Die Youp, het lijkt wel of die al weer passé is

door H uibert S poorenberg

Door de vele cabaretfestivals in Nederland loopt er een grote groep cabaretiers-in-de-dop rond met ‘halve’ programma’s, die je moeilijk in een schouwburg kunt programmeren. De oplossing: zet er twee achter elkaar! Vanavond spelen aldus twee finalistes van het Leids Cabaretfestival ’97 in de Stadsschouwburg, te weten Myriam Mulder en Hetty Feteris. Zij spelen achtereenvolgens ‘Contact’ en ‘Klein Blond Leed’.

Dat Myriam Mulder (32, Antwerpen) actrice zou worden stond al vroeg vast. Hoewel nogal timide van aard, was ze op het podium tot behoorlijk extraverte dingen in staat. Ze volgde de acteursoplei-ding aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen en staat inmiddels tien jaar op de planken. Ze maakt onder meer kindertheater, waar ze zelf de tekst voor schrijft. Voor een ‘humorwed-strijd’ stuitte ze op een verzameling schrijfsels die ze wel eens had neergepend. Die breidde ze uit tot haar eerste cabaretpro-gramma, ‘Contact’. Het gaat over een wat vereenzaamde vrouw die maar geen geschikte partner vindt, veel rookt, nog meer drinkt, zich gek zoekt en de hele tijd zit af te geven op de dingen om haar heen. Zoals: contactadvertenties. Uiteindelijk vindt ze iemand (of iets, dat is niet helemaal duidelijk) waar ze van kan houden. Autobiografisch? Mulder: ‘Je moet dat niet al te letterlijk opvatten. Ik vertrek van dingen uit mijzelf die ik vergroot en verder wordt het gevoed door wat ik om mij zie.’

Opkrikken

Het juryrapport beschreef Mulder als ‘een boeiende theatervrouw met een eigen gevoel voor humor, goed in het neerzetten van zaken en die op persoonlijke manier eigen teksten naar voren brengt’. ‘Door dat bij tijden nog eens na te lezen probeer ik de boel altijd op te krikken’, aldus Mulder. ‘Mijn favorieten op cabaretgebied? Hans Teeuwen vind ik heel goed, en Youp, maar als ik collega’s hoor lijkt het wel of die alweer passé is. Maar zulk ‘puur’ cabaret, waarin je bepaalde meningen verkondigt, zie je in België bijna niet. Hier is het theatraler of ligt het accent meer op het muzikale.’ Mulder zingt ook en krijgt steun van een toetsenist. Zelf is ze nog piano aan het leren, voor een volledig programma volgend jaar.

Hetty Feteris komt uit Rotterdam en in ‘Klein Blond Leed’ rekent zij met ‘overweldigend enthousiasme en hilarisch geweld’ af met haar autobiografische jeugdleed. Feteris, vorig jaar ook op Virus, was op het Leids Cabaretfestival winnares van zowel de jury- als de publieksprijs.

Het programma begint om 20.30 uur en kost twintig gulden, of met CJP vijftien piek.