Zesde lustrum Washboard Stringband

Waarschijnlijk is de Washboard Stringband samen met de Stones één van de weinige bands die al dertig jaar bestaat, hoewel de muziekstijlen ‘enigszins’ verschillen. In 1969 begon deze Eindhovense countryblues band. Op zondag 9 mei vieren ze hun zesde lustrum met een optreden in Café Strauss. Hart van de band zijn de schilder Cees Le Mair (banjo, zang en kazoo) en Piet Hein de Vos (gitaar en zang), bijgestaan door Charley Reitlager (wasbord), Hans Bongers (bas), Bobbie Heiligers (piano) en Rob Roosendaal (bluesharp). Voor de feestelijk happening zijn tevens een aantal prominente Eindhovense musici uit de jaren ‘60 en ‘70 uitgenodigd.

‘Ik weet niet wie er allemaal komen van de special guests of wat ze gaan doen, maar we zien zondag wel hoe de pet erbij staat. Als het maar gezellig wordt.’ Zo verwoordt De Vos, met zijn 48 de jongste muzikant, een van de redenen waarom de band het al zo lang volhoudt: de gezelligheid. Hoewel ze niet meer zo veel samen spelen; gemiddeld nog zo’n tien keer per jaar. De Vos: ‘Iedereen heeft een gezin met kinderen, een baan en dat kost allemaal tijd. Een aantal van ons speelt ook met anderen samen en Le Mair is ook veel in het buitenland, dus we hebben niet zo veel gelegenheid om samen te spelen. Bovendien moet een zaaleigenaar en het publiek het leuk vinden om onze muziek te boeken.’

Het begon allemaal in 1966. De broer van De Vos (toen 15 jaar) deed mee aan de toenmalige Brabantse Muziek- en Zangkampioenschappen, die werden gewonnen door Le Mair, toen 22. ‘Le Mair kon fingerpicking-gitaar spelen en dat was vrij zeldzaam. Een opleiding? Die is er niet voor deze muziek, je moest het allemaal van platen of van elkaar leren.’ De Vos trok ook regelmatig op zaterdagmiddag de stad in met zijn gitaar en zo ontmoette hij Heiligers. Bij Bongers was hij babysit en Heitlager kende hij nog van een bandje van de havo, zo onstond de Washboard Stringband. Roosendaal kwam er later bij omdat hij beter speelde dan zijn voorganger.

Wat voor muziek spelen de heren en waar komt het vandaan? De Vos, de enige fulltime muzikant: ‘Het begon rond de eeuwwissling in Amerika, toen arme negers op primitieve instrumenten blues probeerden te spelen. De echte country blues ontstond pas met de komst van de elektrische gitaar. Grote voorbeelden waren voor ons mannen als Lighting Hopkins, Blind Blake, Big Bill Broonzy en Doc Watson. Die muziek was vroeger al moeilijk te krijgen en is ook nu nog nauwelijks bekend; alleen in de jaren ‘70 waren er nog een paar bands die deze muziek speelden, zoals CCC. Inc.’

In ieder geval blijft de muziek van de Washboard Stringband bewaard, omdat er, voor het eerst, live opnames van hen gemaakt worden. Het optreden begint om 17.00 uur in Café Strauss aan de St. Jorislaan en zal, met pauzes voor de hapjes, tot later in de avond duren. Afhankelijk van hoe de pet erbij staat.

Gerard Verhoogt