spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB


“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in activiteiten die we routineus uitvoeren, maar die tegelijkertijd invloed hebben op ons welzijn”
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
PrintE-mail Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook

Wie langzamer eet, wordt minder snel dik. Haastige eters geven hun maag immers niet voldoende tijd om een gevoel van verzadiging door te seinen naar de hersenen. Met dit gegeven in haar achterhoofd ontwierp studente Industrial Design Lissa Kooijman een ‘intelligent’ bord dat met lichtjes aangeeft wat de ideale snelheid is om een hap voedsel te verorberen. Zolang de lichtjes branden, moet de consument wachten met de volgende hap.

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in activiteiten die we routineus uitvoeren, maar die tegelijkertijd invloed hebben op ons welzijn”,vertelt Kooijman. “In het Catharinaziekenhuis heb ik vijf therapeutische sessies bijgewoond met mensen met obesitas. Zij kregen het advies om langzamer en met meer aandacht te eten. Goed proeven, in plaats van alles voor de televisie naar binnen te schuiven. Die mensen probeerden dat wel, maar ze wisten nooit of ze daarin ook echt slaagden.”

Het bord van Kooijman helpt snelle eters bij het aanpassen van hun eetgedrag. Het bestaat uit twee delen: het onderste deel is een aangepaste digitale keukenweegschaal die het gewicht meet van het bord dat er bovenop ligt. Een microcontrollertje berekent hoe groot elke hap is en met die informatie worden ledlampjes aangestuurd die het porseleinen bord van onderen beschijnen. Ze doven pas weer wanneer de consument de volgende hap mag nemen.

“Het mooie is dat die lichtjes een soort kaarslichteffect creëren”, zegt Kooijman. “De lichtjes trekken de aandacht naar het eten. Misschien blijft daardoor de tv ook wel uit.”

Om het bord te testen nodigde de studente vrienden uit om te eten van haar ontwerp. Ook degenen die nog niet dik zijn, merkte Kooijman, eten vaak te snel. Volgens Zweedse onderzoekers moet het verorberen van driehonderd gram voedsel tenminste veertien minuten duren. “We leven in een snelle maatschappij, waarin we blijkbaar ook snel eten. Het frappante is dat ik zelf een echte ‘decellerated eater’ blijk te zijn. Ik begin te snel, maar tegen het einde van de maaltijd is het bord sneller dan ik.”

Van de Nederlandse mannen is 51 procent te zwaar, wat ook geldt voor 42 procent van de vrouwen. Twaalf procent van de Nederlanders lijdt aan obesitas. Kan een ‘intelligent’ bord hierin verandering brengen? “Ik heb het bord drie dagen laten uitproberen door mensen met obesitas”, vertelt Kooijman. “Die mensen zijn inderdaad langzamer gaan eten. Er is wel een ‘nieuwheidseffect’ en ook is de steekproef erg klein. Het resultaat vormt vooral een indicatie.”

Tekst: Enith Vlooswijk
Fotomontage: Rien Meulman


Heeft u tips voor deze serie; mail ze dan naar cursor@tue.nl .