Privacy studenten in het geding

door Inge de Visser HOP

Of een student het een beetje leuk doet op hogeschool of universiteit, is niet moeilijk uit te vinden. Cijfers hangen vaak open en bloot op de gang of zijn op Internet te bewonderen. Mag dat zomaar?

In Den Haag vragen ze zich dat af. Onlangs wilde een medewerkster van de hbo-opleiding Facili-taire Dienstverlening in die stad zich wreken op een student. Hij had zich in de Haagse Hogeschoolkrant negatief uitgelaten over ‘haar’ opleiding. Zij stuurde een ingezonden brief naar de redactie. In een p.s. meldde zij zijn slechte studieresultaten. De redactie heeft de cijfers niet gepubliceerd, maar schreef naar aanleiding van de brief een stuk over de openbaarheid van tentamencijfers. Die hangen open en bloot op de gang, met naam en sekse van de studenten erbij. Terwijl in de Wet Persoonsregistratie staat dat gegevens die tot een persoon te herleiden zijn, niet zomaar naar buiten gebracht mogen worden - en zeker niet zonder toestemming van de betrokkenen.

Registratiekamer

Ook aan de Hogeschool van Utrecht wordt de discussie gevoerd. Daar kunnen belangstellenden de cijfers bij de Faculteit Economie & Management (FEM) gemakkelijk op Internet opzoeken. Ze hebben een persoonlijke code van de studenten nodig, maar die is gelijk aan hun e-mail-adres. Dat is heel simpel te achterhalen. FEM-studenten die hun privacy willen beschermen kunnen hun code laten blokkeren, maar dan kunnen ze er zelf ook niks meer mee.

Het schenden van de privacy speelt bij veel hogescholen en universiteiten. Want, zoals een opleidingsmanager in de Haagse Hogeschoolkrant verklaart, het is gewoon gemakkelijk om cijfers met naam en toenaam te publiceren. Dan kan iedereen even snel kijken hoe een tentamen gemaakt is.

Bij de Registratiekamer, die op de naleving van Wet Persoonsregistratie toeziet, zijn nog nooit klachten van studenten binnengekomen, zegt een voorlichter. Hij legt uit dat volgens de wet persoonlijke gegevens wel openbaar gemaakt mogen worden, als dat voor een bepaald doel noodzakelijk is. De voorlichter vindt het ‘in het belang van studenten’ om informatie over de studievoortgang te publiceren. Maar, voegt hij eraan toe, er mogen niet meer gegevens worden vermeld dan strikt noodzakelijk. En bij het bekendmaken van tentamencijfers volstaan studentnummers. In principe mag het dus niet.

Kroonprins

Aan de Technische Universiteit Delft (TUD) is een paar jaar geleden een halt toegeroepen aan nonchalant omgaan met studentgegevens. In openbare ruimten mogen alleen nog cijfers onder studienummer worden aangeplakt. Aanleiding was een klacht van een student. Zijn ouders werden gebeld door studiegenoten die op zijn onvoldoendes wezen, vertelt een woordvoerster.

Het gebruik van studienummers is helemaal niet ingewikkeld, weet zij. ‘Aan het begin kwamen er wel protesten, omdat mensen het lastig vonden. Maar inmiddels is iedereen eraan gewend. Eigenlijk is er niks veranderd. Je moet bij het maken van een uitdraai alleen even in de computer intikken dat de naam niet moet worden vermeldt.’

Ook aan de Universiteit Leiden mogen cijfers alleen onder studentnummers openbaar worden gemaakt. Volgens de geruchten is dit besloten toen kroonprins Willem-Alexander er ging studeren. Maar volgens de afdeling voorlichting is het echter ‘altijd al zo geweest’.