Nieuws/ Korte Berichten

Fiets botst op auto
Vorige week donderdag 25 januari werd rond 16.45 uur op de Kennedylaan een fietster aangereden door een auto. De fietster, een studente van Fontys, kruiste aan de TU/e-zijde van de Kennedylaan -tegen de rijrichting in dus- Den Dolech. Een TU/e-medewerker verliet net met zijn auto via Den Dolech het TU/e-terrein. Hij zag de fietser te laat en de twee kwamen met elkaar in botsing. Daarbij liep de vrouw op de fiets schade op aan haar gebit en haar fiets. Ook de auto raakte beschadigd. De BHV kwam ter plaatse om te kijken of eerste hulp nodig was. Ook de politie is ter plaatse geweest. De ambulance hoefde niet te komen.

Doorgereden
De bedrijfshulpverlening (BHV) is op zoek naar de bestuurder van een grijze Renault Espace die dinsdagmiddag 30 januari doorgereden zou zijn na een aanrijding. De auto reed rond 16.20 uur bij de Kennedylaan van het terrein af en reed daarbij tegen een student aan die langs de weg fietste. De student meldde zich gistermiddag met dit verhaal bij de BHV, gesteund door een ooggetuige. Hij viel door de klap van zijn fiets, waarbij de fiets verbogen zou zijn. De student liep geen letsel op. De klap moet zo hard zijn geweest dat de spiegel van de auto omklapte. De automobilist stopte echter niet. De BHV heeft camerabeelden van de auto, maar niet van de aanrijding. Er wordt nog geprobeerd om uit de beelden te achterhalen wat het kenteken van de Espace is.

Eindhoven heeft last van vreemdelingenwet
De regio Eindhoven kampt met een tekort aan kenniswerkers. Dat wordt mede veroorzaakt door de te strikte vreemdelingenwet, zeggen economen van ABN Amro. Volgens de schrijvers beschikt de regio Eindhoven over een enorm innovatiepotentieel, dankzij onder meer de Technische Universiteit, Philips en chipfabrikant ASML. Maar dat wordt door het Rijk nog niet ten volle benut, ondanks alle subsidiestromen richting de zogenoemde ‘brainport’. Het zou een stuk beter gaan als de bedrijven en instellingen sneller een beroep konden doen op kennismigranten, meent ABN Amro. Het vorige kabinet heeft de regels op dit gebied versoepeld, maar nog niet voldoende. Zo is onder meer het minimumsalaris dat een hoogopgeleide migrant nodig heeft om voor de regeling in aanmerking te komen -34.000 euro- veel te hoog. Het verplichte inburgeringsexamen bij een verblijf van vijf jaar en langer, is volgens de opstellers ook geen voorbeeld van gastvrij innovatiebeleid.(HOP)

Maastrichtse superbeurs voor buitenlands toptalent
De Universiteit Maastricht geeft twintig geselecteerde ‘high potentials’ van buiten de EU komend studiejaar een beurs van ruim twintigduizend euro. De beurs -vooral bedoeld voor masterstudenten- dekt in elk geval de kosten voor collegegeld, reiskosten, huisvesting en verzekering. Bij gelijke geschiktheid krijgen studenten uit Turkije, China en India voorrang omdat de Universiteit Maastricht zich met haar wervingsacties vooral op die drie landen richt. Studenten van buiten de EU vallen straks buiten de reguliere bekostiging van universiteiten en hogescholen. Vanaf 1 januari 2009 krijgen ze een vast bedrag, waarmee ze beurzen kunnen uitkeren. Hoewel het ministerie van OCW tot die datum alle buitenlandse studenten bekostigt, zijn instellingen sinds eind 2004 vrij om voor de niet-EU’ers een marktconform collegegeld te vragen. (HOP)

“Maak Nederland interessanter voor R&D-activiteiten”
Nederland moet een aantrekkelijker vestigingsland worden voor
researchactiviteiten, schrijft de wetenschappelijke adviesraad AWT. Het Rijk moet een duidelijke langetermijnvisie ontwikkelen en meer investeren in fundamenteel onderzoek. Een constructieve opstelling van het Rijk is volgens AWT noodzakelijk vanwege de toegenomen internationale concurrentie. Nederland zou zich daarbij vooral moeten concentreren op bedrijven en organisaties in zogenoemde ‘sleutelgebieden’ als de voedings
industrie en ict. Met bedrijven die al in Nederland actief zijn, moet een goede relatie worden onderhouden. Bovendien zouden de vestigingscondities worden versterkt als Nederland flink meer gaat investeren in fundamenteel en strategisch onderzoek. (HOP)

Oprichting 3TU.Federatie in Delft
De officiële oprichting van de 3TU.Federatie vindt op woensdag
7 februari plaats in de Senaatszaal van de Aula van de TU Delft (Mekelweg 5). De plechtigheid begint om 16.00 uur met een openingstoespraak van de Delftse collegevoorzitter Hans van Luijk. Ook Onderwijsminister Maria van der Hoeven en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes verzorgen een korte toespraak. Vanaf 17.00 uur is er een paneldiscussie, gevolgd door de officiële ondertekening door de drie collegevoorzitters.

Festival der Bestuurskunde
Op donderdag 8 februari vindt in het Evoluon het vierde Festival der Bestuurskunde plaats met de titel ‘The Dutch dream revisited’. Wat betekent dromen over een beter en mooier Nederland nu eigenlijk concreet voor ons bestuur, onze politiek en onze samenleving? Op deze dag zullen onder anderen Hanja Maij-Weggen (commissaris van de Koningin in Noord-Brabant), premier Jan Peter Balkenende, EU-voorzitter José Barroso, de Eindhovense burgemeester Alexander Sakkers en Harry Hendriks (CEO Philips Nederland) toespraken houden. Voor meer informatie: http://festival.bestuurskunde.nl.

Nieuwe site met wetenschapsnieuws
Vanaf 1 februari is Nederland een nieuwe site voor wetenschaps- en technieknieuws rijker. Dan gaat namelijk www.sync.nl van start, een site die zich richt op het snijvlak van wetenschap, technologie en ondernemen. Het bijzondere van de site is dat het je voorkeuren bijhoudt via je surfgedrag. Daarmee krijg je bij het volgende bezoek een persoonlijke sync.nl gepresenteerd. Ook kun je zelf instellen welke onderwerpen je interessant vindt. De site gaat nieuwsartikelen à la Nu.nl brengen, maar ook langere achtergrondartikelen over actuele onderwerpen. Meer informatie op www.sync.nl.

Rechtgezet
In de rubriek ‘Mijn Club’ van Cursor 18 staat dat de rijlessen van ESRV Concorde een half uur duren. Dit is niet juist. Deze lessen duren een
vol uur.