/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 5

jaargang 43, 7 juni 2001


Mensen

Untitled Document

Mark Wolffe
"Ik heb de leukste baan ter wereld"
Gerard Verhoogt
Foto: Bram Saeys

Hij werd geboren in Johannesburg (1952), studeerde in Kaapstad, verhuisde, noodgedwongen, eerst naar Botswana, daarna naar Delft, liep stage in Madras (India) en woonde in Enschede, Middelburg en nu in Eindhoven. "Dat was ook een van de vragen van de sollicitatiecommissie: 'Denk je dat je hier lang blijft?' Ik zei 'Als het voor beide kanten bevredigend is, blijf ik tot mijn pensioen? Hier kan ik alles combineren wat ik leuk vind. Want ik heb een van de leukste banen ter wereld", vertelt ir. Mark Wolffe, sinds april de nieuwe bibliothecaris van de bouwkundebibliotheek.


Wolffe studeerde in de jaren '70 architectuur aan de universiteit van Kaapstad. Daarnaast was hij actief binnen de studentenvakbond (vice-voorzitter), toen de grootste anti-apartheidsbeweging binnen het blanke bevolkingsdeel.
Wolffe: "Een deel van onze familie was altijd al maatschappelijk actief. Mijn grootmoeder streed in Engeland voor gelijke rechten voor vrouwen. Ook mijn moeder was actief. En de jonge Mandela kwam bij ons aan huis. Een minister noemde de studentenvakbond ooit politieke vijand nummer één. Op mijn 18de jaar werd mijn paspoort ingenomen. Een aantal collega's werd opgepakt en ik begreep dat ik ook aan de beurt zou komen. Dan kun je als 'martelaar' de gevangenis in gaan, maar dan ben je twee weken voorpaginanieuws en daarna word je vergeten. Dus ben ik naar Botswana gevlucht. Na een jaar kreeg ik een aanbieding om, met een beurs, naar Nederland te gaan en die heb ik aangenomen."
In Delft maakte Wolffe zijn studie Stedenbouwkunde af (1985) en zijn dissertatie betrof de urbanisatie problematiek (met name de sloppenwijken), waarvoor hij onderzoek deed in Madras. In 1986 kreeg hij werk in Enschede, daarna bij de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Vervolgens werd hij lid van de staf van de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg, na een studie Documentaire Informatie Management aan de Universiteit van Amsterdam. In Enschede gaf hij les bij ICT (International Institute for Aereospace Survey and Earth Sciences).

Het ging dus eigenlijk meteen goed in Nederland?
Wolffe: "Veel vluchtelingen 'wonen' in het verleden, maar ik heb bewust een eigen leven opgebouwd. Het ligt ook een beetje in mijn aard. Ik kijk vooruit, niet terug. Maar het wordt misschien tijd om me een beetje te settelen. Op de TU/e kan ik alles combineren. Als universitair docent vond ik het lesgeven en het contact met studenten heel leuk. Hier is dat minder, maar als de bibilotheek assistenten met vakantie zijn, kan ik het overnemen."

Hoe schat Wolffe de collectie van de bouwkundebibliotheek in?
"Moelijk te zeggen. Ik wil eerst de collectie-evaluatie afmaken, dan kan ik zeggen hoe die zich verhoudt tot andere universiteitsbibliotheken. Maar de eerste indruk is dat het een goede verzameling is, en ik zet het beleid van mijn voorganger gewoon voort. Het is een leuk gevoel dat ik pas de derde bibliothecaris ben. Andere universiteitsbibliotheken zijn zo oud dat je de 25e bent."
Voor de Bouwkundebibliotheek heeft hij een aantal plannen, voorzover het budget en de verhuizing volgend jaar dat toelaten. "De tentoonstellingsruimte wil ik actiever gebruiken, de muren mogen wel eens een andere kleurtje krijgen. Ik wil, samen met Cheops, een prijsvraag uitschrijven. En er is een kamer over, die nu als groepsruimte dienst doet. Ook die moet nog een nieuwe kleur krijgen, liefst iets uit een schilderij van Matisse: lila-paarsachtig."/.

Untitled Document

De week van/Ilse
Ilse van Lith is tweedejaars student MWD aan de Fontys Hogeschool en pr-vrouw van studententoneelvereniging Doppio. Ze speelde zelf eind mei mee in de rol van Risjaar in de eerste drie voorstellingen van een groep met het stuk 'Bloedhond'.

Maandag: Na een geslaagde première van 'Bloedhond' de vorige avond, de hele dag op wolken gelopen. Het was zondag volle bak en voor mij kan de tweede voorstelling niet vroeg genoeg beginnen. Dat gevoel wordt wat onzekerder als de kassamedewerker me een uur voor aanvang van de voorstelling vertelt dat er slechts 55 kaartjes verkocht zijn. Maar desalniettemin wordt het weer een lekkere voorstelling en zijn de reacties na afloop overwegend positief.

Dinsdag: Om 14.15 uur al naar Plaza Futura gegaan om mijn haar in spikes te laten draaien, wat een dik uur in beslag neemt! Daarna word ik gegrimeerd en hebben we een fotodoorloop. De stemming in de groep is gevaarlijk melig. We zijn wel gespannen maar tonen dat op een heel irritante manier. Dat heeft later zijn uitwerking op de voorstelling. Er vallen versprekingen en we moeten er best hard aan trekken. Na afloop een ontnuchterende opruimactie tot 0.30 uur, waarna we nog naborrelen in 'ons eigen' Scala.

Woensdag: Leeg gevoel. 's Avonds als bestuurslid achter de telefoon reserveringen noteren voor de theatercursuspresentaties van volgende week en een korte bespreking met een van de bestuursleden over de rest van het bestuursjaar.
Donderdag: Repetitieruimte schoongemaakt, 's middags gewerkt en 's avonds lekker wezen sporten. Kortom: het normale leventje is weer begonnen!

Vrijdag: 'In de verte ligt Nijmegen, bij zonsondergang' De hele dag teksten van Frank Boeijen in mijn kop. En 's avonds heerlijk genieten tijdens zijn concert. Een goed begin van wat een geweldig weekend belooft te worden!

Zaterdag: De stemming zit er behoorlijk in op Pinkpop. Mijn zus en ik vermaken ons opperbest en kijken uit naar het programma van zondag en maandag.

Zondag: Heerlijk meedeinen op de muziek van Zita Swoon, Das Pop en vele anderen. En nog een heerlijke muziekdag in het vooruitzicht

Untitled Document

/Afscheid
Na ruim tien jaar werkzaam te zijn geweest bij de afdeling Personeel & Organisatie van de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Technologie, neemt Nellie Tiggelovend afscheid. Ter gelegenheid hiervan wordt haar dinsdag 12 juni om 16.30 uur een receptie aangeboden in het PVOC.

/Promotie
Drs. A. de Vooys verdedigt woensdag 13 juni zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit doet hij in zaal 5 van het Auditorium vanaf 16.00 uur. De titel van het proefschrift luidt 'Electrocatalytic Reactions of Inorganic Nitrogen-Containing Compounds'. De Vooys promoveert aan de faculteit Scheikundige Technologie.

/In memoriam
Op maandag 28 mei 2001 is emeritus hoogleraar prof. dr. Jan Bakker overleden. Tot 1981 was hij als hoogleraar Toegepaste Taalkunde verbonden aan de faculteit Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen van de TU/e. Met hem is een monumentaal mens uit de beginjaren van deze universiteit tot legende geworden. Voor de mensen die hem meemaakten in zijn werk of in meer persoonlijke omstandigheden was hij legendarisch door de wijze waarop hij het object van zijn discipline, de Nederlandse taal bespeelde. Maar ook was hij legendarisch door zijn daden: in de vijver van de TU/e staan of de brandspuit hanteren op ongepaste momenten. Voor Bakker was niets gewoon en hij was in staat aan zijn omgeving mee te geven dat het bijzonder was om aan de TU/e te werken. In veel bestuurlijke kwesties is zijn optreden katalyserend geweest, omdat vastgelopen discussies door zijn onverwachte belichting en creatieve benadering plotseling tot een goed einde kwamen. Hij was het vleesgeworden voorbeeld van de beroemde uitspraak 'logisch denken brengt je van A naar B, creativiteit brengt je overal.'
Het is een voorrecht geweest met hem te hebben samengewerkt en de wereld is een stukje armer geworden door zijn overlijden.

Aat Vervoorn














Website Cursor