Café Onderdruk, het nieuwe gezicht van de AOR

door G erard V erhoogt

Een week voor de opening zijn medewerkers van de AOR nog hard bezig om de laatste hand te leggen aan Café Onderdruk, de nieuwe naam voor de verbouwde benedenbar. Zo benadrukt de AOR dat het echt anders wordt en dat de AOR een nieuwe richting inslaat. Café Onderdruk wordt namelijk niet alleen groter en gezelliger, het krijgt ook een nieuwe functie. Studenten kunnen er een Irish Coffee of het speciale AOR-tapbier gebruiken en ‘s avonds zullen hier de meeste activiteiten plaatsvinden. Om de service compleet te maken zullen de barmedewerkers uitserveren aan de tafels. Op zaterdag 28 februari opent Café Onderdruk met een optreden van Skik en een feest.

Na ruim een driekwart jaar nadert de verbouwing zijn voltooiing. Café Onderdruk wordt het rustpunt en het nieuwe gezicht van de AOR. Vanaf 12.00 uur zijn er zo’n twintig verschillende soorten koffie of thee te krijgen of het nieuwe AOR-tapbier, dat het meeste weg heeft van een zachte pilssoort. Op het nieuwe podium staat het biljart en daar hangen ook de dartborden, elders staan de flipperkast en het tafelvoetbalspel. In het café komen de cocktailavonden, de filmvertoningen, het theater en de bands, voorzover ze bij de sfeer van Café Onderdruk passen en niet te hard gaan. Dat de meeste concerten voortaan hier plaatsvinden, werd mede mogelijk omdat de geluidsinstallatie in Café Onderdruk stukken beter is dan in de oude benedenbar en omdat er een goede theaterverlichting is gekomen. De bovenbar blijft open voor swing- en stapavonden, feesten en bands die niet in Café Onderdruk spelen.

Het uiteindelijke ontwerp is enerzijds het resultaat van Hoekstra Architecten, anderszijds van de verbouwings- en interieurcommissie van de AOR. In grote lijnen ontwierpen Hoekstra Architecten het casco, waarna de vormgeving door met name Anja van Zelst en Petra van de Ven van de verbouwingscommissie werd toegespitst op de nieuwe ruimte. De uitvoering was grotendeels in handen van een team van een tiental AOR-medewerkers, die bijna alle onderdelen van Café Onderdruk onder handen namen, op de leidingen en het casco na: het podium, het schilderwerk, de bar, de kasten, de keuken, het plafond en de verlichting. Petra van de Ven van de verbouwings commissie benadrukt dan ook niet voor niets de rol van deze vrijwilligers, die er, met een aantal anderen, in totaal zo’n zesduizend uur instaken. Jean Paul de Win en Margriet Vollenberg, twee studenten van de Design Academy, maakten het lichtplan, het kleurenplan, het ontwerp van de muurschilderingen die ze ook zelf aanbrachten.

Ventilatie
De AOR had een drietal redenen voor de verbouwing: men was toe aan een beter podium, waar het oude café te klein voor was, men worstelde met de klachten uit de buurt over geluidsoverlast en men wilde meer service bieden aan de bezoekers, wier aantal de laatste jaren danig was teruggelopen.

Marc Dankers, publiciteitscoördi-nator: ‘Die terugloop is intussen wel gestabiliseerd, maar toch is het huidige aantal bezoekers nog te gering.’ Marieke Hoogenboom van externe betrekkingen van de AOR: ‘We veranderen mee met de nieuwe eisen die deze generatie studenten stelt. Het is een nieuwe fase van de AOR, meer op deze tijd gericht.’

Door de klachten over geluidsoverlast dreigde de AOR vorig jaar zelfs de nachtvergunning kwijt te raken. Daarom werd de ingang van de AOR toen al verplaatst naar de Kennedylaan. Dat wierp zijn vruchten af, want sindsdien kwam er nog maar één klacht binnen. Met de verplaatsing van de ingang werd er naar extra ruimte gezocht om daar Café Onderdruk te bouwen. Al met al is Café Onderdruk zo’n vijftig vierkante meter groter geworden, ofwel 1,75 maal zo groot als de oude benedenbar. Dat werd mogelijk omdat het klushok van de AOR werd verplaatst. De opengevallen ruimte kon samen met de techniekruimte van de Stichting Studenten Huisvesting Eindhoven bij Café Onderdruk worden getrokken. Het nieuwe café is daardoor niet alleen fysiek groter, hij óógt ook groter dan de 150 vierkante meter die het beslaat en is een stuk gezelliger en warmer geworden door de aankleding.

Vooruitzien
In verband met de overlast werd er ook een geluidsplan gemaakt: er werd speciaal glas gebruikt, de deuren zijn geluidsisolerend geworden en de ventilatie werd extra aangepast om te voorkomen dat het geluid mee naar buiten verdween. Overigens was een goede ventilatie per definitie nodig, omdat Café Onderdruk anders een benauwde ruimte zou worden. Zodoende werd de ventilatie het duurste deel van de verbouwing. En om te voorkomen dat bijvoorbeeld een hardrockband een theateroptreden zou verstoren, bouwde men een extra spouwmuur tussen het oefenruimte van het pophok en de bar.

De totale kosten deelde de AOR met de Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven (SSE), die het gebouw op moest leveren als beheerder. Voor de verbouwing had de AOR een ton begroot, maar komt daar waarschijnlijk onder te zitten: anderhalve week voor de opening is er pas zo’n 70 à 80 duizend gulden uitgegeven. Een bijkomend voordeel was dat het AOR-bestuur al in 1993, in de topdagen van de AOR, een vooruitziende blik had en geld voor de verbouwing had gereserveerd.

De officiële opening is op vrijdag 27 februari, op zaterdag 28 februari gaan de deuren van Café Onderdruk om 21.00 uur open voor studenten. Om 22.30 uur treedt Skik op, gevolgd door een feest, dat ongetwijfeld tot in de late (of vroege) uurtjes zal duren. De toegang is uiteraard gratis. Op 18 en 19 maart komt cabaretier Kees Meerman zijn live-cd opnemen in Café Onderdruk.