/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 2

jaargang 44, 13 september 2001


Mensen

Untitled Document

Rein Rumphorst
"Ik wil het liefste werkend sterven"


Enith Vlooswijk
Foto: Bram Saeys
Volgens ingewijden is hij 'onmogelijk voor zijn omgeving' en drijft hij zijn medewerkers regelmatig tot razernij. Zijn humor, zijn hulpvaardigheid en zijn ingenieuze elektronische constructies zijn echter alom gewaardeerd. Rein Rumphorst (76 jaar) ontving op 29 augustus een onderscheiding voor het werk dat hij tien jaar lang 'pro deo' verrichtte voor de technische dienst van de faculteit Technische Natuurkunde.

Op het eerste gezicht lijkt Rein Rumphorst een ontspannen gezelschapsmens. Wie hem tegen het lijf loopt, wordt onmiddellijk getrakteerd op een grapje. Niet-temin noemen medewerkers hem knipogend een workaholic. Hoewel hij tien jaar geleden al met pensioen ging, werkt hij bijna zeven dagen per week voor de vakgroep FOG (Fysica van Oppervlakten en Grenslagen).
Rumphorst doorliep de Elektrotechnische School en verliet deze als gediplomeerd radiotechnicus. Na zijn militaire dienst werkte hij bij de Rijksluchtvaartdienst, het Instituut voor Kernfysisch Onderzoek en het Natuurkundig Laboratorium van Philips. Een opmerkelijke loopbaan voor iemand die geen hogere opleiding heeft genoten. "Als je je best doet, ook zonder papiertje, ziet de maatschappij dat: hé, die klootzak kan wat!"
Zijn taalgebruik is bedrieglijk eenvoudig. Pratend over de ingewikkelde instrumenten die hij ontworpen heeft, gebruikt Rumphorst woorden als 'die troep' of 'die rotzooi'. Achter zijn schijnbaar laconieke houding schuilt echter een perfectionist: "Ik ben een ongelooflijke zeikerd. Alles moet tot in de puntjes kloppen. Ik kan het niet hebben als iemand zegt: 'ach, dat komt wel goed'." Rumphorst verafschuwt ongetoetste aannames en ergert zich aan gebrekkige meetopstellingen. "Het is als met een rotte fiets: mensen accepteren het gerammel liever dan dat ze het ding repareren. Zo schenken onderzoekers vaak te weinig aandacht aan hun meetinstrument. Uiteindelijk is de som van alle ellende een constante: als je makkelijk begint, krijgt je later des te meer rotzooi."
Zijn carrière bij de TU/e begon al tijdens zijn laatste baan, toen hij in de avonduren wat 'bijbeunde'. "Een promovendus van Hidde Brongersma zat met een opstelling die het niet deed. Toen ben ik komen helpen." Het bleef niet bij één promotieproject. Telkens als een opstelling het liet afweten, stond Rumphorst klaar om te helpen. "Ik vind mezelf een rotzak als ik nee zeg", verklaart hij lachend. "Dus nu zit ik hier nog steeds."
Een vaak terugkerend woord in het vocabulaire van Rumphorst is 'tobber'. Reeds op het Natuurkundig Laboratorium stond hij om het veelvuldig gebruik ervan bekend. Twee buitenlandse medewerksters leerde hij zelfs de uitdrukking 'een tobber in een tobbe'. Is hij zelf een tobber? "Nee, ik heb te veel mazzel om een tobber te zijn. Als ik iets maak, blijk ik vaak intuïtief naar de goede oplossing te grijpen. Dat is een gave, geen verdienste."
Hij vindt zijn werk een constante ontdekkingsreis: "Ik ben ontzettend hebberig, ik wil die meetgegevens binnenhalen. Dat houdt nooit op." Het liefst zou hij werkend willen sterven. Op de vraag of hij niet onderhand meer tijd voor andere dingen wil hebben, haalt hij zijn schouders op. "Daar ben ik veel te lui voor. Iets anders te moeten zoeken... Ik ben een doenertje!"/.

Untitled Document

De week van/Davy
Davy Thielens is zesdejaars Elektrotechniek en zit in de commissie Space Odyssey 2001.

