Interview/ Bo Budé

“Ik zie mezelf niet als uithangbord van de TU/e”

Ivo Jongsma
Foto: Bart van Overbeeke

Sommige mensen gaan op een zeepkist staan om hun mening kenbaar te maken. TU/e-studente Bo Budé (21) heeft een veel mooier podium: ze mag om de week haar kijk op zaken geven in Spits, een krant die door ruim een miljoen mensen gelezen wordt. Zelf ligt de vierdejaars studente Technische Bedrijfskunde er niet wakker van. “Een podium? Zo zie ik het helemaal niet.”

Ze had het zich aanzienlijk kleiner voorgesteld, toen ze eind vorige zomer gebeld werd door de redactie van Spits. Een fotootje afmeting pasfoto en een enkel zinnetje tekst erbij. In plaats daarvan staat ze nu om de twee weken met een vier keer zo grote foto in de gratis krant en mag ze in honderd woorden zeggen wat ze van een bepaalde kwestie vindt.
Hoe kom je aan zo’n vaste plek in de krant? Dat ging eigenlijk vanzelf, vertelt Budé. Ze werd gebeld, nadat de krant eerst met de TU/e-persvoorlichter contact had opgenomen met de vraag: ken jij nog iemand die dit voor ons zou willen doen? Die wees de krant door naar Budé, die als student af en toe voorlichting geeft over studeren aan de TU/e.
Het gaat allemaal heel simpel in zijn werk, vertelt de studente. Ze krijgt de stelling via de mail, tikt er een stukje over en dat komt in de krant. Meestal integraal. “Er wordt vrijwel niks aan veranderd, alleen worden er soms wat regels uit gehaald.” Veel verdient ze er niet aan. Sterker nog: het levert geen rooie cent op. “Ik heb er niet naar gevraagd of ik er iets voor zou krijgen. Ik vind het gewoon heel leuk om te doen. Het kost me ook niet zoveel tijd; een half uurtje per keer. Het is vooral grappig dat mensen tegen je zeggen: hé, je staat in Spits.” Heel erg vaak gebeurt dat overigens nog niet. “Ik word niet herkend op straat. Maar ik lijk ook niet heel erg op de foto die erbij staat. Ik heb wel vaker meegemaakt dat ik op maandagmorgen in de trein zat en mensen om me heen Spits zaten te lezen. Maar niemand zei iets.”

De stukjes van Budé zijn weloverwogen, ze gaan nergens de bocht uit en je zou zelfs kunnen zeggen: ze zijn braaf. “Ja, dat vind ik ook wel”, lacht de 21-jarige studente. “Maar het zijn ook nooit echt stellingen waarover je een uitgesproken mening kunt hebben.” Ze had spannender stellingen verwacht, meer over haar kijk op de wereld. Als ze de stelling van volgende week mocht bedenken, dan wist de bedrijfskundestudente het wel. De recente uitspraak van politica Sharon Dijksma, dat universitair geschoolde vrouwen die ervoor kiezen om thuis te blijven en niet te gaan werken, een deel van de studiekosten moeten
terugbetalen. “Daar heb ik wél een duidelijke mening over. Ik vind dit idee gewoon onzin. Ik snap wel wat ze bedoelt, maar zo rem je mensen af om te gaan studeren.”
Het feit dat haar bijdragen aan de krant niet bijzonder spannend zijn, heeft nog een andere oorzaak. “Ik wil ook geen te absurde mening geven”, vertelt Budé. “En waarschijnlijk heb ik ook niet echt een absurde mening.” Maar ze schaaft wel aan haar teksten, om geen aanstoot te geven. Een zin over laat stappen veranderde ze in ‘laat naar bed gaan’ en een zin over de remedie tegen slaapgebrek genaamd Red Bull schrapte ze ook maar. Dat doet ze overigens niet omdat de naam van ‘haar’ universiteit altijd bij de stukjes staat. “Ik denk wel dat ik daardoor goed nadenk, maar het verandert mijn mening niet. Ik zie mezelf ook niet als uithangbord van de universiteit.” Ze denkt ook dat het met de aandacht voor haar stukjes ‘allemaal wel meevalt’, ondanks het feit dat de krant zoveel lezers heeft. “Een podium?”, vraagt Budé. “Zo voel ik het helemaal niet.”

Ze staat in de krant, doet voorlichting voor de universiteit, is verantwoordelijk voor de externe relaties bij een internationaal onderzoeksproject waaraan ze meewerkt. Toch gaat Bo Budé niet de communicatie in. Ze doet een master Logistiek. “Ik wil echt een vak leren, ik wil iets doen dat me moeite kost. Het klopt, ik ben eigenlijk meer van de communicatieve kant. Maar ik wil het technische niet helemaal kwijtraken. Ik had op de middelbare school het profiel Natuur & Techniek, dus vind ik het zonde om nu niet iets met mijn bèta-kant te doen.”/.