/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

Jaargang 44, 22 november 2001


Ruis

Untitled Document

Biotoop

In deze tweewekelijkse serie wordt een blik geworpen op het interieur van kamers van studenten en medewerkers van de TU/e. Deze keer een kijkje in de kamer van David Ernst van Studium Generale.

Het lijkt of David Ernst met twintig dingen tegelijk bezig is. In zijn kamer slingert altijd wel iets rond en op en rondom zijn bureau liggen en hangen de meest vreemde artikelen: van een kippenmasker tot een plastic kreeft aan de kapstok. Maar de muur achter zijn computer is pure kunst. Er zijn boze mensen, blote mensen en angstige mensen; het hangt er allemaal.
Ernst: "Allemaal 'instant schoonheid'. Ik ben een ware estheticus, geen ethicus. Ik vind dat je over smaak moet blijven twisten, want ik vind dat ik de beste smaak heb". En die smaak hangt op een bord met een aparte stof. "Dat is een oud decorstuk dat ik heb weten te redden." Het ontbreken van structuur in zijn kamer blijkt overigens makkelijk te verklaren: "Ik ben eigenlijk een beetje een chaoot".

Van Dale: 'Biotoop: (m); biotopen; plaats waar een dier of een plant geheel in zijn omgeving ingepast is'.

Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document Een GPRS via de HSS
Als je een beetje student bent en je wilt ook nog eens ontzettend bij de tijd overkomen, dan heeft Heineken iets nieuws voor je. Vanaf 26 november kun je via de Heineken Studenten Service (HSS) voordelig een GPRS-telefoon (General Packet Radio Service, voor alle leken) aanschaffen. Daarmee krijg je een telefoon met Heineken-logo op het beeldscherm, waarmee je snel op alle diensten van Heineken kunt inschakelen. Zo kunnen gebruikers de Heineken muziekagenda bekijken, op de hoogte blijven van de Heineken Business Course en natuurlijk ook bestellingen plaatsen bij de Heineken Studenten Service. De Heineken Studenten Service werd vorig jaar door de bierbrouwer in het leven geroepen, zodat studenten bier en fris elektronisch kunnen bestellen. In elke studentenstad is de service actief. Bovendien kun je profiteren van allerlei aanbiedingen van Heineken. Daarnaast kan de gebruiker via de nieuwe GPRS-telefoon informatie vinden op de Heineken-website over de Heineken Student Music Award, Heineken NightLive en de Heineken Crossover Award.
Het is wel een bijzonder aanbod van Heineken, want een telefoon met GPRS-abonnement is in de winkel nog niet verkrijgbaar. Zo, nu eerst een Bavaria.
Untitled Document

Bits
BNN kwam laatst met een EQ (Emotioneel Quotiënt)-test en ik slaagde met vlag en wimpel. Met de IQ-test werd ik door mijn hoogbegaafde vriendin met boter en suiker ingemaakt. Ik gunde het haar van harte en gaf haar als beloning een welverdiende kus op haar voorhoofd. Van binnen merkte ik dat ik baalde. Het ongenoegen borrelde door mijn aderen, terwijl ik van buiten heel erg lief probeerde te lachen. Huiverig ben ik ook als mijn lieve schat met een test uit de Cosmo komt aanhollen. De test vertelt me dan of we een goede relatie hebben, of ik goed ben in bed en of ik een beetje trouw ben aangelegd. Zonder die tests was ik daar nooit achtergekomen. Ik weet zulke dingen nooit.
Testjes zijn de makkelijkste manier om je ego op te krikken. Er is altijd wel iets waar je volgens de test goed in bent en mocht de test uitwijzen dat je totaal niks van je leven bakt, dan kun je je altijd beroepen op het feit dat het een slechte test is. Net als je horoscoop. Vertelt het over gouden bergen en ware liefdes, dan wil je het graag voor waar aannemen. Praat het daarentegen over mislukte relaties en het missen van promotie, dan geloof je niet in astrologie. Makkelijk zat.
Maar hoe vaak komt het niet voor dat je moet bekennen dat het resultaat van zo'n test 'best wel aardig klopt'. Ik vind dat een hele enge gedachte. Dat betekent dat mijn leven, mijn zijn, alles wat ik voorstel of wie ik denk te zijn, te vangen is in één test met tien multiple-choicevragen. Dan zou ik alle mysteries in mijn leven met één jaargang Viva kunnen ontrafelen. Dan zou ik alles weten over mezelf. Alles.
Wie nog dieper wil duiken in de wereld die 'wie ben ik' heet, kan surfen naar www.thespark.com, waar alle zin en onzin op het gebied van testjes bij elkaar is gezet. Wil je erachter komen hoelang je nog te leven hebt, of je gespannen bent aangelegd en zelfs of je een man of een vrouw bent; bedenk het maar en ze hebben het. Gelukkig is het gevuld met een grote lading humor, dus kun je alle test-resultaten aardig relativeren. Dat is ook wel nodig, anders denk ik dat ik helemaal gek word. Maar ook daar is een testje voor.

Effe zeuren

/Fred Steutel
De kranten melden dat universiteiten elkaar de opleiding tot imam betwisten. Dat lijkt me een groeimarkt en ik zie niet in waarom de TU/e niet ook zou proberen een deel van zo'n opleiding binnen te slepen.
Naast de Eindhovense opleidingen Technische Natuurkunde en Biomedische Technologie bestaan in Twente een opleiding Technische Bedrijfskunde en een leerstoel Curriculumtechnologie. Ik pleit voor een opleiding Theologietechnologie -analoog aan het welbekende TeX, AMSTeX en LaTeX-, afgekort als TheoTech en onderverdeeld in ChriTech, JuTech and MuTech. Want zo'n opleiding hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot het opleiden -in de technische kant van hun beroep- van imams; ook dominees, rabbi's en priesters zouden hun voordeel kunnen doen met zo'n opleiding. In Israël zijn trouwens al instituten die fulltime voor de technologische religie werken: hoe krijg ik op de sabbat liften in beweging zonder vonken ('vuur') te veroorzaken; dat soort dingen. Er zijn natuurlijk best ook technologische aspecten aan de andere religies. Voor christenen: wanneer precies begint Pasen? (voornamelijk een probleem voor astronomen) en hoe werkt de grote-terts-klok? (heel technisch en iets waarvan wij hier alles weten) Voor de moslims: een speciaal kompas dat door high-tech (HighTech) correcties precies aangeeft in welke richting Mekka ligt, of een HighTech lichtmeter die op de seconde nauwkeurig aangeeft wanneer de mohammedaanse nacht -of dag- begint.
U ziet het: een religieuze- en technologische leek als ik ziet al tal van boeiende problemen voor ons Instituut voor Theologietechnologie. Hoeveel mogelijkheden moeten ingewijden -hetzij in de techniek, hetzij in de theologie- dan niet kunnen bedenken? Als ik wat jonger was, zou ik wel een gooi willen doen naar een bijzondere leerstoel KwezelTech, gefinancierd door verzamelde begijntjes en kwezeltjes, die ik bijvoorbeeld de techniek van het dansen zou kunnen bijbrengen.
Wij moeten ons de (technologische) imam-, dominee-, rabbi- of pastoorsopleiding niet laten afsnoepen door Kampen of de VU !














Website Cursor