Maandag: Ik was van plan een mooie start te maken met mijn eerste stage, maar helaas was mijn begeleider twee weken weg. Komt goed uit, want ik heb net een nieuwe kamer. Tijdens de lunch vergadering gehad met de Space Odyssey, want de inschrijfpakketten moeten de deur uit. Snel verder met het verhuizen en dan naar de opening van het academisch jaar.

Dinsdag: Eerst college gevolgd, een energietechnisch keuzevak. Snel even fitnessen tussendoor en dan weer verder met het samenstellen van de inschrijfpakketten. 's Avonds is mijn eerste paardrijles voor gevorderden.

Woensdag: Sporten is gezond, maar ik kan niet meer lopen van de spierpijn na gis-teren. Ik had me voorgenomen weer een keuzevak te volgen, maar de stoffeerder komt mijn nieuwe kamer opmeten. Daar-na naar Ikea, mijn nieuwe kamer is groter dan de vorige en ik moet 'm toch vullen. Een uurtje Ikea wordt al snel een hele middag, dus ik kan meteen door naar de constitutieborrel van Cheops. Mijn medebestuurders van de Federatie Studieverenigingen Eindhoven staan al een kleine eeuwigheid te wachten, maar gelukkig duurt de borrel nog een keer zo lang.

Donderdag: Dagje werken bij de ICTheek. Er zijn weer veel nieuwe studenten, dus veel nieuwe vragen. Om 16.00 uur heb ik mijn laatste Studenten Advies Orgaan vergadering. Mooie commissie, maar het is tijd om de fakkel over te dragen. Ook leuk om de nieuwe rector nog net als voorzitter in actie te zien. Kan niet tot het einde blijven, want om 17.00 uur begint de vergadering van de Herstartcommissie Waldur, een energietechnisch dispuut van Thor.
Vrijdag: Vanochtend staat én het overleg met de gemeente, politie en brandweer voor de raketlanceerwedstrijd gepland én het keuzevak astrofysica. Naar beide kan ik helaas niet gaan omdat mijn vloerbedekking komt.

Zaterdag:Vroeg door naar Zeeuws-Vlaanderen voor een verrassingsuitje met Jeugdvakantiewerk Hulst, een vrijwilligersorganisatie die spelweken voor kinderen organiseert.

Zondag: Om 11.00 uur de algemene stichtingsvergadering van JVW voorgezeten en weer naar Eindhoven om nu eindelijk alles eens te verhuizen.

Untitled Document

/Afscheid
Na 34 jaar werkzaam te zijn geweest bij de Technische Universiteit Eindhoven, waarvan de laatste jaren als universitair docent bij de sectie Besliskunde en Stochastiek van de Faculteit Wiskunde & Informatica, neemt J.Th.M.Wijnen op 25 september 2001 afscheid.
De receptie wordt gehouden in de Senaatszaal vanaf 17.00 uur.
Bij deze wordt iedereen van harte uitgenodigd de afscheidsreceptie bij te wonen.

Op 14 september neem Leopold Manche afscheid van het Studium Generale van de TU/e. Belangstellenden zijn welkom bij de finale van de ludieke ontwerpwedstrijd Creapold, om 15.00 uur precies in de Voorhof van het Auditorium. Om 16.00 uur opent Rudi Fuchs de Van Bakel tentoonstelling, de laatste die Leopold Manche samenstelde, in de hal van het Hoofdgebouw; ook daar zijn alle belangstellenden welkom.

/Promotie
Drs. G. Bech verdedigt donderdag 20 september zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit doet hij vanaf 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De naam van het proefschrift van Bech luidt 'Coronary Pressure Measurement and Fractional Flow Reserve for Decision Making in the Catheterization Laboratory'. Bech promoveert aan de faculteit Biomedische Technologie.

/Vacatures
POSTDOC bij de faculteit Technologie Management, ingangsdatum 27-08-2001, sluitingsdatum 15-10-2001, duur: tijdelijk dienstverband voor veertig uur per week voor 24 maanden, salaris 7128, meer info www.ipo.tue.nl/homepages/mbek-ker/childproject.htm of www.tue.nl/vacatures.

SECRETARESSE SAI V5200/023, ingangsdatum 10-09-2001, sluitingsdatum 21-09-2001, duur: vast dienstverband voor veertig uur per week, salaris: 4598, meer info www.sai.tue.nl.















Website Cursor