/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 4

Jaargang 44, 13 december 2001


Studentenleven

Untitled Document

Had je wat Van Rooij?

Ja, ik had wat. Ik heb een paar weken te kampen gehad met een levensgroot motivatieprobleem. Slechts met grote moeite kon ik mezelf
' ochtends het bed uit krijgen en de korte fietstocht naar de TU/e duurde ook almaar langer. Een voor de hand liggende verklaring voor deze motivatiedip had ik niet. Het druilerige herfstweer deed me niets en van een acute existentiële crisis was ook geen sprake.
De koortsachtige zoektocht naar een oplossing voor mijn motivatieprobleem leidde uiteindelijk naar het College van Bestuur van deze universiteit. Schijnbaar hadden ook de leden van het CvB zo nu en dan moeite zichzelf te motiveren. Maar zoals het goede bestuurders betaamt, hebben zij een bijzonder creatieve oplossing voor dit probleem bedacht: de variabele beloning.
Hoe werkt deze oplossing? Om te beginnen stellen zij zélf een agenda op, met daarin een aantal te halen doelstellingen. Op het moment dat zo'n doelstelling is verwezenlijkt, gaat de kassa rinkelen en volgt er een fijne en ferme (financiële) bonus. Briljant! Bijna poëtisch in zijn eenvoud en gezien de kwaliteit van ons bestuur (kwaliteit is immers een afspiegeling van motivatie) werkt het als een zonnetje.
In navolging van het CvB stel ik nu iedere dag een persoonlijke 'bestuurlijke agenda' op. Voor iedere gehaalde doelstelling beloon ik mezelf met een kleine versnapering. Gevolgen? Sinds een week fiets ik weer fluitend naar mijn werk. Helaas klaagt mijn vriendin nu over mijn toenemende overgewicht. Geheel in de stijl van het CvB weet ik haar gezeur echter feilloos te negeren.

René van Rooij is AIO bij Werktuigbouwkunde.

Untitled Document

Simon The Movie nú online
De videocommissie van studievereniging Simon Stevin van Werktuigbouwkunde gaat op de professionele tour. De afgelopen maanden werkten de zes leden hard aan de productie van hun eerste film: Simon The Movie. Sinds afgelopen maandag is iedere dag één episode van de film in première gegaan. Vanaf vandaag, donderdag 13 december, is de film in zijn geheel te bekijken via de website van Simon Stevin: www.simonstevin.tue.nl. Cursor was bij de sneak preview.

"We maken normaal gesproken een video waarbij we mensen tijdens activiteiten van de studievereniging met de camera volgen. Dit jaar besloten we een echte film te maken", vertelt Gerald Samson, één van de leden van de videocommissie. "We hebben het script zelf geschreven, de opnames gemaakt, special effects toegevoegd en de film gemonteerd." Bart Peeters Weem voegt eraan toe dat het maken van de film gelukt is omdat de commissie nu digitaal kan monteren. "Dat dit in het lustrumjaar van Simon Stevin valt, is puur toeval." Joep Keij, Wiebe Boomsma, Angelique Kessels en Xander Seijkens zijn de andere vier filmmakers.
De hoofdrollen van de film worden gespeeld door prof.dr. Maarten Steinbuch en de studenten Werktuigbouwkunde Sem Zilverberg en Joost van Eekelen. "We hebben de stoute schoenen aangetrokken en professor Steinbuch zelf benaderd voor een rol. Hij was meteen erg enthousiast en heeft zelfs anderhalve dag vrijgemaakt voor de opnames. De twee studenten kenden we al en we dachten dat het goede spelers zouden zijn", aldus Samson. Dat de makers en spelers veel plezier hebben gehad tijdens het filmen, bleek uit de bloopers die na de sneak preview getoond werden. 'Dit gebeurde er achter de schermen' is volgens de makers ook vanaf vandaag op internet te bekijken. "Het is ontzettend spannend om te zien hoe de film uiteindelijk geworden is", zegt Steinbuch na afloop. "De opnames werden op veel verschillende locaties gemaakt, waardoor wij er niks meer van snapten. Nu vallen de puzzelstukjes op zijn plaats."
Nieuwsgierig geworden? Vanaf vandaag is de film in zijn geheel te zien op internet (www.simonstevin.tue.nl). Geïnteresseerden of fans van de hoofdrolspelers zijn vanmiddag vanaf 17.00 uur welkom in de Weeghconst, de borrelruimte van Werktuigbouw-kunde (W-laag, -1.02) waar de film in zijn geheel wordt getoond./.

De sneak preview van Simon The Movie. Foto: Bert Jansen

Untitled Document

SG zoekt talentvolle studenten voor pianoconcours
Studium Generale is op zoek naar studenten met piano-talent voor het Eindhovens Studenten Pianoconcours. Inzet van het concours is een masterclass van pianist Ton Hartsuiker.

Alle voltijdstudenten in Eindhoven mogen meedoen aan het concours, dat wordt georganiseerd door Studium Generale en studentenmuziekverenig-ing Quadrivium. Aan de hand van verplicht werk en een repertoire naar keuze beoordeelt een jury het pianospel van de deelnemers. De jury staat onder leiding van pianist Ton Hartsuiker en bestaat verder uit twee docenten van het Brabants Conservatorium en pianiste Morena Varga, studente aan de TU/e.
De voorrondes van het concours vinden plaats op 26 en 27 februari. De finale is op 10 april. Voor inschrijvingen en meer informatie: David Ernst van Studium Generale (d.a.c.ernst@tue.nl) of Quadrivium (pianoconcours@quadrivium.
stack.nl)./.

Decemberfeest Matue de Marketeer in Bunker
Marketingvereniging Matue de Marketeer houdt op donderdag 13 december het seQuence feest. Vijf dj's draaien tijdens het feest dat wordt gehouden in de sociëteit van het Eindhovens Studenten Corps in De Bunker.

Club, trance, deephouse, hardhouse en techno; al deze muziekstijlen komen aan bod tijdens het decemberfeest van Matue de Marketeer. Op een videoscherm worden digitale foto's geprojecteerd die ter plekke worden gemaakt. Het feest begint om 22.00 uur en gaat door tot 6.00 uur 's morgens. Het eerste fust is voor rekening van de organisatie.
De entree bedraagt vijf gulden./.

Untitled Document

En hoe is het in Warrensburg?

Studenten van de TU/e gaan steeds vaker voor hun studie naar het buitenland. Voor stage of voor het
verrichten van onderzoek, omdat het verplicht is of omdat ze het leuk vinden. Cursorlezers kunnen iedere week over de schouder van een TU/e-student in het
buitenland meekijken.

Op 11 augustus begon mijn avontuur in de Verenigde Staten. Ik zou daar een semester gaan studeren aan Central Missouri State University, een universiteit met ongeveer vijftienduizend studenten in het plaatsje Warrensburg, dat dertigduizend inwoners telt. Vooral in de eerste weken van mijn verblijf kwam ik ogen en oren tekort om alles te zien en mee te maken. Op de campus zijn zo'n 65 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd. Zo komt mijn roommate uit Mexico en mijn buren uit Zweden, India en de Verenigde Staten. Het is erg leuk om te horen hoe mensen uit andere delen van de wereld over Nederland denken. Zo is de eerste gedachte aan Nederland niet langer 'klompen' of 'tulpen', maar 'marihuana' en 'Heineken' en kunnen veel mensen uit Azië maar niet geloven dat Nederland en Denemarken niet hetzelfde land zijn.

Op het eerste gezicht lijkt de Amerikaanse cultuur erg veel op de Nederlandse, maar er zijn wel degelijk verschillen. Zo is het echt geen verzinsel dat tachtig procent van de Amerikanen vier of vijf keer per week een hamburger of andere 'vette' zooi naar binnen werkt. Ook vertikken ze het om te lopen: zelfs voor honderd meter nemen ze hier de auto! Toen ik mensen op de campus vroeg naar een fietsenwinkel, werd ik in mijn gezicht uitgelachen. Een echte vent rijdt hier niet op een fiets, maar heeft een auto. Er zijn hier trouwens ook geen fietspaden of fietsenrekken, dus die fiets heb ik maar uit mijn hoofd gezet.

Als echte voetballiefhebber ben ik hier dan toch eindelijk echt verzot geraakt op het American Football. Als hier een wedstrijd van het universiteitsteam is, loopt de hele campus uit om de wedstrijd te zien. Zo waren afgelopen zaterdag meer dan twaalfduizend toeschouwers in het stadion. Kun je het je voorstellen dat dit op de TU/e gebeurt? Bij elke thuiswedstrijd van het universiteitsteam staan er soldaten langs de lijn. Iedere keer dat er gescoord wordt, moeten de soldaten zich zo vaak opdrukken als de score hoog is. Bij een stand van 58­36, zoals afgelopen zaterdag, is dat wel aardig om te zien.

Tijdens de weekenden heb ik voldoende tijd om wat van de omgeving te zien. Zo heb ik afgelopen weekend in St. Louis de Budweiser-fabriek bezocht. Dit is het hoofdkantoor van Budweiser en is behoorlijk groot. Na de productconfrontatie, waarin de verschillende Budweisers getest konden worden, moet ik toch zeggen dat de Amerikaanse bieren niet kunnen tippen aan die in Nederland. Dit weekend staat een trip naar Kansas City op het programma. Ik ben benieuwd.

Nog zes weken en dan zit het semester er hier al weer op. Ik zal dan nog een dag of tien New York gaan bezoeken en dan hoop ik met oudjaar weer in Nederland te zijn. Een hele ervaring rijker!!

Koert Joosten
Student Technische Bedrijfskunde

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor