Nieuws/Korte Berichten

D-Night bij Totelos

Studenten zaalvoetbalvereniging Totelos houdt donderdagnacht 27
februari haar jaarlijkse pré-carnaval zaalvoetbaltoernooi D-night. Er kan nog worden ingeschreven voor het nachttoernooi. Een team moet uit minimaal zeven personen bestaan. Inschrijven kan de 27ste tot 19.30 uur in het Studenten Sportcentrum. De kosten bedragen 38,50 euro per team. De dresscode is carnaval.

Gastcollege vredesoperaties

Mr. Bram Stemerdink, oud-minister van Defensie, geeft op donderdag 27 februari een gastcollege over vredesoperaties en conflictbeheersing. De situatie in Irak kan hierin ook aan de orde komen. Stemerdinks lezing is de afsluiting van de collegereeks Techniek, Vrede en Veiligheid en wordt gehouden van 13.30 tot 15.15 uur in zaal 2 van het Auditorium.

Finale NK debatteren

Samen met enkele prominenten uit de debatwereld vormen oud-minister Annemarie Jorritsma en Jort Kelder, hoofdredacteur van Quote, de jury van de finale van het NK Beleidsdebatteren. De halve finales en de finale zijn vanavond, donderdag 20 februari, vanaf 20.00 uur. Het toernooi, georganiseerd door studentenvereniging SSRE, is gestart met 64 teams, waarvan de beste elkaar vanavond treffen in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Na het finaledebat vindt een borrel plaats, gevolgd door een naborrel in sociëteit Eunaia.

Kopij voor Cursor

In de carnavalsweek verschijnt geen Cursor. Cursor 23 komt uit op donderdag 27 februari. Kopij hiervoor kan tot en met maandag 24 februari worden aangeleverd bij de redactie in de W-hal of via cursor@tue.nl. Op 13 maart komt de eerstvolgende Cursor na carnaval uit.

Cursor zoekt student
Cursor is op zoek naar een student die tegen een vergoeding kan invallen bij het opmaken van Cursor voor internet. Dit gebeurt op woensdagmiddag. Bij ziekte of uitval van de huidige opmaker voor internet, word je ingeschakeld. Voor meer informatie of een reactie: cursor@tue.nl.

Studenten werken steeds meer

Liefst 63 procent van de studenten aan Nederlandse universiteiten had in 2001 een baantje. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt. In 2001 had meer dan de helft van alle voltijdstudenten in Nederland een baan, in 1992 was dit nog eenderde.

LSVb zoekt nieuw bestuur

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is op zoek naar mensen die zich een jaar lang willen druk maken voor en over het hoger onderwijs in Nederland. Oftewel naar studenten voor het nieuwe bestuur, voor het studiejaar 2003-2004. Belangstellenden kunnen tot 3 maart solliciteren op de functies van voorzitter, vice-voorzitter, penningmeester, secretaris of algemeen bestuurslid. Voor meer informatie zie www.lsvb.nl.

UT zwaait eeuwige student uit
De Universiteit Twente heeft onlangs na ruim 33 jaar afscheid genomen van ‘eeuwige student’ Ron da Costa. De 51-jarige moest op last van de rechter zijn kamer op de universiteitscampus verlaten om ruimte te maken voor mensen die nog wél aan de universiteit studeren. Da Costa begon in 1969 in Enschede aan zijn studie Elektrotechniek, die hij nooit afrondde. Sinds 1983 was hij officieel uitgeschreven als student, maar Da Costa zou uiteindelijk nog bijna twee decennia op de campus blijven wonen. Hij blijft overigens in de buurt van ‘zijn’ vertrouwde universiteit; de oud-student heeft een woning pal tegenover de campus gekocht. /.

Pre-Varsity-feest bij ESC
Sociëteit Ilium van het Eindhovens Studenten Corps (ESC) staat op donderdagavond 27 februari in het teken van het pre-Varsityfeest. De borrel, voor leden van het ESC en roeivereniging Thêta, is bedoeld als voorproefje op de traditionele kroegjool die de beide verenigingen op 13 april hopen te houden na de Varsity, de jaarlijkse studentenroeiwedstrijd. Daarvoor moet Thêta de Varsity alleen nog ‘even’ zien te winnen, maar dat is volgens de roeiers geen probleem, getuige de posters die sinds deze week de campus sieren.

SG zoekt hulp bij programma

Studium Generale, het bureau dat aan de TU/e onder meer lezingen, tentoonstellingen en concerten organiseert, is op zoek naar ‘mensen met ideeën, creativiteit en dadendrang’ die willen helpen met het opzetten van het programma van SG. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Marten Witkamp, tst. 5513 of sg@tue.nl.

Studieschulden kwijtgescholden

De Informatie Beheer Groep heeft vorig jaar de studieschuld van 2700 studenten kwijtgescholden, in totaal goed voor vijftien miljoen euro. Het gaat hier om oud-studenten die hun schuld na vijftien jaar nog niet hadden afbetaald, omdat ze hiervoor te weinig inkomen hadden. De grootste schuldenaar was in één klap verlost van een schuld van ruim 38.000 euro.

Cursus OSC

’Doceren in het hoger onderwijs’ is de titel van een cursus die het Onderwijs Service Centrum binnenkort verzorgt. De cursus bestaat uit vijf dagdelen (donderdag 27 en vrijdagmorgen 28 maart en donderdag 3 april) en is geschikt voor zowel beginnende als ervaren docenten. Deelnemers krijgen tijdens deze drie dagen een brede oriëntatie op verschillende onderwijstaken. Voor TU/e-medewerkers is deelname gratis. Voor meer informatie: Harry van de Wouw, tst. 3126. Aanmelden kan via tst. 5060 of cursus.osc@tue.nl.