spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Happy 2011 x 5
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
  laatste online nieuws
  Zijlstra: “Hoger onderwijs moet reserves aanspreken”
  19 januari 2011 - Tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer over bezuinigingen in het hoger onderwijs gaf staatssecretaris Halbe Zijlstra geen duimbreed toe aan de oppositie. Hij heeft voldoende parlementaire steun om zijn plannen voor bezuiniging in het onderwijs door te zetten.
  Lees meer »
  Zijlstra komt naar demonstratie op het Malieveld
  19 januari 2011 - Ook staatssecretaris Halbe Zijlstra zal vrijdagmiddag de demonstrerende studenten op het Malieveld toespreken. “Ik draag een boodschap uit die ik prima wil en kan verdedigen”, zegt hij vandaag in Spits. “Ik hoop dat ze mij willen aanhoren”. x13_s.jpg
  Halbe Zijlstra
  Lees meer »
  Vervangende tentamenmogelijkheden vanwege demonstratie
  18 januari 2011 - De TU/e wil studenten de mogelijkheid bieden om vrijdag 21 januari bij de demonstratie tegen de kabinetsplannen te zijn en biedt daarom vervangende tentamengelegenheden. De rector gaf in het Bestuurlijk Overleg van maandag 17 januari aan dat individuele studenten de mogelijkheid moeten krijgen om met de betrokken docent tot een alternatief te komen.
  Lees meer »
  Zijlstra erkent bezuinigingen
  18 januari 2011 - Staatssecretaris Halbe Zijlstra geeft voor het eerst volmondig toe dat hij tot 2015 gaat bezuinigen op het hoger onderwijs. Maar hij vindt het nog te vroeg om te speculeren over de gevolgen.
  Lees meer »
  Inschrijving Van Damme-beurs verlengd
  18 januari 2011 - De inschrijfperiode van de Marina van Damme-beurs is tot 28 januari verlengd. De beurs is bedoeld voor aan de TU/e afgestudeerde vrouwen, bij voorkeur jong en geboren uit ouders zonder academische opleiding. De beurs –negenduizend euro groot- wordt op 3 maart voor de tweede keer door de TU/e toegekend.
  Lees meer »
  Ook Valorisation Grant voor isolerend baksteen
  18 januari 2011 - Vorige week berichtte Cursor over drie subsidies voor de TU/e in de najaarsronde van de Valorisation Grants van Technologiestichting STW. Maar er blijkt nog een vierde subsidie toegekend aan de TU/e. Doordat in de overzichtlijst van STW deze subsidie, voor ir. Bert van Schaijk van Bouwkunde, per abuis werd toegekend aan de TU Delft, werd deze door Cursor over het hoofd gezien. x9_s.jpg
  Lees meer »
  Stufi loopt niet uit de hand
  17 januari 2011 - Ondanks de enorme toename van het aantal studenten wist de overheid de kosten van studiefinanciering de afgelopen jaren in toom te houden: studenten moesten een steeds groter deel lenen. x8_s.jpg
  Lees meer »
  Fontys-voorzitter: "Hbo betaalt extra uitloopjaar universiteit
  17 januari 2011 - Een vriendelijk gebaar, dat extra uitloopjaar voor masterstudenten. Maar het kan het hbo tientallen miljoenen euro's gaan kosten, vreest Fontys-voorzitter Marcel Wintels. x7_s.jpg
  Fontys-voorzitter Marcel Wintels.
  Lees meer »
  Weinig steun voor ‘spontane actie’ Amsterdamse studenten
  17 januari 2011 - Een groep “bezorgde studenten” heeft het “heft in eigen handen” genomen en het service- & informatiecentrum van de UvA en HvA bezet. Ze willen vrijdag tentamenvrij en busvervoer naar de demonstratie in Den Haag.
  Lees meer »
  Maximaal 187.340 euro salaris voor onderwijsbestuurders
  17 januari 2011 - Topfunctionarissen van hogescholen en universiteiten mogen straks niet meer dan 187.340 euro per jaar verdienen. Doen ze dat toch, dan kan de minister het te veel verdiende geld bij hen terugvorderen. Dat staat in het wetsvoorstel ‘normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector’ dat minister Donner van binnenlandse zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoogleraren vallen niet onder de regeling.
  Lees meer »
  Studiemarathon van start
  17 januari 2011- Om 9.00 uur is in Utrecht de studiemarathon begonnen. Als protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs volgen studenten in Utrecht, Groningen en Amsterdam 72 uur lang uiteenlopende colleges. Allerlei grote namen steunen de marathon.
  Lees meer »
  Geen cijferlijst in diplomaregister
  14 januari 2011 - Het landelijke diplomaregister zal straks alleen uitgereikte diploma’s bevatten en geen cijferlijsten, gevolgde vakken of diplomasupplementen. Maar wat niet is kan nog komen, schrijft staatssecretaris Zijlstra.  
   
  Lees meer »
  De minister weet het nog niet
  14 januari 2011 - Hoeveel geld kan het hoger onderwijs tegemoet zien zodra masterstudenten hun basisbeurs inleveren? Hoe kan Nederland weer in de top 5 van kenniseconomieën terechtkomen? Minister Van Bijsterveldt kan het nog niet zeggen.  
   
  Lees meer »
  Rutte: “Kwaliteit hoger onderwijs onvoldoende”
  14 januari 2011 - Nederlandse studenten worden niet goed genoeg bediend, vindt premier Mark Rutte, en dat zint hem niet. Hij belooft beter hoger onderwijs als studenten zelf bereid zijn om financieel meer bij te dragen.
   
   
  Lees meer »
  cursor 14
  Ambitieus toekomstplan TU/e staat haaks op universitaire doemscenario’s
  13 januari 2011 - Het Strategisch Plan 2020 dat collegevoorzitter Arno Peels op 3 januari presenteerde, is breed opgepikt door de landelijke media. De TU/e kondigt er ambitieuze voornemens in aan voor de inrichting van haar onderzoek en onderwijs en voor de transformatie van de campus. Om de plannen uit te voeren is 700 miljoen nodig, waarvan de TU/e zelf de helft opbrengt. Voor de rest rekent men op de overheid, het bedrijfsleven en andere kennisinstituten.
  CvB-voorzitter Arno Peels. Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  TU/e treft voorbereidingen voor demonstratie in Den Haag
  13 januari 2011 - Zowel studenten als medewerkers van de TU/e zullen bij de landelijke demonstratie zijn tegen de langstudeerregeling, op 21 januari in Den Haag.
  ’s Ochtends trekken hoogleraren door Den Haag. ’s Middags ageren studenten tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op onderwijs. Op dit moment worden hiervoor volop voorbereidingen getroffen aan de TU/e.
  Lees meer »
  Utrecht ‘preferred partner’ van TU/e
  13 januari 2011 - De TU/e gaat een strategische alliantie aan met de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht op het gebied van levenswetenschappen en duurzaamheid. Dat maakten collegevoorzitters Arno Peels (TU/e) en Yvonne van Rooy vorige week bekend in hun nieuwjaarstoespraken. De samenwerking voorziet in uitwisseling van studenten en deeltijdhoog-leraren. Ook is er sprake van een nieuwe, gezamenlijke master op het gebied van regeneratieve geneeskunde en medische beeldvorming.
  Lees meer »
  Vwo’ers aan de slag in het casino tijdens Wiskunde Wereld
  13 januari 2011 - 1695 vwo-scholieren uit heel Nederland zijn van 5 tot en met 20 januari in het Gaslab te vinden voor ‘Wiskunde Wereld’. Dit wiskundespel moet 3 vwo-leerlingen een beter beeld geven van de toepassingen van wiskunde en hen helpen een weloverwogen keuze te maken tussen wiskunde A, B, C en D in de bovenbouw van het vwo.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Boeken zoeken met ‘TU/e Library’
  13 januari 2011 - Het Informatie Expertise Centrum heeft zijn eerste iPhone applicatie -‘TU/e Library’- gelanceerd. Deze gratis ‘app’ stelt gebruikers in staat om vanaf iPhone of iPad in de universiteitsbibliotheek onder meer boeken te zoeken, te reserveren of te verlengen.
  Lees meer »
  Hoe bevalt de nieuwe cateraar?
  13 januari 2011 - Per 1 januari is de cateringservice op de TU/e door Eurest overgenomen van Albron. Cursor peilde wat reacties onder klanten en cateringpersoneel.
  De kantine in het Paviljoen. Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  TU/e’ers halen ruim zeventigduizend euro op voor Serious Request
  13 januari 2011 - Eindhovense studenten hebben in de week voor kerstmis 57.085 euro opgehaald voor Serious Request. Serious Concert, een initiatief van studentenmuziekvereniging Quadrivium, was goed voor meer dan vijfduizend euro.
  Lees meer »
  Eén joker voor gehandicapte student
  13 januari 2011 - Chronisch zieke en gehandicapte studenten krijgen een extra uitloopjaar. Die joker mogen ze één keer inzetten: in hun bachelor- of in hun masteropleiding. Verder moeten ze in hetzelfde tempo studeren als anderen.
  Lees meer »
  Zoektocht naar oorzaak van klachten Paviljoen-bewoners
  13 januari 2011 - Al anderhalf jaar klagen de bewoners van twee gangen in het Paviljoen over stankoverlast en irritatie aan ogen en neus. Jos Hermus, directeur bedrijfs-voering van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences (IE&IS), heeft al enige onderzoeken laten uitvoeren om achter de oorzaak van de klachten te komen. Onlangs zijn grondwaterboringen uitgevoerd.
  Lees meer »
  Zijlstra: “Hoger onderwijs mag blij zijn”
  13 januari 2011 - Het hoger onderwijs mag blij zijn met het beleid van Halbe Zijlstra, vindt de staatssecretaris zelf. Hij bezuinigt bijna niets, zegt hij in een interview met Vrij Nederland van deze week.
  Lees meer »
  Familie frauderende student buiten schot
  13 januari 2011 - Familieleden die studenten helpen frauderen met hun uitwonendenbeurs, zullen niet apart worden aangepakt. Volgens staatssecretaris Halbe Zijlstra valt moeilijk te bewijzen dat ze de boel bewust flessen.
  Lees meer »
  Connector zonder verbinding
  13 januari 2011 - Twee grijpers maken zich op om de laatste buitenwanden van het Dommelgebouw te slopen. Vorige week is de sloop van het voormalige onderkomen van de faculteit IE & IS afgerond. Sinds de verhuizing naar het IPO-gebouw stond het Dommelgebouw leeg en er waren geen nieuwe bewoners in zicht. Op dit moment is er een groot gat te zien dat binnenkort wordt opgevuld met zwarte aarde waar dit voorjaar gras op kan groeien.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Jubileumjaar 2011 staat in het teken van verbinden
  13 januari 2011 - Een optreden van Ilse de Lange, een driedaagse avontuurlijke zoektocht over de campus, de uitvoering van de musical Moulin Rouge en viermaal een SuperTU/esday. Het is maar een greep uit de vele activiteiten waarmee dit jaar gevierd wordt dat de TU/e 55 jaar bestaat. Het motto: ‘TU/e Connects’.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  In vijf minuten spekglad
  13 januari 2011 - Om vijf voor half negen was er niets aan de hand, om half negen glibberden fietsers, auto’s en openbaarvervoerreizigers afgelopen dinsdagochtend over de klinkers van de campus. Direct, maar toch te laat, kwam aannemersbedrijf Heijmans in actie.
  Lees meer »
  Subsidies voor efficiënte revalidatie en minder roet
  13 januari 2011 - De najaarsronde Valorisation Grants heeft de TU/e twee grote subsidies uit ‘fase-2’ opgeleverd. Projecten rond de PFAMEN brandstofinjector en het MaxDFM trainingsapparaat voor revalidatie na chemotherapie kregen beide twee euroton van Technologiestichting STW. Daarnaast gaat 25.000 euro naar operatierobot Sofie.
  Lees meer »
  Nieuws | Mens
  Prof.dr. Peter Hilbers. Archieffoto | Bart van Overbeeke
  Demonstreren in toga: de grens is bereikt
  Lees meer »
  In memoriam
  Lees meer »