spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB


“Zodra schepen varen door emission control areas, zoals de Noordzee, schakelen ze over op minder vervuilende brandstoffen”
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar

Luchtstromen vangen in een vliegtuigvleugel

3 juni 2010 - Wervelvorming rond vliegtuigvleugels kun je tegengaan door de wervels op te sluiten in een sleuf op de vleugel. Maar voordat je een vliegtuig met aangepaste vleugels de lucht in stuurt, moet je natuurlijk wel precies weten wat je doet. Promovendus Jurriën Olsman maakte een schaalmodel van de vleugel en testte deze in de windtunnel. En maakte daarbij veel herrie.

Dr.ir. Jurriën Olsman. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Herstructurering bedrijventerreinen loopt vast aan de overlegtafel
3 juni 2010 - Voor gemeentes is het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen een financieel lucratieve activiteit. Het herstructureren van oude terreinen is dat niet. Sinds kort dwingt de overheid gemeentes echter om daar aanzienlijk meer werk van te maken. De eigenaren van bedrijven en de gemeentes hebben elk echter hun eigen wensenlijstjes, waardoor de onderhandelingen al snel vastlopen. Ir. Erik Blokhuis, die afgelopen dinsdag promoveerde aan de TU/e, analyseerde deze beslissingprocessen en ontwikkelde op basis daarvan een model dat ervoor moet zorgen dat gesprekken voorspoediger verlopen.

Promovendus Erik Blokhuis. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Veilig en alert heersen over de zee
3 juni 2010 - In de Griekse mythologie is hij de heerser van de zee, schepper van de wateren, golven creërend en splijtend met zijn drietand: Poseidon. Het Embedded Systems Institute (ESI) op het TU/e-terrein vernoemde een onderzoeksproject naar de Griekse god. Het doel van Poseidon, waarbinnen onderzoekers van vijf universiteiten en twee bedrijven actief zijn, is te komen tot een integrale en zoveel mogelijk geautomatiseerde oplossing voor het monitoren en sturen van veiligheid op zee.
Lees meer »
TU/e-onderzoekers brengen terugkeer Japanse ruimtesonde in beeld
3 juni 2010 - Met een rotvaart van zo’n 44.000 kilometer per uur keert half juni -na een zeven jaar durende reis tot voorbij de baan van Mars- Hayabusa terug in onze dampkring. Kort voordat deze Japanse ruimtesonde in stukken uit elkaar gaat vallen, wordt een capsule losgelaten met daarin, als het goed is, een monster van de asteroïde Itokawa. Zo’n twintig onderzoekers van over de hele wereld, onder wie twee van het TU/e-wiskundelab LIME, gaan half juni de lucht in om de terugkeer van Hayabusa en haar capsule nauwgezet in beeld te brengen.
Bart Janssen (links) en Bas van der Linden van LIME. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Beenmergtransplantatie tegen dwangneurose
Lees meer »
Koude door minder mammoetscheten
Lees meer »