/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 7

jaargang 43, 11 januari 2001


Nieuws

Untitled Document

Brand in Koepel legt skatetoestel in de as
"Dit is waar ik al tijden bang voor was"
Een brand in de Koepel heeft maandagmiddag een toestel van skateclub Disaster Area in de as gelegd. De brand is zeer waarschijnlijk aangestoken, door oftewel zwervers of rondhangende jeugd, denken de leden van Disaster Area. Het toestel dat verloren ging, een zogeheten Quarter, kost zo'n vijfduizend gulden.

Na de brand is dit alles wat is overgebleven van de Quarter in de Koepel. Foto: Bram Saeys

Maandag rond 17.45 uur zagen mensen van de beveiliging een rode gloed in de Koepel en namen polshoogte. Een Quarter stond in brand. De brandweer was snel ter plekke en bluste de brand. De Quarter was helemaal verbrand, evenals een partij hout die eronder lag opgeslagen voor het maken van nieuwe toestellen. De Vert (grote halfpipe) heeft waterschade opgelopen door het blussen. "Het is aangestoken", zegt Roalt Bruininks, voorzitter van de studentenskateclub. "Wij twijfelen of het zwervers waren of rondhangende jeugd." De Koepel op het TU/e terrein is moeilijk te beveiligen. Het ligt dichtbij de Berenkuil op een uithoek van de campus. Regelmatig worden er mensen gezien die er niets te zoeken hebben, zoals zwervers, hangjeugd of skaters die geen lid zijn van Disaster Area. "De afspraak is dat wij en de beveiliging deze mensen wegsturen. Als er strafbare feiten worden gepleegd, wordt er aangifte gedan." Disaster Area heeft nu ook aangifte gedaan. "Het gaat om vijfduizend gulden en dan hebben we niet eens de manuren meegeteld voor het maken van de Quarter. Dit toestel was net drie maanden klaar en nu is het foetsie." Bovendien heeft de grote halfpipe waterschade opgelopen. "Die is nat geworden met het blussen, als dat opdroogt, bobbelt de toplaag helemaal. Die moet heel glad zijn om op te kunnen skaten." Bruininks hoopt dat de verzekering van de TU/e de schade vergoedt.

Signaal
Disaster Area heeft al twee jaar haar onderkomen in de witte Koepel. "Er is een groot beveiligingsprobleem bij de Koepel. Inmiddels staat er een hek in aan de binnenkant, maar daar klimmen mensen zo overheen. Er is wel vaker iets gebeurd, maar deze brand moet worden gezien als een signaal dat de beveiliging niet goed is. Daar moeten we in overleg met de faculteit Bouwkunde, die het pand beheert, uit zien te komen. Dit is waar ik al tijden bang voor was", aldus Bruininks.
Naast de brand zijn de ruiten van het huisje dat onder de Koepel staat ingegooid en is er graffitti op het huis gespoten.
De Koepel zelf heeft geen schade opgelopen, laat Sepp Overdijk, beheerder van de Koepel, weten. Hij zegt dat er meer wordt gedaan aan beveiliging in de toekomst. Half februari wordt de infrastructuur aangepast rondom de koepel. Naast een verharde weg, betekent dat ook meer verlichting en camera's die alles in de gaten houden. "Maar het blijft moeilijk, want de Koepel heeft nou eenmaal een open structuur."/.

Untitled Document

Prille plannen voor medische faculteit
Zoals bleek uit berichtgeving van het Brabants Dagblad de afgelopen week, oriënteren de twee Brabantse universiteiten zich samen met de provincie, het Eindhovense Catharina-ziekenhuis en het Tilburgse Sint Elisabeth-ziekenhuis op de oprichting van een medische faculteit. Woordvoerders van de TU/e en het Catharina-ziekenhuis benadrukken dat het nog om heel prille plannen gaat. Een nieuwe medische faculteit zou het dreigende tekort aan medisch specialisten moeten ondervangen.

Een woordvoerder van het Eindhovense Catharina-ziekenhuis laat weten aftastende gesprekken gevoerd zijn met diverse belanghebbende Brabantse partijen waaronder de TU/e en de gemeente Tilburg over de totstandkoming van een medische opleiding. Van concrete plannen is echter geen sprake. Wel is het Catharina-ziekenhuis bezig met de oprichting van een Medical School. "We proberen opleidingen tot stand te brengen waar medici zich kunnen specialiseren. Zo zijn we op dit moment bezig met een interne opleiding tot eerste hulp-arts." De woordvoerder zegt niet uit te sluiten dat dit op de lange termijn kan uitmonden in een academische opleiding. "Daarom zijn we maar eens serieus gaan praten met diverse partijen waaronder de TU/e. Vooralsnog zijn dat vooral verkennende, aftastende gesprekken."
Ook TU/e-woordvoerder Peter van Dam laat weten dat de gesprekken over een op te richten medische faculteit nog erg pril zijn. "De TU/e is in principe graag bereid mee te denken over en een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van een Brabantse opleiding van artsen en paramedici", aldus Van Dam. "Benadrukt zij echter dat de gesprekken zich nog in een pril oriënterend stadium bevinden en dat het nog veel te vroeg is om te spreken over een medische faculteit, laat staan over de vestigingsplaats van een medische faculteit."
Jaren geleden waren er ook al plannen om een dergelijke faculteit in Tilburg of Eindhoven te vestigen. Na het nodige getouwtrek tussen beide universiteiten, ging de toemalige Rijks Universiteit Limburg, tegenwoordig de Universiteit Maastricht, met de faculteit aan de haal. /.

Untitled Document Inbraak ST
De deur van het gebouw van Scheikundige Technologie is afgelopen weekeinde voor de tweede keer in een paar weken tijd vernield. De vorige keer gebeurde dit door een uitbraak van iemand die zich in het gebouw op had laten sluiten. Deze keer ging het om een inbraak. Er zijn video-opnamen gemaakt van de inbraak, maar niet van het verlaten van het gebouw door de dader. Er worden zaken vermist die op bureaus stonden, zoals geld./.

Untitled Document Studeren onbetaalbaar?
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt dat het afschaffen van aftrekbare rentes op studieleningen studeren onbetaalbaar maakt voor veel studenten. Duizenden studenten hebben eind vorig jaar hun studierente terug betaald aan de IB-Groep, omdat die na 1 januari niet meer aftrekbaar is. ISO pleit daarom voor een overgangsregeling waarbij alle studenten die geleend hebben tot 1 januari 2001 de rente nog mogen aftrekken. Voorzitter Maudy Keulemans van ISO: "Studiekosten zijn wel aftrekbaar van belasting, maar de rente op de lening om studiekosten te dekken niet. Op deze manier wordt het lenen voor onderwijs gelijkgesteld aan het lenen voor bijvoorbeeld een luxe zeiljacht. Studeren is een investering in je eigen toekomst. Het is vreemd dat een investering in een huis wel aftrekbaar is, maar dat men voor een investering in zichzelf moet gaan opdraaien. Onderwijs is een van de pijlers van de samenleving", aldus Keulemans. "Het is toch bizar dat het volgen van hoger onderwijs op deze manier gesaboteerd wordt."
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor