kunstwerk, want die staan er al genoeg. Als er toch ergens geld in moet, dan zouden er wat meer bomen op het terrein mogen.