Faculteitsberichten

Faculteitsberichten moeten donderdagmiddag voor 15.00 uur via bureau onderwijs bij voorkeur via e-mail (cursor@cur.tue.nl) en eventueel op diskette (WP 5.1) bij Cursor worden aangeleverd. Een bericht wordt één keer geplaatst. Een bericht voor meerdere faculteiten wordt éénmaal volledig en vervolgens met verwijzing geplaatst. Samenvattingen langer dan tien regels worden geweigerd.

ALLE FACULTEITEN

Dictatenverkoop
De Dictatenverkoop is geopend van 2 december tot en met 20 december van 9.00 tot 16.00 uur. Van 23 december tot 2 januari is de Dictatenverkoop gesloten.

IPO-Colloquium
- ir. J.J. de Graaff, Delft University of Technology, (‘Supporting the design of interactive systems’) Friday 13 December, 11.00 hrs., IPO-Colloquium room.

Energie en Duurzaamheid (3P240)
Dit college heette tot voor kort Energiesystemen (5P070) en werd gegeven in het derde trimester. De inhoud blijft voorlopig hetzelfde. De drie onderwerpen die aan bod komen zijn: modellen voor grootschalige, toekomstige energievoorziening; de koolstofcyclus; de milieugerichte levenscyclusanalyse. Het dictaat wordt momenteel gereviseerd en zal tijdens het college worden uitgereikt. Vanaf vrijdag 6 december, 3e en 4e uur, N-laag, A2.29. Informatie: tst. 3455.

Studie- en beroepskeuzewerkgroep BSP
Met het oog op de invoering van de prestatiebeurs is het voor studenten zaak om snel duidelijkheid te krijgen over het feit of de gekozen studie bevalt; voordat je het weet is het 1 februari! Bij het Bureau Studentenpsychologen gaat woensdag 4 december een studie- en beroepskeuzewerkgroep van start voor mensen met twijfels. Hierbij staat een hernieuwde oriëntatie op studiemogelijkheden (binnen of buiten de TUE) centraal, in vijf wekelijkse bijeenkomsten van twee uur. Aan deelneming gaat een kort gesprek vooraf om te kijken of jouw doelstelling en de cursusinhoud op elkaar aansluiten. Individuele begeleiding is ook mogelijk.

Voor informatie en aanmelding: secretariaat BSP, HG 1.04, tst. 2565. Rekencentrum Gebruikerscolloquium
- Jos Neesen en Leen Moelker, RC (‘MS EXCEL en MS PowerPoint’) donderdag 5 december, 14.00 uur, RC Collegezaal 1.
MS EXCEL is momenteel het meest gebruikte spreadsheet-softwarepakket. Na een inleiding over de basisprincipes van spread-sheets, wordt ingegaan op de integratie mogelijkheden met database-software, met name MS ACCESS. Met het pakket MS PowerPoint kunnen professioneel ogende dia-presentaties gemaakt worden. De op- bouw van het pakket is zodanig, dat met geringe voorkennis al mooie dia’s of overheadsheets geproduceerd kunnen worden. Plaatjes of grafieken uit andere pak- ketten kunnen eveneens in de dia opgenomen worden.

Inleiding Gerontechnologie (0G100)
In het kader van dit keuzecollege voor studenten van alle faculteiten, worden de volgende voordrachten gehouden, in W&S 2.10, van 15.30 tot 17.15 uur: - dr. J. Rietsema, TUE (‘Inleiding gerontechnologie’) woensdag 4 december. - dr. J. Fiolet, RUL (‘Biologie en fysiologie van veroudering’) woensdag 11 december - prof.dr. J. van Bronswijk, TUE (‘Ouderen, chronische aandoeningen, allergie en het binnenkklimaat’) woensdag 18 december. Inschrijven bij het Instituut voor Gerontechnologie, W&S 2.05, tst. 4658. Inlichtingen: dr. J. Rietsema, tst. 3904. Inleiding Technologie voor Duurzame Ontwikkeling (0C200)
Dit college begint woensdag 4 december, van 13.30-15.30 uur, in auditoriumzaal 2. Dit college is een verplicht basisvak voor studenten van alle studierichtingen die het TDO-certificaat willen behalen. Het kan ook als keuzevak worden gevolgd. Docenten: A. Lemmens, G. Verbong en B. v.d. Sijde. Inhoud: het welzijn van mensen wordt niet alleen bepaald door de consumptie van goederen en diensten maar ook door niet- materiële zaken, waarvan in dit college vooral de kwaliteit van het leefmilieu de aandacht krijgt. Toenemende productie leidt tot een verstoring en soms zelfs tot de vernietiging van het leefmilieu. Doorgaan van de productie op de huidige wijze leidt tot een uitputting van niet-vernieuwbare natuurlijke hulpbronnen (fossiele brandstof- fen) en tot een over-exploitatie of ernstige aantasting van vernieuwbare natuurlijke hulpbronnen (bossen, visstand). Grote veranderingen zijn nodig als het huidige welvaartsniveau gehandhaafd moet blijven. Hoe de technologie een bijdrage aan duurzame ontwikkeling kan leveren, staat centraal in dit college.

TDO-certificaat
De nieuwe brochure en informatie over het onderwijsprogramma 1996/97 voor het TDO-certificaat is verkrijgbaar bij het Centrum Technologie voor Duurzame Ontwik- keling, pav. A43, tst. 4463. Dagelijks geopend.

CTT-cursussen in het wintertrimester
Het Centrum voor Taal en Techniek organiseert in het wintertrimester:
- Spaans in wetenschap, techniek en bedrijf I (0T431). Docenten: drs. M. Bouman en mw. A. Esquiroz. Start: maandag 2 december, 14.00-17.00 uur, pav. NP 29.
- Frans in wetenschap, techniek en bedrijf II (0T731). Docent: V. Merk M.A. Start: dinsdag 3 december, 9.30-12.30 uur, pav. NP 29, of dinsdag 3 december, 14.00- 17.00 uur, pav. NP 29.
- Technisch wetenschappelijk Engels (0T601). Docent: dr. F. Heynick. Start: woensdag 4 december, 13.30-17.00 uur, pav. NP 29, of dinsdag 10 december, 13.30-17.00 uur, TEMA 0.14.
- Technisch wetenschappelijk Duits (OT551). Docent: A. Junges. Start: donderdag 5 december, 14.00-16.00 uur, TEMA 0.12.
- Russisch I, vervolg. Docent: drs. P. Nekeman. Vervolg: vrijdag 13 december, 10.45-13.00 uur, TEMA 0.14.
Inschrijven kan tot 29 november bij het secretariaat van het CTT, TEMA 0.21. NB: voor Frans en Spaans wijken de startdata af van het collegerooster! De cursussen Leesvaardigheid (OT202), Computertaalkunde (OL955) en Taalvaardigheid Engels (OT612) worden in de vorm van zelfstudie aangeboden.


BOUWKUNDE

Bedrijfseconomie van Gebouwen en Bedrijfseconomie van Gebouwen voor Omgevingstechnologie
De colleges van deze vakken worden op woensdag 11 december niet gegeven. Klimaatregeling (7S500)
Ivm het aantal af te drukken werktekeningen, wordt iedereen die het komende wintertrimester dit vak wil volgen, verzocht zich hiervoor aan te melden op het secre- tariaat van de vakgroep FAGO, HG 11.77. Aanmelden vóór 29 november. Eenieder die zich tijdig aanmeldt, is verzekerd van een set tekeningen. Inlichtingen: M. Bergmans, HG 10.44, tst. 2414.

KO 6 (7P830)
De reader KO 6 is verkrijgbaar bij ir. H. Fijneman, HG 2.89, of bij het secretariaat BKO, HG 3.84.

Projectorganisatie in de bouw (7T580)
In het basiscollege bouwprocesleer worden de samenwerkingsmodellen in de bouw behandeld. In dit keuzecollege staat de samenwerking zelf centraal met name de organisatie-psychologische component. Doel hiervan is bouwkundigen inzicht te geven in effectieve vormen van samenwerking met de verschillende actoren in de bouw (architecten, adviseurs, bouwers). Onderwerpen zijn: organisatiestructuren, (project-)organisatie, besluitvorming, management-samenwerking in teams, taak- ontwerp en kwaliteit van de arbeid, communicatie, cultuur en organisatieveran- dering.
Het college wordt gegeven door prof. ir. G. Maas, ism prof.dr. P. Baghus en dr. F. van Eijnatten. Er wordt gestreefd naar een grote mate van interactie tussen de do- centen en studenten. De examenvorm bestaat uit het gezamenlijk maken van een reader en het houden van een groepspresentatie op 19 februari en zal op de eerste bijeenkomst worden toegelicht. Literatuur wordt beschikbaar gesteld.
Programma:
4 dec. Inleiding, programma, werkwijzen, groepsindeling
11 dec. Besluitvorming, Leidinggeven en onderhandelen
18 dec. Organisatieverandering en werkorganisatie
8 jan. Communicatie en samenwerking in teams
29 jan. Organisatieverandering en cultuur
4 feb. Excursie
12 feb. Positionering van dit vak in het curriculum
19 feb. Presentaties, beoordeling, dictaat, afsluiting
Het college is woensdag het 7e en 8e uur, in auditoriumzaal 8.

Tussencolloquium
- Stephan Nabbe (‘Het ontwerpen van een meetfaciliteit voor het meten van geluidsoverdracht bij bouwkundige knooppunten’) vrijdag 29 november, 11.00 uur, Klimaatkamer HG 10.52.

Eindcolloquium
- Dennis van Berkel (‘Standaardisatiemogelijkheden voor middelgrote bouwonder- nemers’) maandag 25 november, 16.00 uur, Videoroom HG 4.95.


ELEKTROTECHNIEK EN INFORMATIETECHNIEK

Wijzigingen wintertrimester
- Het keuzecollege Hoogspanningstechniek I (5P080) wordt in het wintertrimester gegeven op vrijdag 2e, 3e en 4e uur in zaal E.eg 2.21.
- Het keuzecollege Electromagnetic compatibility (5P410) wordt in het wintertri- mester gegeven op woensdag 1e, 2e en 3e uur, in zaal E.eg 2.21.

Afstudeervoordrachten
- H.A.J.M. Seelen (‘Automatic synthesis of gated-clocks for low power’) vrijdag 29 november, 11.00 uur, EH 7.04.
- N.G.H. van Melick (‘FR power LDMOS transistors’) dinsdag 3 december, 15.00 uur, EEg 2.21.
- H.I. Nerminer (‘Digitaal regelaarontwerp voor een gradiëntversterker’) woensdag 4 december, 9.00 uur, EH 4.11.
- C.A.H. van Buel (‘Implementation of an adaptive array on 4 DSP’s’) woensdag 4 december, 14.00 uur, EH 9.13.


SCHEIKUNDIGE TECHNOLOGIE

Oppervlaktechemie (6H280)
Dit college van prof. Van Santen zal niet op 10 december beginnen maar op 17 december in auditoriumzaal 15.

Katalyse Bijzondere Onderwerpen (6H070)
In het wintertrimester zal de vakgroep TAK wederom dit keuzecollege verzorgen op vrijdag, het 2e, 3e en 4e collegeuur in auditoriumzaal. Docenten zijn: prof.dr.ir. J. van Hooff, dr. J. Niemantsverdriet en dr. E. Abbenhuis. Zij zullen in dit college een algemene inleiding geven op het vakgebied van de hete- rogene en homogene katalyse. Als studiemateriaal zal gebruik worden gemaakt van het door de onderzoekschool Katalyse (NIOK) samengestelde boek: ‘Catalysis, An integrated approach to homogeneous, heterogeneous and industrial catalysis’. Dit boek kan door de deelnemers voor de sterk gereduceerde prijs van fl. 35,- worden aangeschaft. Tentaminering door deelname aan het schriftelijke tentamen op 11 maart 1997 of door een mondeling tentamen gedurende de rest van het jaar. Het college begint op vrijdag 6 december.


TECHNISCHE NATUURKUNDE

Colloquium
- prof. Richard T. Schilizzi, Joint Institute for VLBI in Europe (‘Very Long Baseline Interferometry (VLBI); the sharpest view of the universe’) donderdag 5 december, 11.00 uur, N-laag A 2.49.
The colloquium will outline the principles of radio interferometry, describe the instrumentation required, and present some astronomical and geophysical results obtained with VLBI.

TECHNOLOGIE MANAGEMENT

TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

Keuzevakken vakgroep OK
In het wintertrimester verzorgt de vakgroep OK de volgende keuzevakken:
1Z131 Capita Selecta Organisatiekunde
1Z158 Strategisch Management
1Z260 Internationaal Management
De intekenlijsten hangen in de gang bij het vakgroepsecretariaat van Organisatie- kunde, pav. U35. Het aanmelden voor tentamens moet nog steeds bij de centrale studentenadministratie gebeuren. Aanmelden voor het college ‘Inleiding in de managementcommunicatie’ (0K184) kan door persoonlijk contact op te nemen met dr. J. Ulijn, pav. U29, van maandag t/m woensdag na 14.00 uur.

Topstudenten voor topondernemers
Bij Technische Bedrijfskunde wordt eenmalig een masterclass georganiseerd. Studen- ten worden in contact gebracht met tien topondernemers. In verschillende dialogen tussen studenten en een ondernemer wordt gezocht naar factoren die het onderne- men succesvol maken. Aan een bezoek dient een uitgebreide voorbereiding vooraf te gaan. Elk bezoek duurt ongeveer drie uur. Na elk bezoek wordt er uitvoerig geëvalu- eerd en dienen verslagen gemaakt te worden. Hiervoor worden 2 studiepunten toe- gekend. Aan de hand van de verslagen en gesprekken wordt uiteindelijk een boekje gepubliceerd. Van elke faculteit willen we maximaal 2 studenten aantrekken. Schriftelijke sollicitatie (incl. cv) vóór 29 november naar de vakgroep Bedrijfsecono- mie en marketing van de opleiding Technische Bedrijfskunde.

TECHNIEK & MAATSCHAPPIJ

Afstudeervoordrachten
- Harro Zanting (‘A systematic assessment of water pollution in Lake Victoria’) vrijdag 29 nov., 14.00 uur, DG 0.04.
- E. Visser (‘De implementatie van een BIM. Maas Autoschade, een voorbeeld?’) maandag 2 dec., 9.30 uur, TEMA 0.16.
- Olaf van de Wittenboer (‘Ontwerpmethodologisch onderzoek van een geautoma- tiseerd parkeersysteem voor voertuigen’) maandag 2 dec., 10.00 uur, DG 0.04.
- Saskia Stal (‘Een koppeling van de vraag naar en het aanbod van woningen; met PMC’s naar strategisch voorraadbeheer’) maandag 2 dec., 11.00 uur, TEMA 0.14.

Colleges Bedrijfseconomie
Zie onder de faculteit
Bouwkunde


WERKTUIGBOUWKUNDE

Afstudeervoordrachten
- L.W.M. Tillie (‘Verplaatsingsmeting met behulp van beeldcorrelatietechnieken’) woensdag 4 december, 9.00 uur, WH 0.05.
- H.J. Herben (‘Doorlooptijdverkorting van het proces. Inbedrijfstelling bij Schelde Systemen BV’) woensdag 4 december, 10.00 uur, WH 1.102.
- E. van de Lande (‘Introductie akoestiek in bestaande vlamcode: implementatie niet-reflecterende randvoorwaarden’) donderdag 5 december, 9.00 uur, WL 1.44.
- F.H.M. Swartjes (‘Viscoelastic flow round a free stagnation point’) donderdag 5 december, 9.30 uur, WH 0.05.

Parameter- en toestandschatten (4J700)
Bij dit college (trimester 3.2) wordt gebruik gemaakt van het boek ‘Applied Optimal Estimation’ (A. Gelb, MIT Press). Dit boek is eind november verkrijgbaar bij WSV Simon Stevin. Inlichtingen: dr.ir. M. v.d. Molengraft, WH 2.147.


WISKUNDE EN INFORMATICA

Wijziging P-programma Technische Informatica
Miv dit studiejaar is het vak Algebra 2 (2F720) uit trimester 1.3. verwisseld met het vak Kansrekening en statistiek (2S270) uit trimester 2.1. Daardoor wordt er dit studiejaar geen onderwijs gegeven in het vak 2F720. Er zijn wel twee tentamen mogelijkheden. Studenten van de generatie 1995/96 kunnen, desgewenst, ook deze twee vakken verwisselen in hun programma, dwz voor de propedeuse 2S270 doen en voor het PP1 2F720. Herkansingsperioden Technische informatica/Bedrijfsinformatica
Ivm uw tentamenplanning: De herkansingen van alle vakken uit het eerste trimester vinden plaats in de periode van 20 t/m 25 januari 1997. De herkansingen van alle vakken uit het tweede trimester vinden plaats in de periode van 29 april t/m 7 mei 1997. De herkansingen van alle vakken uit het derde trimester vinden plaats in de periode van 4 t/m 23 augustus 1997. In augustus kunt u alleen de vakken uit het derde trimester herkansen.

Eindvoordrachten Wiskunde voor de Industrie
Zie onder Stan Ackermans Instituut


STAN ACKERMANS INSTITUUT

Eindcolloquia
* Wiskunde voor de Industrie
- ir. M.F.G. Lebouille (‘Een dynamisch model van een ROVER’) donderdag 28 november, 10.00 uur, HG 6.05a.
- drs. F.A. Hanneman (‘Een praktische evaluatie van de koppeling van geochemische modellen en transportmodellen’) vrijdag 29 november, 13.30 uur, HG 6.05a.
- drs. W.G.J.M. Hoffmans (‘Niet-lineaire optimalisatie van de performance van Deflectie Units’) vrijdag 29 november, 14.45 uur, HG 6.05a.

* Mechatronisch ontwerper
- ir. R.F.J. Reuser (‘Champignonpluk: Van handmatige naar machinale oogst’) dinsdag 3 december, 16.00 uur, EH 0.01.
Samenvatting:
Er is een conceptontwerp bedacht voor een champignon-oogstmachine.