/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 6

jaargang 43, 12 oktober 2000


Studentenleven


Erepenning TU/e voor Dirk Lippits


Het bleef voor Thêta-roeier en TU/e student Dirk Lippits niet bij de zilveren medaille die hij met zijn ploeg tijdens de Olympische Spelen haalde. Maandag onthaalde het College van Bestuur alle TU/e’ers die naar Sydney zijn geweest. Lippits kreeg voor zijn verdienste de erepenning van de TU/e.
”Wij zijn zeer trots dat er zoveel TU/e’ers hebben meegedaan aan de Olympische Spelen”, zo sprak universiteitssecretaris ir. Harry Roumen maandag in de University Club, waar alle sporters werden ontvangen. En dat er dan ook nog een medaille wordt gehaald door een TU/e-student, vindt het CvB helemaal prachtig. Rector magnificus Rem: “We zijn vooral trots op het feit dat iemand die goed studeert ook nog topprestaties kan leveren op wereldniveau. Daar willen wij iets bijzonders voor doen. Vaak geven we studiepunten”, zei Rem, wat hem een golf aan gelach opleverde. “Helaas kregen we dat niet voor elkaar. Maar we willen je wel de erepenning van de TU/e uitreiken.” Terwijl Lippits de penning in ontvangst nam, wilde Roumen nog even kwijt hoe uniek het is dat een student de onderscheiding krijgt: “Daar moet je eigenlijk minstens decaan voor zijn geweest of vier jaar in het College van Bestuur hebben gezeten.” Hierop kon het Thêta lijflied natuurlijk niet uitblijven. Uit volle borst werd het lied ten gehore gebracht, wat meteen een uitvoering van het Hajraa-lied uitlokte.
Goede sfeer
De volleybalclub was aanwezig vanwege Wim Koch, docent van het Sportcentrum. Hij is als assistent-bondscoach van de nationale volleybalploeg naar Sydney geweest. Het team eindigde op de vijfde plaats, na verlies tgen Joegoslavië. Koch is erg te spreken over de faciliteiten in Australië. “De entourage was fantastisch en ik denk dat mede daardoor ook betere prestaties worden neergezet. Het is als sporter geweldig om daar te mogen spelen.” Die mening delen de andere sporters. “Het is heel apart als je gaat zwemmen en er zitten 18.000 man op de tribune”, zegt zwemmer Joris Keizer. Roeier Jeroen Spaans zegt dat iedereen mee werd gesleurd in de goede sfeer in het Nederlandse kamp. Hij stapt in ieder geval uit de Twente-vier, waarmee hij een zevende plek behaalde. “Het is verslavend, maar ik realiseer me ook dat roeien maar roeien is. Ik loop daardoor al twee jaar achter op leeftijdsgenoten die al een baan hebben. Ik ben trots op wat we gedaan hebben, maar vind het toch jammer dat we niet hebben kunnen afsluiten met een medaille. Voor mij is het tijd voor een nieuwe uitdaging.” Hij gaat roeien met Karel Dormans en Joeri de Groot, die als reserves mee waren in Sydney.
Gekkenhuis
Het leven van Dirk Lippits is een gekkenhuis geweest sinds hij met zilver terugkeerde naar Nederland. Overal moest hij opdraven voor huldigingen en het is nog niet afgelopen. “Ik wordt niet zo geleefd als zwemmers Pieter van de Hoogenband en Inge de Bruijn, maar het liefst pak ik mijn oude leven weer zo snel mogelijk op. Ik ben een jaar weggeweest, ik wil mijn studie Scheikunde weer oppakken en doorgaan met roeien.” Want Lippits wil het hoogste halen: goud. “Als ik moest kiezen tussen het winnen van zilver op de Olympische Spelen of eerste worden tijdens een WK, kies ik voor het laatste. Winnen blijft winnen.”
Foto: Bart van Overbeeke

Roem en geld in P-spektakel
Met vijfhonderd betonstenen en dertig meter nylonkoord moesten de eerstejaars Bouwkundestudenten tijdens het jaarlijkse P-spektakel een brug bouwen. In De Fabriek werkten de studenten op 5 en 6 oktober in groepen van twaalf aan een constructie.

Tijdens het P-spektakel ontwerpen eerstejaars Bouwkunde niet alleen iets op papier, ze krijgen ook de kans daadwerkelijk iets te bouwen. Bij het ontwerpen van de brug spelen trek- en drukkrachten een grote rol. De betonstenen vormen de drukkracht en het nylonkoord de trekkracht. De constructie mag niet hoger zijn dan 1,80 meter, moet op een oppervlakte van 22 vierkante meter passen en de overspanning moet zo ver van de grond komen als de dikte van een krant. Voordat de studenten beginnen met bouwen krijgen zij eerst een college over trek- en drukkrachten. Daarna kunnen ze beginnen met het ontwerpen van een brug en deze vervolgens met miniatuurstenen proberen op te bouwen. Uiteindelijk mogen ze het ontwerp gaan uitvoeren.

Teamspirit
Tot grote teleurstelling van sommige studenten verloopt de bouw niet altijd even soepel. “We hebben het geprobeerd, maar ik had eigenlijk wel verwacht dat het niet zou lukken. Het project is wel erg goed voor de teamspirit”, aldus Charles Smeets na een verwoede poging het ontbrekende middenstuk van de burg te bevestigen. Bouwkunde docent Martin Vissers is tevreden over het verloop van het P-spektakel. “Het is goed te zien dat de studenten zo goed samenwerken. Daarnaast zie je hoe de eerstejaars hun grenzen leren kennen. Door de dingen in de praktijk uit te voeren, zien ze wat wel en niet kan en dat is natuurlijk erg leerzaam”, zegt Vissers. De studenten gaan op zeer verschillende manieren met de opdracht om. Sommigen gaan voor het prijzengeld (vijfhonderd gulden) en handelen naar de richtlijnen, terwijl anderen voor de roem gaan en een zo opvallend mogelijke brug proberen te bouwen. Zo moet ëën groep naar buiten verhuizen, omdat de brug niet meer op de opgegeven oppervlakte past. Ze weten een gigantische lengte te bereiken door de betonstenen in vieren te delen. Het feit dat de groep gediskwalificeerd wordt, interesseert hun niet. Ze vinden het belangrijker herinnerd te worden.
Eerstejaars Bouwkunde laten hun zelfgebouwde bruggen aan elkaar zien. Foto Bram Saeys

Tweede inbraak bij SSRE
Voor de tweede keer in ëën week is er ingebroken bij de sociëteit van SSRE. Inbrekers forceerden zaterdagnacht de sloten om binnen te kunnen komen. Het pand is inmiddels voorzien van een nieuw slotensysteem. De omvang van de schade is nog niet bekend. Vorige week maandagmiddag werd er voor de eerste keer ingebroken op de sociëteit van SSRE. Het bestuur heeft geen idee wie de inbraken heeft gepleegd of waar ze naar op zoek zijn en wil niets zeggen over de materiële of financiële schade.

Cursrus ‘begeleiden van afstudeerders’
Het Onderwijs Service Centrum start binnenkort de cursus ‘Begeleiden van afstudeeropdrachten’. In de cursus komt onder meer aan bod: de formulering van opdrachten, het effect van verschillende stijlen van begeleiden en beoordelen. De cursus vindt plaats op 7 november van 9.00 tot 17.00 uur en op 8 november van 9.00 tot 12.30 uur. Meer informatie geeft Annemiek Kamp (tst. 4461). Aanmelding kan per telefoon (5060), per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via www.osc.tue.nl. De uiterste aanmelddatum is 24 oktober.

Inschrijven voor Batavierenrace
Wie mee wil lopen in de 29ste editie van de Batavierenrace kan zich inschrijven bij de ESSF in het Studenten Sport Centrum. In 2001 wordt de race gehouden op zaterdag 28 april. De Batavierenrace is de grootste estafetteloop ter wereld en het grootste studentensportevenement van Nederland, zo claimt de organisatie. De loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer, verdeeld in 25 etappes (zeventien kilometer voor heren en acht voor dames). Elk jaar doen zo’n zevenduizend studenten van alle universiteiten, verschillende HBO-instellingen en enkele buitenlandse universiteiten mee aan de loop. Na afloop is er een groot feest op de campus van de universiteit van Twente. De sluitingsdatum van de voorinschrijving is 30 november 2000. Meer informatie is te vinden op www.batavierenrace.nl
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor