/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 9

jaargang 43, 25 januari 2001


Nieuws

Untitled Document Schilderwerk in N-laag
't Sgilders childe, zo heet het team van zo'n acht studenten Natuurkunde die eind vorige week de handen flink uit de mouwen hebben gestoken.

Studie ontwijkend gedrag, werd het ook wel genoemd door henzelf. Feit is dat dankzij de 'jonge jongens' (vernoemd naar decaan Wim de Jonge van TN), de gang van de studentenvleugel in N-laag er een stuk florissanter uitziet. De vieze, sombere, grijze muren zijn voorzien van een frisse TU/e-witte laag latex. De studenten ergerden zich aan de somberheid van de gang en stuurden een brief naar het College van Bestuur, het faculteitsbestuur en naar Vastgoed met de vraag of ze N-laag mochten 'opleuken'. En dat mocht: Vastgoed regelde verf in een TU/e-verantwoorde kleur wit en het team kon aan de slag. Donderdag en vrijdag waren ze de hele dag in de gang te vinden en zondag zijn ze ook nog bezig geweest om de klus af te maken. Met één keer rollen waren ze er namelijk niet; de muren zogen de latex meteen op, zodat er nog een laag op moest worden gesmeerd. "We krijgen heel veel enthousiaste reacties", zegt Igor Aarts in zijn witte overal. "Iedereen die voorbij loopt zegt 'dit was heel hard nodig' en het ziet er nou ook gewoon goed uit", constateert hij tevreden, terwijl de rest hard doorwerkt. Overigens is er ook nog een 'kleurrel' geweest. Aarts legt uit: "Alle buizen hier op de faculteit zijn geel geschilderd. Wij vinden dat een verschrikkelijke kleur en hebben er blauw van gemaakt in de studentenvleugel. Heel symbolisch is één ijzeren pilaar half geel, half blauw gemaakt, om de scheidslijn uit te beelden."
Honger hebben de winterschilders van TN niet hoeven te lijden: verschillende hoogleraren 'sponsoren' hen. "We hebben chinees eten gekregen van het faculteitsbestuur en peperkoek van een hoogleraar." Overigens houden de schilders niets over aan hun verfactie, behalve een goed gevoel als ze in het vervolg door deze gang lopen./.
Untitled Document

Opnieuw ICT-colloquia en congres
Het Notebook Service Centrum (NSC) organiseert in navolging van vorig jaar opnieuw een congres over de invloed van ICT op het onderwijs. En net als vorig jaar is aan dit congres ook weer een wedstrijd verbonden.

Studenten of medewerkers die ideeën hebben over vernieuwende manier waarop ICT ingezet kan worden in het onderwijs, maken kans op een cheque van Fujitsu-Siemens. Daarnaast wordt er ook een cheque uitgereikt aan de beste reeds gerealiseerde combinatie van onderwijs en ICT. Diezelfde tweedeling zal overigens ook in het congres worden aangebracht. Begin maart start bovendien een nieuwe reeks colloquia die eveneens over de invloed van ICT op het onderwijs gaan. Een soortgelijke reeks colloqia werd vorig jaar ook al gehouden, maar trok maar een handjevol belangstellenden. Initiatiefnemer ir.Herman van de Kuit vond het treurig dat de colloquia zo slecht bezocht werden. Hij hoopt dat er dit keer meer mensen naar de bijeenkomsten komen. Binnenkort wordt bekend welke onderwerpen in de colloqia-reeks aan bod zullen komen. Meer info over de colloquia en het congres is te vinden op de website van het Notebook Service Centrum: www.nsc.tue.nl./.

Untitled Document Arrestaties aan de VU
Aan de VU in Amsterdam zijn leden van de Internationale Socialisten (IS) gearresteerd, omdat ze hun blad verkochten, hetgeen werd gezien als huisvredebreuk. Volgens de studentenvakbond van de VU, de SRVU, spelen de problemen sinds het begin van dit collegejaar. De IS-leden deelden toen petities uit over de Palestina-kwestie. Op grond van een interne memo uit het begin van de jaren tachtig werd hen verboden politiek te bedrijven op de VU. De SRVU verwerpt de handelswijze van het CvB en zegt vrije meningsuiting als een essentieel onderdeel van een democratische universiteit te zien.
Untitled Document

Elektro-zandloper

Sinds enkele weken staat in de entreehal van de faculteit Elektrotechniek een 'zandloper' die de verbazingwekkende ontwikkeling in ruimtebesparing op elektronica-gebied laat zien. Boven in de zandloper bevindt zich een oude buizenschakeling, direct daaronder een schakeling met transistoren en centraal in het midden zit een chip. Op het grondoppervlak is sterk uitvergroot te zien welke geïntegreerde schakelingen daarop staan.
De zandloper stond al jaren in een hoekje in de kelders van het Laplace-gebouw, oorspronkelijk komt hij waarschijnlijk uit het Evoluon. Ing. Willem van den Eijnden, coördinator Interne Zaken bij E, probeert de zandloper weer in oude glorie te herstellen. Alleen zijn de benodigde verlichtingsspotjes niet meer verkrijgbaar. Van den Eijnden verwacht echter met tl-verlichting de zaak weer goed op orde te krijgen.

Untitled Document

Colloquium IPO
Wendy Mackay van INRIA Rocqencourt in Frankrijk houdt vrijdag een lezing bij het IPO. Dat gebeurt om 11.00 uur in de colloquium ruimte van het IPO. Het onderwerp is 'Reinventing the Familiar: Augmented Paper Artifacts'. Pogingen om papierloze kantoren in te voeren, zijn mislukt, omdat gebruikers zowel de computer als papier blijven gebruiken. Mackay geeft voorbeelden van systemen en bedrijven waar papier weer in ere is hersteld en op wat voor manier dat is gebeurd.

Lezing Bert Meijer
Knippen en plakken met moleculen, dat is de titel van de lezing die prof. dr. Bert Meijer vandaag, donderdag 25 januari, houdt in de collegezaal van Scheikundige Technologie. Daarnaast biedt hij een kijkje in het laboratorium van de capaciteitsgroep Macromoleculaire en organische chemie. De ontvangst is om 17 uur, de lezing begint een kwartier later. In de voordracht gaat Meijer in op enkele facetten uit de 'wondere wereld' van de moleculen. Speciale aandacht is er voor de supramoleculaire chemie, het vakgebied dat zich bezig houdt met de interactie tussen moleculen. Aan de hand van voorbeelden neemt Meijer geïnteresseerden mee in de moleculaire wereld.

Arbeid in beweging
TU/e professor dr.ir. Harry Lintsen spreekt maandag 29 januari tijdens de themamiddag Arbeid in beweging van de KNAW. De rol van de arbeid in de samenleving verandert sterk onder invloed van economische en technologische ontwikkelingen. Lintsen, hoogleraar geschiedenis van de techniek, spreekt over ingenieurs en arbeid: een geschiedenis van efficiency, beheersing en een beetje betrokkenheid. Wie de themamiddag van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen wil bezoeken, kan zich aanmelden via email: voorlichting@bureau.knaw.nl

Paradisolezing
Hoe vrij is de mens bij het bepalen van wat hij/zij wel of niet wil doen? Bestaat vrije wil, of wordt ieders bestaan in grote mate bepaald door de sociale omgeving en door de wetmatigheden van de natuur, de evolutie en de genen? Deze vragen staan centraal tijdens de serie Paradisolezingen die binnenkort van start gaan. Zondag 28 januari staat de eerste aflevering op stapel: prof.dr. H. Pott spreekt dan over filosofie en vrije wil. Dit doet hij in Paradiso, Weteringschans 6 in Amsterdam. De lezing begint om 11.00 uur. Kaartjes kosten vijftien gulden. Kaarten kunnen van tevoren worden aangevraagd bij de K.L. Poll stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap via 020-6235451.

Bijna afgestudeerd of gepromoveerd, en wat nu?
Bij het Studenten Service Centrum (STU) kunnen studenten, ontwerpers en promovendi tot een half jaar na afstuderen of promoveren terecht voor onder andere loopbaanadvisering. In het kader hiervan worden er dit voorjaar diverse trainingen (loopbaanoriëntatie, solliciteren)en workshops (sollicitatiebrief en CV, sollicitatiegesprek en assessment) gegeven. Daarnaast is er de mogelijkheid om een sollicitatiegesprek te oefenen met een recruiter.
De workshop sollicitatiebrief en CV zal plaatsvinden op maandagmiddag 12 en 19 februari. Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de Service Desk van het STU of kijk op de website (http:www.tue.nl/stu). Interesse in een training? Meld je dan snel aan voor een oriënterend gesprek met een studentenadviseur. Want VOL=VOL!!! Het programmaboekje met de activiteiten omtrent loopbaanadvisering zal begin februari verstuurd worden.
STU, HG 0.70, tel: 040 - 247 8015.

ICT-Regioprijs
Ir. Frank van Ham is regiowinnaar van Zuid Nederland geworden van het Nederlands genootschap voor Informatica. Dit platform van ICT-professionals roemde de kwaliteit van zijn scriptie en stelde hem alvast een beloning van fl. 500,- in het vooruitzicht. Van Ham, systeemprogrammeur bij Informatica, behoort nu tot de zes finalisten voor de NgI Informatica Scriptieprijs.

