/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 9

jaargang 43, 25 januari 2001


Cultuur

Untitled Document

Finale Festival CabareteSKE
Amusement en ontroering in café Berlage
Schrijf het in je agenda: zondag 18 februari vanaf 20.00 uur is de finale van het Festival CabareteSKE in grand café Berlage in Eindhoven. Hét Eindhovense cabaretfestival. Met finalisten uit heel Nederland, maar ook uit Helmond en Eindhoven. Eén van de finalisten is Leon van der Zanden, die onlangs een show gaf op de TU/e voor de Wervingsdagen.

Wat valt er te verwachten in de finale? Vijf acts die uit de vier voorrondes zijn gekomen: Primaire Behoeften, Pieter Jouke, Leon van der Zanden, Luc de Graaf en Jan Vriends en Guido Weijers. Nog vrij onbekende namen in de cabaretwereld, maar daar is het Festival CabareteSKE juist voor bedoeld. De prijzen zijn dan ook erg symbolisch; voor de eerste drie plaatsen zijn respectievelijk een gouden, zilveren en bronzen kabouter (compleet met kruiwagen) te winnen.

Klein beginnen
'De kabouter staat voor klein beginnen, maar heel groot kunnen worden, in tegenstelling tot de kabouter', zo valt te lezen op de website van SKE, de Stichting Kleinkunst Eindhoven, die het festival heeft opgezet. Overigens is er ook een publieksprijs en een 'Echt Eindhoven' prijs. De winnaar(s) van deze laatste prijs krijgen een rol in een groots opgezette muzikale theaterproductie die in maart 2001 in de Schouwburg in Eindhoven in première gaat. Titel van dit spektakel is Echt Eindhoven. Voor deze prijs wordt vooral gelet op het vermogen met humor in te spelen op de actualiteit.

Aan zijn kont
De deelnemers zijn nog geen Theo Maassen, maar het is een eerste stap. Overigens vormt deze bekende Eindhovense cabaretier het Comité van Aanbeveling en is hij beschermheer van CabareteSKE.
Daarom een korte typering van de deelnemers uit de juryrapporten van de voorrondes. Primaire Behoeften uit Leiden wordt een 'komisch duo' genoemd, dat af en toe gelijkenissen vertoont met Laurel en Hardy. Van Pieter Jouke uit Rotterdam zegt de jury dat 'deze sympathieke underdog de humor aan zijn kont heeft hangen'. Guido Weijers zet een 'volwaardig stuk cabaret' neer en Luc de Graaf en Jan Vriends uit Eindhoven hebben 'lef, brutaliteit, veelzijdigheid en kracht'. Leon van der Zanden uit Helmond tenslotte 'doet het gewoon en heeft een sterke uitstraling'. 'Hij is relaxed en zet beelden scherp neer', vinden de juryleden van festival CabareteSKE.
Wie meer wil lezen over het festival, dat eigenlijk een pilotstudie van SKE is om te kijken of zij een volwassen cabaretfestival van de grond kunnen krijgen onder de grote rivieren, kan surfen naar www.xs4all.nl/~ske. De toegang is gratis, maar als het café vol is, gaan de deuren dicht..

Leon van der Zanden was midden januari nog op de TU/e voor een optreden.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

'Wording'

 

'Wording' heet het kunstwerk dat Piet Killaars eind jaren zestig maakte voor de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven. Het 16.000 kilo wegende beeld was het grootste dat Killaars tot dan toe gemaakt had.

'Wording' was een gift aan de TH van de gelukkige aannemers die de eerste bouwronde van de hogeschool voor hun rekening hadden mogen nemen. De gift werd in de zomer van '68 officieel overgedragen aan de hogeschool. Beeldhouwer Piet Killaars had er op dat moment ruim twee jaar aan gewerkt.

Het beeld werd geplaatst op een sokkel in de vijver bij de hoofdingang van de hogeschool. Killaars had zijn beeld bewust voor die omgeving gemaakt. Juist omdat het beeld met zijn voeten in de vijver stond, leek het alsof 'wording' als het ware oprees uit het water. "Een genesisbeeld", noemt een criticus het dan ook. Uit het water rijst een schuine zuil op. Op de zuil is een beeldhouwwerk te zien van ab-stracte en geometrische vormen. Het is een rijzen en buitelen van volumes. De verbeelding van de 'wording' door de ogen van de beeldhouwer.
Killaars' werk is door de bankgenomen abstract, maar toch ook weer niet. De Maastrichtenaar maakt gebruik van organische vormen en laat zich inspireren door de natuur en de wereld om zich heen. Hij heeft een voorliefde voor schelpen en is gefascineerd door zichzelf herhalende patronen. Het zijn de groeiprocessen in de natuur die hij waarneemt, analyseert, interpreteert en vervolgens verzelfstandigt tot een beeld. 'Wording' markeert eigenlijk het begin van een periode waarin Killaars zich laat leiden door deze gedachte. "Het thema is ontstaan uit de overweging dat het uitdrukken van menselijke activiteit, vitaliteit, de onstuitbare groeikracht van de natuur, voortdurend ritme van komen en gaan, het eeuwig golven van de zee, het best zijn samen te vatten in bewegingen als: golvend-spiralend en vrije bewegingen in de ruimte."
Het massieve beeld heeft aan kracht in moeten boeten. Om dat goed te begrijpen, moet je er eigenlijk de foto's uit de jaren zestig bijpakken. Het water waar het statige beeld ooit met veel kracht uit oprees, heeft plaats moeten maken voor een strakgemaaid groen grasveldje. Was het beeld in de jaren zestig nog gigantisch, nu is het ingehaald door de hoogbouw en moet het concurreren met het uit gasbetonblokken opgetrokken kunstwerk dat op een steenworp afstand van het beeld staat. Het eens zo machtige beeld is nu nog slechts een ornament tussen gezellige bloembakken. Maar wie de moeite neemt nog wat langer naar het beeld te kijken, ziet dat 'Wording' nog steeds uitstraling heeft. Het is wat het is. Een massief beeld in een alsmaar veranderende omgeving, een omgeving in wording.

Untitled Document

/In packed
De nieuwste tentoonstelling in de hal van het Hoofdgebouw heet ' In packed' en is gemaakt door studenten Bouwkunde. Vijftien van hen laten een eigen bouwkundig ontwerp zien in een ongebruikelijke verpakking. Dit is het resultaat van een workshop waarin de studenten met hun project een confrontatie met moderne kunst zijn aangegaan. Het resultaat is van 29 januari tot en met 9 februari te zien. De expo is een samenwerking tussen Studium Generale en de bouwkundige
studievereniging Cheops.

/Het hele verhaal
De kunst van het verhalen vertellen staat centraal in de workshop filosofie die Pim Lemmens begeleidt op maandag 29 januari, 5 en 12 februari. Het gaat vooral om het overbrengen van een ervaring of inzicht. Hoe overtuig je anderen? Er wordt onder meer gekeken naar filosofen en hoe zij dit probleem hebben opgelost. De workshop bestaat uit drie delen: zelfbeschrijving, meta-vertelling en 'het verhaal zelve'. Inschrijven kan bij bureau Studium Generale. De kosten zijn 7,50 gulden.

/Garage Olimpo
De Argentijnse film Garage Olimpo draait zondag 28 januari om 12.00 uur in Plaza Futura in Eindhoven. Het gaat om een film on tour van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Het sociale drama verhaalt over Maria, een activiste in het Argentinië van de jaren zeventig. Zij wordt opgepakt en komt terecht in het concentratiekamp Garage Olimpo. Een van de personen die haar moet ondervragen is Felix, die een kamer huurt in het huis van de moeder van Maria en die heimelijk verliefd is op de activiste. Hij belooft haar dat hij haar zal helpen en er ontstaat een merkwaardige en dubbelzinnige band tussen de twee. De toegang is gratis. Na afloop is een forumdiscussie over de actie van Amnesty tegen martelen.

/Graffiti work- shop
Altijd al eens lekker willen kliederen op maagdelijk witte en saaie muren met een verfspuitbus? Dan is nu je kans om te leren hoe je er iets fatsoenlijks van kunt maken tijdens een workshop graffiti die Studium Generale organiseert op dinsdag 30 januari. Onder leiding van spuiter Bizar1 uit Amsterdam krijg je een inleiding in de graffiti-kunst, waarna je daadwerkelijk aan de gang kunt met panelen in het Gaslab. Inschrijven kan bij SG, de kosten zijn 25 gulden.

/Eindhovens schilder-menneke
De honderdste geboortedag van schilder Theo Hoppenbrouwers, ook wel het Eindhovens schildermenneke genoemd, wordt tot en met 11 maart herdacht in museum Kempenland in Eindhoven. Dit gebeurt met een expositie met een ruime keuze van zijn schilderijen.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Website Cursor