/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 9

jaargang 43, 25 januari 2001


Mensen

Untitled Document

Arjan Luiten
"Nu moet je alles doen: dansen, zingen en toneelspelen"

Gerard Verhoogt
Foto: Bram Saeys

De term 'hoofdrolspeler' vindt Arjan Luiten maar een 'duffe' betiteling: "Iedereen is belangrijk bij deze productie. Er zijn grotere en kleinere rollen, maar we moeten het met zijn allen goed neerzetten." Luiten speelt Tony in de musical West Side Story, die op 15 juni in première gaat. De enthousiaste derdejaars student Bouwkunde deed op de middelbare school wat aan toneel, later trad hij op met een band. Maar dit is heel wat anders: "Je gaat eerst naar zo'n auditie en dan heb je een of twee disciplines in gedachten. Nu moet je alles doen: dansen, zingen en toneelspelen."

Voordien had hij de originele filmversie uit de jaren '50 wel eens gezien, nu is Luiten hem nog eens bewust gaan bekijken. Hoe was dat?
"Je let meer op het spel of de dans. En dan denk je wel eens: 'Moeten wij dat ook allemaal kunnen?' De muziek van Leonard Bernstein vind ik geniaal, maar ook moeilijk met alle ritmewisselingen. Het viel me nu ook op dat het een heel weke film is, vooral de scènes tussen Tony en Maria. Dat wordt bij ons wel anders, het wordt ook meer naar onze tijd toe bewerkt."
Vooral Maria (rol van Demelza van Gerwen) heeft volgens Luiten de moeilijkste zangpartijen en moet bijvoorbeeld een hoge C zingen. Zelf hoeft hij 'niet meer' dan een hoge A'. Hoe gaat dat hem af?
Luiten: "In het begin ben ik keihard onderuit gehaald omdat mijn techniek van geen kanten klopte. Maar nu gaat het steeds beter. We werken met de zangpedagoog momenteel vooral aan het bereiken van de hoge tonen, tot ik die gemakkelijk kan zingen. Ook de toneelrepetities worden steeds gaver. Nu repeteren we bij de Scala (het culturele studentencentrum) allemaal nog apart met zang, dans en toneel. Later komen het orkest en de decors erbij. We gaan ook oefenen in de Blauwe Zaal en dan kunnen we wennen aan de ruimte. Ik denk dat het dan echt gaat leven, dan zie je hoe het echt gaat worden."
Gemiddeld is Luiten zo'n uur of vijf per week aan de musical kwijt: maandag de zangrepetities, donderdag de toneelrepetities, soms zijn er extra bijeenkomsten bij de zangpedagoog. "Dat wordt nog veel meer als de premiere in juni nadert." Met alle drukte en een stage in India snel na de optredens, verwacht Luiten niet veel tentamens te halen in juli. Reden om zijn vakkenpakket voor het volgende trimester enigszins aan te passen.
Maar eerst de West Side Story. Hij vindt het sowieso geweldig om mee te doen: "Ik snap nog steeds niet wat het nu precies is. Het is een kick om muziek, dans en toneel te maken, maar ook om het publiek te bespelen. Je weet een paar minuten van tevoren wat je gaat doen en als het dan lukt , als het publiek reageert zoals de bedoeling is, dan is geen berg te hoog meer."
Is hij niet bang om nerveus te worden als hij eenmaal op het toneel staat?
"Wat kan er dan gebeuren?" repliceert Luiten meteen. Tekst kwijtraken misschien? "Dan improviseer ik wel" is zijn overtuigende antwoord en hij vervolgt: "Er staat altijd spanning op je, dat was ook al bij de audities. Bij Bouwkunde leer je een beetje in het openbaar spreken met de presentaties en ik heb al een paar keer opgetreden. Maar dat is gezonde spanning, die is na de eerste woorden weg."/.

Untitled Document

De week van/Nicole
Nicole van Hout, zesdejaars Bouwkunde, jefa (voorzitster) van studentenvereniging La Tuniña. Studeert dit jaar af en zit in de organisatie van het Tunafestival 2001.

Maandag:Ik studeer af bij de vakgroep Bouwfysica en ben daar overdag altijd mee bezig. 16:00 uur: afspraak met professor Kaasschieter van de faculteit Wiskunde. Hij helpt mij bij een specifiek wiskundig probleem binnen mijn afstudeeropdracht. 's Avonds heb ik cuatro-les (een cuatro is een viersnarig instrument uit Zuid-Amerika).

Dinsdag:11:00 uur: afspraak met één van mijn afstudeerbegeleiders over de voortgang van mijn afstuderen. Tot nu toe verloopt alles gelukkig nog volgens planning en zal ik in mei afstuderen. Tijdens de lunch ga ik naar cabaretier Leon van der Zanden (heeft bij mij op de middelbare school gezeten). Vandaag moet ik wat eerder weg want er komen vrienden bij mij eten. Sommige mensen zijn nooit weg te slaan en ik lig dus laat op bed.

Woensdag:18:00 uur: tennisles bij Fellenoord (ja, ondanks het koude weer), snel eten. 20:30 uur: de Tuniña-repetitie begint. Omdat we in april een cd gaan opnemen, wordt de hele repetitie gewijd aan het instuderen van het cd-repetoire. Na het repeteren drinken we in de kroeg waar we repeteren een pilsje en kletsen nog wat bij. Weer laat geworden vandaag.

Donderdag:'s Avonds naar SG, want Shango's Dance (afro cuban music) treedt op. Sinds ik bij La Tuniña zit, ga ik wel eens vaker kijken naar andere Latijns-Amerikaanse en Spaanse bands. De snelle jambé- en bongo-ritmes maken indruk op me.

Vrijdag:Vandaag de locatie vastgelegd voor de cd-opname en contact gehad met 'Pink Noise Studio' die onze cd zal gaan opnemen. Ook nog even gebeld met Wentink Events in verband met het optreden van morgen.

Zaterdag:Optreden in Showbizzcity, Aalsmeer voor een bedrijfsfeest van zo'n 1500 mensen. 18:00 uur: vertrek vanaf het Tuniña-huis, eten en drinken krijgen we daar. We spelen voornamelijk in de tapasbar (bar met heerlijke Spaanse hapjes). Bij dit soort optredens gaan er vaak afgestudeerde Tuniña's mee, zo ook vandaag. De Tuniña-kas wordt weer flink gespekt met dit optreden.

Untitled Document

/Promoties
Op vrijdag 26 januari promoveert drs. R.M.F. Schilham in promotiezaal 5 van het Auditorium op zijn proefschrift 'Commonalities in Local Search'.

Op woensdag 31 januari promoveert ir. P.H.L. Kessels in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift 'Engineering Toolbox for Structural-Acoustic Design-Applied to MRI-Scanners'.

/In memoriam
In de afgelopen week bereikte ons het bericht dat Informatica-student Eelco Oosterwaal op 14 januari op 23-jarige leeftijd door een tragisch ongeval om het leven is gekomen. Eelco was zesdejaars student en de verwachting was dat hij zijn studie in februari van dit jaar af zou ronden. Zijn afstudeerwerk had Eelco bij Philips Research verricht, waar hij had gewerkt aan een simulator om inzicht te krijgen in de rekencapaciteit bij het decoderen en bewerken van videobeelden in een digitale TV. Eelco was bezig om de resultaten van zijn werk over te dragen binnen Philips Research.
Eelco was een rustige persoon die met veel toewijding werkte. Hij was altijd bereid naar suggesties van anderen te luisteren.
Wij zijn verbijsterd en geschokt dat zijn leven zo vroeg al moest eindigen, net op het punt dat voor de meeste van onze studenten een nieuw begin betekent.

Eelco zal door ons en door zijn collega's bij Philips gemist worden.
De familie van Eelco wensen wij veel kracht toe om het verlies te verwerken.

Namens het bestuur en de medewerkers van de
faculteit Wiskunde en Informatica,
prof.dr. J.K. Lenstra, decaan

/Vertrouwens-persoon AVA
Rien Links is aangesteld als AVA-Vertrouwenspersoon. TU/e-medewerkers kunnen met alle vragen en eventuele klachten over de AVA-operatie bij hem terecht. Links is te bereiken op toestelnummer 3827, mobiel op nummer 06-23644152 of per e-mail: M.J.Links@tue.nl.














Website Cursor