Oplaadpunt chipknip in gebruik genomen

door Jan Ummels

Laden: toets ‘ja’. Saldo: toets ‘?’. Het opladen van de chipknip is heel simpel. Het apparaat waar dit mee kan, is al enige weken te vinden bij het kantoor van de ABN Amro in het hoofdgebouw. Vlak naast de pin-automaat, ofwel de ‘flappentap’ in studententaal. Het kon echter nog niet worden gebruikt. Vorige week woensdag is het oplaadpunt geactiveerd. Bezitters van een chipknip van de ABN Amro en van andere banken (exclusief de Postbank) kunnen hun pasje nu opladen met het gewenste bedrag. Nazien van het saldo is ook mogelijk.

De chipknip kende na flink wat geharrewar tussen de verschillen-de banken een trage start. Nu wordt Nederland echter in hoog tempo voorzien van chipknip-oplaadpunten en chipknippassen. ABN Amro, thuis op de TUE, wil voor het einde van het jaar ruim achthonderd oplaadpunten op haar kantoren in gebruik hebben. In de loop van 1997 moet het ook mogelijk zijn om thuis de chipknip op te laden. Dat kan dan met een zogenaamde ‘chipknipper’. Dat is een handig apparaatje waarmee de chipknip via de telefoon kan worden opgeladen en het saldo kan worden afgelezen.

Primeur
Het Winkelcentrum Woensel had in Eindhoven de primeur. Vanaf oktober is het daar mogelijk om met de chipknip te betalen. De nieuwe elektronische betaalwijze heeft echter nog te kampen met aanloopmoeilijkheden. Studenten die al over een chipknippas beschikken, klagen erover dat er nog zo weinig met de pas mogelijk is. Volgens Frank Klomp, kantoordirecteur van de ABN Amro-bank in het hoofdgebouw, is het niet eenvoudig om de oplaadpunten op grote schaal operationeel te maken. ‘Het zal nog wel zo’n zes à acht weken duren voordat in Eindhoven alle acceptatiepunten geactiveerd zijn. Hetzelfde geldt ook voor de chipknippassen. Het is de bedoeling dat deze op de TUE in de komende drie maanden omgewisseld zijn. ABN Amro is eerst begonnen met de mensen die relatief veel betalingen doen middels de pincode’, vertelt Klomp.
Gevraagd naar de betalingsmogelijkheden met de chipknip binnen de TUE, laat Klomp weten dat hieraan gewerkt wordt. ‘Er zijn hierover contacten geweest met de Dienst Financiën en Administratie (DFA). Sinds enige tijd houdt een verkenningsgroep bij deze dienst zich er mee bezig’, laat hij weten. Klomp denkt dan bijvoorbeeld aan betalingen voor dictaten, sportkaarten, mensa, reprozaken en in de bibliotheek. En in de kantines? Klomp constateert met een lichte ondertoon van teleurstelling: ‘Dat loopt uiteraard via het cateringsbedrijf Van Hecke. Het zal dan van hun eigen bank afhangen wat er gaat gebeuren.’

Pilotproject
Navraag bij drs. Henry Janssen, hoofd DFA, leert dat men zich daar volop met de chipknip bezighoudt. ‘Er is nu een pilotproject in het leven geroepen. Daarbij gaan we bekijken hoe we het betalingsverkeer voor studenten willen regelen. Ook voor de kantines. Verder wordt nagegaan hoe we in de toekomst het hele interne betalingsverkeer hiermee kunnen regelen’, legt hij uit. De chipknip zal ook voor de studenten en medewerkers van de TUE voor veel betalingsgemak gaan zorgen.
Maar is dat echt zo? Een student die al een tijdje over de chipknip beschikt, laat zich hier twijfelachtig over uit. ‘Tot nu toe heb ik er nog niets mee kunnen doen. Gewoon, omdat de grote zaken nog niet over een betalingsapparaat beschikken. Ook zou het natuurlijk wel fantastisch zijn als er nog meer mogelijkheden op een chipknip een plaatsje zouden krijgen; zoals de OV-kaart, collegekaart, bioscoopkaartje, telefoonkaart en voor de vette hap uit de automaat.’ Klomp: ‘Het heeft twee jaar geduurd voordat de pinpas volledig werd geaccepteerd. Zo zullen de mensen ook weer moeten wennen aan de chipknip’, denk ik.

Het oplaadapparaat voor de chipknip is klaar voor gebruik. Foto: Bram Saeys