Untitled Document

Racen achter de pc voor een fles champagne
Prof.ir. Nort Liebrand, voormalig directeur van Van Doorne's Transmissie (VDT), bekleedt voor vijf jaar de zogeheten Hub van Doorne-leerstoel bij de faculteit Werktuigbouwkunde. Vorige week donderdag mochten tijdens zijn college Voertuigaandrijvingen zeven studententeams achter de pc een versnellingsbak fine-tunen voor Formule-1-wagens. Voor het winnende team was er champagne.

Jos Verstappen mag dan zelf de brokken maken, het is een omvangrijk team van ingenieurs en specialisten dat er voor zorgt dat hij ze überhaupt kan maken. Binnen de racerij is het optimaal afstellen van de vijf versnellingen van een Formule-1-wagen van cruciaal belang. Wat is er leuker voor studenten dan om daar zelf achter de pc eens aan te sleutelen? Prof.ir. Nort Liebrand en zijn vroegere werknemer bij VDT ir. Marc Mussaeus lieten vorige week donderdag zeven teams stoeien met de afstelling van de F1-versnellingsbak.

Matlab
Mussaeus, zelf in 1998 afgestudeerd bij de faculteit Werktuigbouwkunde, stond versteld over de snelheid waarmee de studenten de instructies voor het schrijven van een simulatieprogramma in Matlab opnamen.
Mussaeus: "Ze pikten het zeer snel op en waren uitermate enthousiast bij het uitwerken van de programma's." Op een denkbeeldig circuit moesten de zeven teams hun wagens door vijf bochten wringen, waarna nog een lang recht stuk tot de finish af te leggen was. Volgens Mussaeus was het vooral zaak de eerste versnelling al vrij hoog te leggen, om zodoende al slippend zo snel mogelijk boven de honderd kilometer per uur te komen. Pas dan kan de motor van een F1-wagen zijn vermogen echt kwijt aan de banden. "De eerste versnelling moet eigenlijk gelijk zijn aan het accelaratievermogen uit de langzaamste bocht", aldus Mussaeus. "Het doorschakelen naar de overige vier versnellingen moet met de kleinst mogelijke stapjes gaan. In de vijfde versnelling moet dan de topsnelheid gehaald worden. Voor het winnende team lag die op 324 kilometer per uur."
Overigens had Mussaeus bij VDT al een aantal programma's geschreven, als demonstratie voor de studenten. Het snelste studententeam wist uiteindelijk ook van de snelste schakel-wagen van VDT te winnen. De F1-wagen met het befaamde continue variabele transmissiesysteem (CVT) van Van Doorne versloeg hen echter met zestig meter voorsprong./.

Untitled Document

Ontwerp het onderwijs van de toekomst
Wanneer er op korte termijn een onderwijsvernieuwing ingevoerd wordt, zal die niet langer verzonnen zijn door de ambtenaren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Minister Hermans en staatssecretaris Adelmund willen graag dat de Nederlanders zelf met een plan voor onderwijsvernieuwing komen en hebben daarom een prijsvraag uitgeschreven.

Centraal staat de vraag: 'Hoe kan de school tegemoet komen aan de eisen van de kennissamenleving van de 21e eeuw'. Voor 15 maart moet een eerste voorstel worden ingediend.
Wie in de prijzen valt, krijgt van het ministerie maximaal een ton om zijn plannen verder uit tewerken. Zelf komen de bewindslieden overigens ook met een voorstel. Met een groep scholen uit het primair en voortgezet onderwijs brengen zij nieuwe mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering in kaart. Hermans en Adelmund komen daarnaast met concrete voorstellen om alle scholen met ingang van het nieuwe schooljaar meer ruimte te geven om eigen beleid te voeren. De bewindslieden hebben dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Langs deze lijnen willen Hermans en Adelmund de beleidsbrief 'Onderwijs in stelling: kracht en creativiteit in de kennissamenleving' in de praktijk handen en voeten geven. Onderwijsorganisaties, scholen, leraren, ouders en leerlingen krijgen de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van het onderwijs. Hermans en Adelmund willen zowel op korte termijn noodzakelijke vernieuwingen vormgeven, als een aantal stappen zetten waarmee een nieuw kabinet zijn voordeel kan doen. Met het oog daarop werken de bewindslieden en het kabinet op dit moment aan een meerjarig investeringsprogramma voor het onderwijs. /.

Untitled Document

Nieuwe curussen bij Footloose
De Eindhovense Studentendansvereniging Footloose wil in het nieuwe seizoen, naast het normale cursusaanbod van stijldansen en jazzballet, starten met twee nieuwe cursussen: Rock 'n' Roll en moderne dans.
Rock 'n' roll begint met een workshop van 3 lessen. Woensdag 31 januari en 7 en 14 februari, van 20.00 tot 21.30 uur, kosten: fl 15,- voor leden en fl 17,50 voor niet-leden. Bij voldoende animo is het mogelijk om aansluitend een cursus van ongeveer 10 lessen te volgen. Het is zowel mogelijk om alleen als met een partner komen.
De cursus Moderne dans wordt voorafgegaan door een proefles op woensdag 7 februari, van 18.30 tot 19.30 uur, kosten: fl 5,-. Bij genoeg belangstelling wordt deze proefles verlengd met een cursus van ongeveer 15 lessen. Mocht je de proefles verhinderd zijn, maar wel mee willen doen aan de cursus, neem dan contact op met Footloose.
De cursussen van stijldansen en jazzballet starten weer in de week van 5 februari. Voor meer informatie: www.stud.tue.nl/~footloos of mail naar footloos@stack.nl, bel 040 2432991 of kom langs in Scala, Kanaalstraat 4.

De Vurige Meiden m/v
Theatersportgroep De Vurige Meiden m/v start op 8 februari met de tweede basiscursus improvisatietoneel. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden voor deze cursus, die elke donderdag van 20.00 tot 21.30 uur wordt gehouden in ESKafé in de Bunker. Voor meer informatie of aanmelding, kan contact worden opgenomen met Lonneke Duijkers: 040-8443152.

Bijbaantjes cursus
Wat moet je weten als je een bijbaantje neemt? Deze zaken komen onder meer aan bod in de bijbaantjescursus die de ESVb en de Jongerenbond samen houden op woensdag 31 januari. Deze heeft plaats op het adres Hooghuisstraat 29c (in het centrum van Eindhoven). Er wordt ondermeer aandacht besteed aan het minimumloon, vakantiedagen, uitzendwerk en het nieuwe belastingstelsel. De avond duurt van 19.00 tot 21.00 uur en iedereen is welkom.

Schandknaap of tuitje?
De nieuwe transnationale universiteit tooit zich met de afkorting tUL en niet TUL. De Vlaamse krant 'Het belang van Limburg' vermoedt hier een tactische zet. Een tul is namelijk onder andere een tuit van een kan en een zuigspeen. Een tulle jongen is ook een homosexuele jongen die zich prostitueert, aldus de krant die hierin een woordvoerder van de Universiteit Maastricht citeert. De woordvoerster van het LUC meldt 'Het belang van Limburg' echter dat de naam tUL al was gekozen voordat de scabreuze betekenissen van tul opgedoken waren. De kleine t staat er om geen verwarring te krijgen met de technische universiteiten in Nederland. TUL zou in Nederland dan staan voor de Technische Universiteit Limburg, hetgeen natuurlijk niet klopt./.

Untitled Document

Transnationale Universiteit Limburg opgericht
De Universiteit Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum te Diepenbeek in België brengen hun gezamenlijke opleidingen en wetenschappelijk onderzoek onder in de Transnationale Universiteit Limburg (tUL). Minister Hermans van O,C en W en zijn Vlaamse collega minister Van der Poorten hebben op 18 januari een verdrag ondertekend dat deze samenwerking mogelijk maakt.

Studenten kunnen zich direct bij de tUL inschrijven en behouden het recht op studiefinanciering van de Nederlandse overheid dan wel op een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap. Een student die afstudeert aan de tUL beschikt over een diploma met dubbele waarde; de afgestudeerde heeft recht op de titel doctorandus en recht op de Vlaamse academische graad van licentiaat. Om de internationale aantrekkingskracht te stimuleren, kan de tUL kan op grond van het verdrag het onderwijs meteen inrichten volgens het bachelor/master- systeem.

De Universiteit Maastricht heeft van de Nederlandse overheid een eenmalige startsubsidie van twee miljoen gulden gekregen voor de opbouw van de tUL. Verder stellen de Vlaamse Gemeenschap en de Nederlandse overheid via de reguliere bekostiging van respectievelijk het Limburgs Universitair Centrum en de Universiteit Maastricht geld beschikbaar voor de tUL. Het is de bedoeling dat de Universiteit Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum in het studiejaar 2001-2002 met de tUL kunnen starten. Binnen 5 jaar volgt een evaluatie van het verdrag.
De Technische Universiteit Eindhoven kent overigens ook een samenwerkingsverband met het LUC. Studenten natuurkunde van het LUC kunnen na hun kandidaatsdiploma hun opleiding afronden in Eindhoven. /.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor