Goudsmit werkte voor zijn afstudeerproject onder meer samen met drie academische ziekenhuizen. Hij automatiseerde bestaande laboratoriumtests voor allergenen en bouwde deze in een apparaat in waarmee mensen met een allergie thuis kunnen zien of ze een product veilig kunnen eten. Bij mensen met een ernstige allergie kan het eten van het verkeerde voedingsmiddel tot een levensbedreigende reactie leiden.
Toen de student het apparaat testte met levensmiddelen uit de supermarkt, vond hij sporen van schaaldieren in vissticks en hazelnoot in rozijn-chocoladebolletjes, terwijl dat niet op het label vermeld stond. Als klap op de vuurpijl bleek ‘glutenvrije’ snoep wel degelijk gluten te bevatten. Om uit te sluiten dat het aan zijn prototype lag, reproduceerde Goudsmit de resultaten met industriële laboratoriumtests.
Dat voedingsmiddelen regelmatig bestanddelen bevatten die niet op het etiket staan, was volgens Goudsmit al wel bekend. “Dat is ook niet strafbaar als die bestanddelen er onbedoeld in terecht zijn gekomen.” Maar dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld onbedoelde sporen van schaaldieren gevaarlijk kunnen zijn voor allergiepatiënten. “Sommige mensen hebben jarenlang buikpijn, maar komen er nooit achter wat de oorzaak is.”
Zelfs als de allergene stoffen wel op het etiket staan, is dat vaak niet zo eenvoudig te herkennen. Goudsmit: “Er zijn wel veertig chemische aanduidingen voor het allergene bestanddeel van eieren. Je moet een academische studie hebben gevolgd om alle informatie op de labels te begrijpen. Mensen met een ernstige allergie leven voortdurend in een mijnenveld en dat is psychisch heel zwaar. Ik hoop dat mijn vinding het leven van deze mensen kan veraangenamen.” (TJ) |