Faculteitsberichten

Faculteitsberichten moeten donderdagmiddag voor 15.00 uur via bureau onderwijs bij voorkeur via e-mail (cursor@cur.tue.nl) en eventueel op diskette (WP 5.1) bij Cursor worden aangeleverd. Een bericht wordt één keer geplaatst. Een bericht voor meerdere faculteiten wordt éénmaal volledig en vervolgens met verwijzing geplaatst. Samenvattingen langer dan tien regels worden geweigerd.

ALLE FACULTEITEN

RC Gebruikerscolloquium
- Peer Verkissen, RC (‘MS Access’) donderdag 21 november, 14.00 uur, RC College zaal 1.
In korte tijd is MS Access uitgegroeid tot één van de toonaangevende database softwarepakketten voor pc’s en kleinere netwerken. De belangrijkste reden voor deze groei is zonder twijfel het gewicht van het bedrijf Microsoft geweest. Dat MS Access daarnaast ook nog beschikt over een intuïtieve user interface en een fraaie applicatie-ontwikkelomgeving, zal in dit colloquium worden gedemonstreerd. Aandachtspunten zijn o.m.: ODBC-OLE-Mail Merge-Visual Basic.

Extra IPO-colloquium
- dr. D.A. Norman, Apple Computer Inc., Cupertino, USA, Thursday 14 November, 11.00 hrs., IPO-Colloquiumroom.
Don Norman will be in the Netherlands on the occasion of the 8th lustrum of the Eindhoven University of Technology. Fortunately he found the time to give a colloquium at IPO. On such short notice however, we do not have a title or abstract available. Dr. Norman is vice president of Apple Research Laboratories & Apple Fellow.

Tentamen MTBO (1C170) en Produktie-organisatie (1Z200)
Zie onder de opleiding
Technische Bedrijfskunde

Cursus ‘Nieuwe spelling’
Het Centrum voor Taal en Techniek organiseert een cursus ‘Nieuwe spelling’ voor medewerkers. Op de volgende data zijn nog enkele plaatsen beschikbaar: dinsdag 3 december, van 9.00-12.00 uur en dinsdag 10 december, van 14.00-17.00 uur. Belangstellenden kunnen informatie vragen of zich direct opgeven bij het secreta- riaat, tst. 2912, of via e-mail: ctt@tm.tue.nl.

Frans in wetenschap, techniek en bedrijf
Cursisten van de cursus Frans kunnen de tekst van de tweede samenvatting ‘Train pendulaire ...’ ophalen bij het secretariaat van het CTT, TEMA 0.21 (bereikbaar ma t/m vr van 9.00-17.00 uur, behalve di- en vr-middag). De samenvatting moet 3 december ingeleverd worden.

Studie- en beroepskeuze
Bij het Bureau Studentenpsychologen start woensdag 4 december een studie- en beroepskeuzewerkgroep, waarbij hernieuwde oriëntatie op studiemogelijkheden - binnen of buiten de TUE - centraal staat. Dit gedurende vijf wekelijkse bijeenkomsten van twee uur. Als je hieraan wilt deelnemen, meldt dit dan tijdig, want er gaat eerst een kort gesprekje aan vooraf om te kijken of jouw doelstelling en de cursusinhoud op elkaar aansluiten. Individuele begeleiding op dit terrein is eventueel ook mogelijk. Voor informatie en aanmelding: secretariaat BSP, HG 1.04, tst. 2565.


BOUWKUNDE

Materiaalkunde 3 (7S620)
In het wintertrimester start wederom het vak Materiaalkunde 3 (7S620), met als sub- titel ‘Duurzaamheidsaspecten van bouwmaterialen in hun toepassing’. Het vak be- staat uit een collegedeel en een praktijkopdracht. De praktijkopdracht houdt in dat een groep van twee studenten twee schadegevallen uit de praktijk analyseert en deze in de vorm van een verslag en een voordracht presenteert. Voor nadere inlichtingen over het vak kunt u contact opnemen met prof.ir. N. Hendriks, tst. 2930. In verband met het voorbereiden van de praktijkopdracht is het nodig voor aanvang van de collegereeks te weten hoeveel studenten deel zullen nemen aan het vak. Inschrijven vóór 22 november bij het secretariaat van de vakgroep FAGO, HG 11.77.

