‘Techniek niet alleen belangrijk voor economie’

vervolg van de voorpagina


De Japanse hoogleraar Koike krijgt de ‘cappa’ omgehangen die hoort bij het eredoctoraat van de TU/e. Foto: Bart van Overbeeke

Ook wereldwijd zijn er niet veel regio’s die zich kunnen meten met het gebied rond Eindhoven, liet de tweede spreker tijdens de diesviering van de TU/e weten. “Dat zijn er tien, vijftien hooguit”, aldus ir. Arthur van de Poel, de voormalige baas van de chipdivisie van Philips en tegenwoordig ambassadeur van het innovatieprogramma Point-One, een samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven. Doel van dat programma is het bereiken van een wereldwijde toppositie in technologie. “Wie de laatste mode zoekt, gaat naar Parijs of Milaan. Praat je over hightech systems, dan moet men over enkele jaren spontaan aan deze regio denken.”

Hoogleraar prof.dr.ir. Maarten Steinbuch liet de bezoekers van de dies enkele voorbeelden zien van hightech systemen die aan de TU/e ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld een nieuw soort adaptieve spiegel voor telescopen, die door actief trillen de verstoring door de atmosfeer uit het beeld weet te filteren. Of een verbeterde operatierobot, kleiner dan de huidige generatie, maar voorzien van kracht-terugkoppeling zodat de bedienende chirurg ook vóelt wat de robot doet.
Techniek is niet alleen van belang voor de economie, benadrukte uiteindelijk rector prof.dr.ir. Hans van Duijn. Ook voor het verbeteren van zaken als veiligheid en duurzaamheid is de ontwikkeling van hightech systemen nodig. Of voor maatschappelijke problemen, door bijvoorbeeld robottechnieken te ontwikkelen voor ouderen.

Eredoctoraat
De setting was een stuk kleiner dan vorig jaar -toen de dies plaatsvond in de Catharinakerk-, maar had zeker niet minder allure. De nieuwe plek kende slechts één groot nadeel: de niet erg ergonomische antieke kerkbankjes. Het bezoek slaakte dan ook een zucht van verlichting toen na anderhalf uur van toespraken iedereen moest gaan staan, bij de uitreiking van het eredoctoraat aan de Japanse hoogleraar prof.dr. Yasuhiro Koike. Hij kreeg de onderscheiding vooral voor zijn baanbrekende werk op het gebied van fotonische polymeren./.