/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 43, 15 februari 2001


Reportage

Untitled Document

"Met de nieuwe ruimte kan ICTS echt jaren vooruit"

Laplace/Gerard Verhoogt
"Bij de verbouwing van het Laplace-gebouw zit onze computerzaal 'in de weg'. Destijds is dit gebouw rond die computer ontworpen en het was de bedoeling dat de hele benedenverdieping voor ICTS was. Maar die opvatting is de laatste jaren wel veranderd. Het was ook een ellende om in de computerroom dingen te regelen, vooral de verwarming. Het was er òf bloedheet òf ijskoud en medewerkers waren altijd ziek. Nu de installaties verouderd zijn en vernieuwd moeten worden, is meteen besloten het goed aan te pakken.
Het Laplace- gebouw wordt verfraaid en daarom verhuizen wij naar de kelder", vertelt ing. Joop Schillemans, stafmedewerker van ICTS.

In die kelder komt een container-achtige ruimte van 35 bij 6,5 meter, waar het hele netwerk en de services komen te zitten. Het ICTS gaat terug van 700 vierkante meter naar 220 en dat kan omdat de machines veel compacter worden opgesteld. De servers komen in stellingen te staan, veel monitoren en toetsenborden (die veel ruimte innemen) worden overbodig omdat er elektronische schakelunits worden gebruikt om de apparatuur te bedienen. Dan hoeven medewerkers alleen nog bij de machines te komen als ze een cd-rom of iets dergelijks in de apparatuur moeten stoppen.
De nieuwe ruimte voldoet aan alle moderne eisen. Alles is van uiterst hoogwaardig materiaal, een inbraakwerende deur alleen al kost fl. 30.000. Alles is elektromagnetisch afgeschermd, zo is de apparatuur behoorlijk beschermd tegen van buiten komend onheil, maar dat helpt weinig als het binnen gaat branden. Daarom kreeg de brandveiligheid speciale aandacht. Er komt een nieuw branddetectiesysteem en een nieuwe blusinstallatie. Als er brand uitbreekt, is er één zaak heel kritisch: de zuurstoftoevoer. Geen zuurstof betekent geen brand, maar dat is uiteraard fataal voor de aanwezige medewerkers.
Schillemans: "De nieuwe apparatuur gebruikt Inergen. Daarvan dooft de brand maar blijft er tegelijk voldoende zuurstof over voor de medewerkers. Er komt ook een speciaal laserdetectie-systeem, dat smeulend vuur of rookontwikkeling in een heel vroeg stadium ontdekt. Ook voor de kabels hebben we speciale brandwerende voorzieningen. Met deze ruimte kunnen we echt jaren vooruit. En de hele zaak is demontabel. Dus als we weer eens moeten verhuizen, wat me met het huidige beleid niet zou verbazen, nemen we alles mee."

Onvoorspelbaar
De grote bottleneck van de hele operatie is de verplaatsing van het netwerk. Daar zit de hele backbone van de TU/e op en alle gebouwen zijn erop aangesloten. Dat betekent onder meer dat hier twintig verschillende soorten glasvezelkabels binnenkomen. Niet alleen van de TU/e zelf, maar ook de Surfnet verbinding. De TU/e is het knooppunt van Zuid Nederland en van Nijmegen tot Maastricht zijn velen in onderwijsland afhankelijk van deze verbinding, van universiteiten tot Fontys en vele andere opleidingen.
Schillemans: "Een van de grote problemen bij de verhuizing is de coördinatie. We hebben niet alleen te maken met KPN en Surfnet (dat beheerd wordt door SARA in Amsterdam), maar ook met Libertel, Telfort (in verband met het GigaPort-project en met UPC (voor de verbinding met de studentenhuizen). En tijdens de verhuizing moet alles zoveel mogelijk blijven werken, desnoods met een noodvoorziening. Op 15 maart wordt de ICT-room in de kelder opgeleverd en op zes april komen de slopers en dan moeten we zorgen dat we weg zijn uit de benedenverdieping. In het weekend van 24 en 25 maart willen we meteen zoveel mogelijk verhuizen; niet alleen het hele TU/e netwerk maar we willen dan ook alle glasvezelkabels omleggen. Dat betekent dat je ze los moeten koppelen en opnieuw moet lassen."
Om dat laatste voor elkaar te krijgen heeft Schillemans de bedrijven waar ICTS mee samenwerkt wel het mes op de keel moeten zetten. Noodgedwongen, omdat de verbouwing een maand vervroegd is. Dat was weer nodig omdat de verbouwing voor november opgeleverd en betaald moet zijn, anders vervalt de Europese subsidie die de TU/e krijgt.
Schillemans: "Voor het lassen van de glasvezelkabels heb je speciaal opgeleide werknemers nodig en natuurlijk heeft elk bedrijf daar zijn eigen ploeg voor. Die moet je eigenlijk maanden van tevoren inhuren en waren nu natuurlijk al ingezet bij andere projecten. Daarna, als alles weer aangesloten is, moeten we het geheel weer opstarten en controleren, onder meer met SARA voor Surfnet en het systeemhuis voor concernsystemen."
Schillemans probeert alles zo te regelen zodat de TU/e bevolking er de minste last van heeft, zeker op de 24e en 25e. In dat weekend zal de TU/e één dag zonder Internet en Surfnet verbinding zitten, maar als alles goed gaat, blijft het daarbij. Hoewel er zich natuurlijk altijd verrassingen kunnen voordoen.
Schillemans: "We moeten alle apparatuur stilleggen, nadat het jaren onafgebroken gedraaid heeft. Het kan dus goed zijn dat er ventilatoren vast komen te zitten of dat disc-drives het ineens begeven. Dat is onvoorspelbaar. Zo ontdekten we vanmorgen ineens een coaxkabel van UPC. Die bleek van de tv te zijn, maar waar die precies naar toegaat, weet ik niet. Dat zoekt UPC momenteel uit, dat wil zeggen, die geven hun ingenieursbureau de opdacht dat uit te zoeken."
Ziet Schillemans niet op tegen de verhuizing?
"Het wordt een 'leuk' weekend, wat er ook gebeurt. Te vergelijken met de vernieuwing van de telefooncentrale: we stropen de mouwen op en we gaan niet eerder naar huis voor het werkt."/.

Renovatie Laplace-gebouw begonnen
Afgelopen maandag is de verbouwing van het Laplace-gebouw gestart. Centraal daarin staat de verhuizing van de centrale computerruimte van het ICTS. Die bevindt zich momenteel nog op de begane grond van het Laplace- gebouw, maar gaat naar de kelder toe. Uiterlijk 2 april moet de begane grond van Laplace helemaal leeg zijn. Daarna kan het worden verbouwd en verhuurd aan bedrijven. De buitenkant van het Laplace-gebouw blijft vrijwel onaangetast. Ook op vloer 1 verandert er weinig, behalve dat de vloerreliëfs van kunstenaar Ad Dekkers verplaatst moeten worden. De kosten worden geraamd op circa 12 miljoen gulden.

De eerste fase loopt van 12 februari tot 15 maart en dan wordt de ICTS-Room verhuisd. In de tweede fase wordt de begane grond ontruimd en gerenoveerd. De gehele verbouwing moet op 1 november klaar zijn. De architect is Trude Hooykaas, installatie-adviseur is Nelissen ingenieursbureau voor Bouwfysica en Installatietechniek.
De verbouwing wordt gefaseerd uitgevoerd, waardoor het EESI in eerste instantie kan blijven zitten op de huidige plaats, maar het instituut blijft ook in de toekomst op de begane grond van het Laplace-gebouw. De andere bewoners van de begane grond moeten echter wel verhuizen. Het gaat om Getronics, een deel van de Bedrijfs Hulp Verlening, Cebra (het Center for Electronic Business Research & Applications), het Onderwijs Informatie Systeem en de webredactie van de TU/e. De webredactie is met de AVA-operatie onderdeel van het Communicatie Service Centrum geworden en verhuist waarschijnlijk naar het Faciliteitengebouw. De ruimte van de Helpdesk op vloer 1 wordt momenteel verbouwd omdat er extra personeel bijkomt. Werkplek ondersteunend personeel en systeembeheerders die eerst bij het Facilitair Bedrijf werkten, zijn namelijk bij de AVA-operatie bij het ICTS gevoegd.De twee collegezalen in de kelder van Laplace blijven in gebruik, maar krijgen tijdens de verbouwing een aparte ingang. Gedurende de verbouwing wordt de begane grond afgescheiden van vloer 1 en de trap bij de ingang van het gebouw wordt afgesloten. De ontsluiting met E-hoog en het Laplace-gebouw blijft intact, dus bij calamiteiten zijn er voldoende vluchtmogelijkheden.
Om op de begane grond voor voldoende daglicht te zorgen, worden er op vloer 1 grote lichtkoepels aangebracht, daar waar zich nu de patio's bevinden. Op een aantal daarvan liggen echter ook vier vloerreliëfs van kunstenaar Ad Dekkers. Die zullen eind februari verplaatst worden, waarschijnlijk naar het grasveld voor het Auditorium. Aldus worden ze aan het publiek teruggegeven. Toen de reliëfs op de patio's werden geplaatst, was het al de bedoeling dat medewerkers er gebruik van zouden maken, alleen kwam het daar in de praktijk zelden of nooit van. Bovendien vallen de reliëfs nu nauwelijks op omdat de verschillende vormen moeilijk zichtbaar zijn. Op het grasveld komen ze beter tot hun recht omdat de verschillende geometrische vormen dan van bovenaf goed te zien zijn vanuit het Auditorium, het Hoofdgebouw, de loopbrug daartussen en vanuit het nieuwe gebouw van Bouwkunde./.
De huidige centrale ruimte van het ICTS op de begane grond van het Laplace-gebouw. Foto: Bram Saeys

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor