CvB in raadsvergadering: IPO maakt vooral inhoudelijke omslag

door Fred Gaasendam

Op de agenda voor de vergadering van de universiteitsraad van afgelopen maandag stond een aantal redelijk belangrijke onderwerpen, zoals de oprichting van een nieuwe onderzoekschool (CPS) en de plannen met betrekking tot de huisvesting aan de TUE. Ook de situatie bij het Instituut voor Perceptie Onderzoek (IPO) was onderwerp van gesprek.

Sommige onderwerpen gingen tijdens de vergadering van de U-raad bijna geruisloos voorbij, zoals de oprichting van de onderzoekschool Centrum voor Plasmafysica en Stralingstechnologie. Deze onderzoekschool, waarin de faculteit Technische Natuurkunde en de faculteit Elektrotechniek vertegenwoordigd zijn en waarvan de TUE penvoerder is (Twente is vertegenwoordigd met de faculteit Technische Natuurkunde), zal gaan samenwerken met de Rijksuniversiteit Utrecht en het FOM-instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen. Voor 1 januari aanstaande zal er een aanvraag voor erkenning worden ingediend bij de KNAW. Andere onderwerpen vergden aanzienlijk meer tijd, zoals de bespreking van de situatie bij het IPO. ‘Ik wil de indruk wegnemen dat het met het IPO somber gesteld is’, aldus ir. Joris van Bergen, lid van het CvB. Hij zei dit naar aanleiding van vragen van raadslid prof.dr. Martin de Voigt over de situatie bij het instituut. Van Bergen meende dat deze teneur sprak uit de vragen van De Voigt.
Onlangs werd bekend dat het IPO in de toekomst minder geld krijgt dan voorheen. Van Bergen benadrukte dat er vooral sprake was van een inhoudelijke omslag bij het IPO: ‘Er is sprake van een omslag bij IPO, die primair is gericht op de inhoudelijke focussering van het onderzoekgebied. Een omslag simpel gezegd van werken in allang bestaande gebieden -horen en zien, cognitie en communicatie, taal en spraak- naar geïntegreerd werken vanuit die gebieden aan de problematiek van mens/machine-communicatie. Bij die omslag zijn de medewerkers betrokken. Dat speelt al jaren, alleen gebeurde een en ander te langzaam.’

Visitatierapport
De Voigt had een aantal concrete vragen over de omslag. ‘De visitatiecommissie is onlangs op bezoek geweest bij het IPO. Het komt mij wat merkwaardig voor dat men geen kans had gezien om de conclusies van deze commissie mee te nemen. In de wandelgangen wordt gezegd dat dat visitatierapport er positief uitzag.’ Dit gold vooral het verleden, niet het recente verleden, aldus De Voigt. Hij benadrukte verder dat het IPO internationaal een hoog aanzien heeft. ‘Is er wel naar interessante alternatieven gezocht? Heeft men er aan gedacht om samen met partner Philips naar het ministerie van Economische Zaken toe te stappen met de bedoeling van het IPO een nationaal instituut te maken? Is verder NWO wel geraadpleegd?’
Van Bergen: ‘Wij wisten al dat het IPO kwalitatief goed werk heeft gedaan. Iets wat gelukkig bevestigd gaat worden door de visitatiecommissie. Maar dat is het punt niet. Het gaat erom dat goede werk voort te zetten, zij het dan met de omslag die ik net noemde. De inkrimping heeft te maken met de vraag hoeveel geld de partners -in dit geval vooral Philips- om allerlei redenen beschikbaar hebben om het onderzoek te financieren. En dat heeft weer te maken met de ontwikkeling bij het Natuurkundig Laboratorium van Philips. We gaan nu de noodzakelijke stappen nemen om IPO om te bouwen tot een onderzoekinsituut van de universiteit en op te nemen in de universiteit.’
Wat betreft de alternatieven merkte Van Bergen op dat er goed gekeken zal worden naar allerlei nationale en internationale programma’s waar IPO bij kan aansluiten. NWO is geïnformeerd en in zekere zin betrokken bij de gang van zaken, omdat NWO een zetel heeft in de raad van beheer.

Huisvesting
Martin de Voigt liet bij het agendapunt over de voorgenomen besluiten aangaande de huisvesting wederom van zich horen. Hij stoorde zich aan het feit dat de bewoners van het gebouw Warmte en Stroming niet officieel ingelicht zijn over de verhuizing uit het gebouw, dat door de komst van TNO gesloopt moet worden. Verder zette hij vraagtekens bij de kosten van dit soort operaties.
Van Bergen merkte op dat de kosten voor sloop en dergelijke betaald worden uit de erfpachtregeling die getroffen is met TNO. De nieuwbouw, zo merkte Van Bergen verder nog op, wordt door TNO zelf betaald.
De discussie over W & S werd gevoerd naar aanleiding van een agendapunt over huisvesting. Het CvB had de universiteitsraad enige stukken gestuurd over de voortgang van het huisvestingsplan. Een belangrijk onderdeel daarvan vormde een lijst voorgenomen besluiten door het CvB over de huisvesting. Na enig gestechel over de formulering besloot de universiteitsraad geen opmerkingen te maken over die lijst.