ELEKTROTECHNIEK EN INFORMATIETECHNIEK

Stagevoordracht
- S. Hulshof (‘Planar dipole antennas on semi-infinite substrates’) vrijdag 15 november, 14.00 uur, EH 11.22.

Afstudeervoordracht
- D. van de Meulenhof (‘Evaluation of high speed wireless ATM based LAN’) vrijdag 22 november, 11.00 uur, EH 11.22

Elektromechanica en Vermogenselektronica (5J080)
Dinsdag 3 december wordt om 9.00 uur in de instructiezaal EL 0.01 van E-laag voor de laatste maal een schriftelijk tentamen georganiseerd van het vak Elektromechanica en Vermogenselektronica (5J080) in het vierjarig E-curriculum. Aanmelden bij: J. Verhoef, EL 1.15, tst. 2310.

Cursus ‘Documentaire informatie’
Woensdag 27 november verzorgt de faculteitsbibliotheek E voor medewerkers, aio’s en oio’s een cursus ‘Documentaire informatie; een praktische inleiding in methodisch literatuuronderzoek’. Deze eendaagse cursus richt zich op het gebruik van de biblio- theek als informatiecentrum. De cursus is ook bedoeld voor ontwerpers in (E-)oplei- ding bij het Stan Ackermans Instituut. Het eigen (literatuur)onderzoek van de deelnemers wordt gebruikt als leidraad bij de praktijkoefeningen. In principe wordt de cursus in het Engels gegeven, tenzij alle cursisten Nederlandstalig blijken te zijn. De cursus wordt gehouden in de instructieruimte van de bibliotheek, HG 0.16, en duurt van 9.30-16.30 uur. Deelname is vrijwillig en geschiedt door inschrijving aan de balie van de faculteitsbibliotheek E. Meer informatie over de organisatie en in- houd van de cursus bij: ir. R. Bakker.


SCHEIKUNDIGE TECHNOLOGIE

Chemische Reactoren II (6S300)
Het tentamen voor dit vak op 20 november bestaat uit drie opgaven. Een daarvan wordt verzorgd door prof. H. Preisig. Deze keer is het alleen mogelijk om het tenta- men Chemische Reactoren II af te leggen in de oude stijl, dat wil zeggen met een vraag van prof. D. Thoenes in plaats van prof. H. Preisig. Aanmelden bij M. de Faber, secretariaat TCP-LCT, CT 1.29, tst. 2850.

TECHNISCHE NATUURKUNDE

Vacature Fysicawinkel
Per 1 januari komt er bij de Fysicawinkel een plaats vrij voor een studentassistent. Geïnteresseerden, in het bezit van hun propedeuse, wordt verzocht voor 20 novem- ber schriftelijk te reageren: Fysicawinkel, N-laag g0.05.

TECHNOLOGIE MANAGEMENT

TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

Vacatures Bedrijfskundewinkel
De Bedrijfskundewinkel zoekt drie nieuwe bestuursleden. Als bestuurslid heb je de ideale gelegenheid om wat je in je studie geleerd hebt in praktijk te brengen. Je runt met vijf andere studenten een adviesbureau voor startende en beginnende onderne- mers en non-profitorganisaties. Je hebt contacten met mensen binnen de faculteit en in het bedrijfsleven. Bovendien word je ervoor betaald. Ben je geïnteresseerd, heb je je P (hoeft niet als je VKO’er bent) en ben je vanaf 1 januari vijftien maanden be- schikbaar, neem dan contact op met de Bedrijfskundewinkel: pav. U-1, tst. 3415, e-mail:
bdkwinkel@tm.tue.nl. Kansmodellen voor BDK (2S230)
De examenstof van het vak Kansmodellen voor BDK (2S230) bestaat in 1996/97, evenals in het voorgaande studiejaar, uit de hoofdstukken 1 t/m 5 van de syllabus 2486 (druk herfst ’95/’96).

Logica 1 (0L800)
De leerstof voor dit tentamen op 20 november bestaat uit een dictaat (verkrijgbaar bij dictatenverkoop) en twee hand-outs, verkrijgbaar bij het secretariaat van Filoso- fie en Methodologie, TEMA Z-1.

MTBO (1C170) en Produktie-organisatie (1Z200)
Donderdag 21 november is de laatste mogelijkheid om tentamen af te leggen voor de vakken MTBO (1C170) en Produktie-organisatie (1Z200). Aangezien de vakken niet meer gedoceerd worden, zijn er na 21 november geen tentamenmogelijkheden meer. Studenten die daarna nog een onvoldoende hebben, dienen over te stappen op het nieuwe propedeuse-programma.

Introduction to ISPROV (1B290)
On November 27 an examination opportunity for the course Introduction to ISPROV (1B290) will be offered to those students that took part in the exam on October 8 and failed. All students that want to take part should register on the list provided at the entry of the F-corridor, before November 20. Depending on the number of students taking part, the exam will be either written or oral.

Inleiding Kwaliteitsmanagement (1Z230)
Itt wat in de Studiegids staat, bestaat het studiemateriaal van dit college uit een reader (waarin onder meer gedeelten zijn opgenomen uit de syllabus en reader van vorig jaar) en de uitgebreide Memory Jogger. De reader is binnenkort te koop bij de dictatenverkoop, over de Memory Jogger volgt nader bericht op het college. In het wintertrimester worden acht hoorcolleges verzorgd over: Inleiding, Quality Inspection, Quality Costs, Quality Control, Quality Assurance Management, Total Quality Management, Kwaliteitsmanagement en motivatie, Kwaliteitsmanagement en verandering en Kwaliteitsmanagement en contingenties. Tijdens de hoorcolleges wordt ook ingegaan op toepassing van de stof in de praktijk. Daarom komen de Oefeningen Kwaliteitsmanagement (1Z232) dit jaar te vervallen. Het deelexamen zal bestaan uit meerkeuzevragen en duurt twee uur. Er zijn drie kansen: 6 maart, 29 april en 22 augustus. Informatie: H. van der Bij, Pav. U-32, tst. 3702, of op het eerste college woensdag 4 december (voor plaats en tijd zie college- rooster).

TECHNIEK & MAATSCHAPPIJ

Onderzoekscolloquium
- drs. Marcel Timmer, ITOK (‘Growth and Divergence in Manufacturing Performance in South and East Asia’) woensdag 20 november, 12.15 uur, TEMA 1.16 (co-referent: dr. Bart Verspagen, MERIT, Maastricht).
Samenvatting:
Wordt de westerse wereld binnen afzienbare tijd voorbijgestreefd door de Aziatische wondereconomieën? Onderzoek van Marcel Timmer toont aan dat Azië nog een lange weg te gaan heeft. Taiwan en Korea hebben een snelle groei in arbeids- productiviteit laten zien door veel te investeren, maar laten nog veel te wensen over qua efficiëntie waarmee arbeid en kapitaal worden ingezet.
Andere snelgroeiers als Indonesië, India en China liggen nog een stap achter in hun ontwikkeling: er is nauwelijks sprake van enige ‘catch-up’ met westerse arbeidsproductiviteitsniveau’s. Paper te verkrijgen bij Marcel Timmer, DG 1.10.

Tussenvoordracht
- Yolanda Koppejan (‘Het vraag- en specificatieproces in de bouw’) dinsdag 19 november, 14.00 uur, TEMA 1.07. AV Intermate
Studievereniging Intermate houdt op woensdag 4 december een Algemene Vergade- ring. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal, TEMA 0.16. De AV begint stipt om 19.30 uur. Stukken liggen ter inzage in het Internaat, TEMA 1.12. B-project ITOK in wintertrimester
ITOK-studenten die in het wintertrimester een specifiek ITOK-Bouwkundeproject willen uitvoeren, dienen dit zo spoedig mogelijk op te geven bij Ine Vervest, ITOK- secretariaat, DG 1.03, tst. 2246.

De industrialisatie van ontwikkelingslanden (ON141)
De op 28 november en 20 januari geplande tentamens voor dit vak komen te verval- len. Men kan zich desgewenst voor een individueel tentamen opgeven bij H. Gaillard, tst. 4593, bbg 2246.


WERKTUIGBOUWKUNDE

Afstudeercolloquium
- B.H.E. Spijkers (‘Robust design in praxis. The struggle to a robust organisation’) vrijdag 15 november, 10.30 uur, WH 1.102.

Dynamica van machines (4A460)
Bij het schriftelijk tentamen op dinsdag 26 november van 9.00-12.00 uur wordt voor een deel gebruik gemaakt van een PC en MATLAB. Daarom wordt dit tentamen afge- nomen in zaal WH 3.05 (het ‘SOL’), dezelfde tijd, dezelfde plaats. Bij het tentamen mag enkel het bijbehorende dictaat worden meegenomen. Info: A. de Kraker, tst. 2847, WH 0.134.

Materiaalkunde (4A540)
Het tentamen voor dit vak wordt vrijdag 29 november van 9.00-12.00 uur afgeno- men in de vorm van een open boek tentamen. Dwz dat aantekeningen, uitreikbladen en studieboeken mogen worden geraadpleegd.

Blijvende energiebronnen (4P510)
Dit tentamen wordt dinsdag 3 december afgenomen. Basis voor het tentamen is het collegedictaat, behalve voor de hoofdstukken 2 en 3. De nieuwe versies hiervan zijn te verkrijgen bij het secretariaat van de sectie WET, WH 3.132.

Biomechanica (4J011)
Dit trimester start weer het werkcollege Biomechanica (4J011) voor W- en WMT- studenten. Het thema van dit jaar is ‘Schaling, de relatie tussen vorm en grootte van dieren’. Het doel is om te achterhalen waarom bij groter wordende afmetingen van dieren andere fysische principes moeten worden gebruikt om te overleven. We kijken naar de grenzen van de groei. Het effect van schaling op wiskundige beschrijving van processen en schalingsproblemen bij het bestuderen en vastleggen van materiaalgedrag. We doen dit aan de hand van in het begin uitgereikte en tijdens het college verzamelde literatuur. Beheersing van de vakken Continuümsmechanica en Fysische transportverschijnselen is essentieel voor de deelnemers. Ivm het karakter van het werkcollege moeten we de inschrijving beperken tot W- en WMT-studenten met een maximum van tien. Inschrijven: secretariaat van WFW, WH 0.140. Inlichtingen: dr.ir. C. Oomens, WH -1.139, tst. 2818.


WISKUNDE EN INFORMATICA

Seminarium ‘Workflow Management op Intra-/Internet’
Op dit moment wordt veel aandacht besteed aan workflow management. Het doel ervan is om met behulp van een informatiesysteem bedrijfsprocessen te beheersen. Een achterliggend model van het bedrijfsproces stuurt werkplekken aan door op het juiste tijdstip de juiste applicatie met de juiste gegevens te presenteren. Dit betekent dat er een infrastructuur nodig is, waarin werkplekken, applicaties en gegevens op een goede manier kunnen worden ontwikkeld en beheerd. Een interessante en nieuwe ontwikkeling hierin is het gebruik van Intra-/Internet als specifieke client/ server-infrastructuur. Tijdens het seminarium zullen medewerkers van zowel de uni- versiteit als het bedrijfsleven aan het woord komen. Mogelijk worden er ook demon- straties gegeven van workflow management-toepassingen op Intra-/Internet door leveranciers. Van studenten wordt, behalve een actieve participatie, verwacht dat zij een opdracht zullen maken. Het seminarium, bestaande uit zeven à acht bijeenkomsten, begint in het tweede trimester, éénmaal per week op maandagen. Info: Mike van de Graaf, HG 7.33, tst. 5154, e-mail: mvdgraaf@bakkenist.nl.

Eindvoordracht Wiskunde voor de Industrie
Zie onder Stan Ackermans Instituut


STAN ACKERMANS INSTITUUT

Eindvoordrachten
* Logistieke Besturingssystemen
- ir. V.M.M. van Acker (‘Stockage en Hauteur des Aciers et Réorganisation de la Logistique Interne’) maandag 18 november, 15.00 uur, Pav. M1.
Samenvatting:
Het project SHARLI is uitgevoerd bij staal- en metaalhandelaar Debrunner Sa Lausanne in Zwitserland. De resultaten van de analyse, inclusief de nieuwe lay-out en de bijbehorende interne logistiek, zullen gepresenteerd en bediscussieerd worden.

* Wiskunde voor de Industrie
- drs. S.D. Overbeek (‘Public Key Cryptosystems on Smart Cards’) vrijdag 25 november, 11.00 uur, HG 6.05a.