Talkshow over voortbestaan toponderzoek

Als het zo doorgaat met research en development in Nederland is het mogelijk dat er over vijftien jaar niets meer is. Bedrijven wijken dan uit naar landen als India, China of Ierland. Deze dreigende woorden sprak Philips’ technologie-topman Ad Huijser enkele maanden geleden. De zorg om de toekomst van R&D in Nederland is het onderwerp van een talkshow in de Blauwe Zaal onder leiding van prof.dr.ir. Bert Meijer op woensdag 26 februari.


De talkshowleider is somber gestemd over de huidige situatie van het onderzoek in Nederland: “Wellicht eerder dan we denken is ons land een serviceland geworden. De industriële research loopt terug. Er is minder geld en de arbeidsmarkt krimpt. Er wordt wel gezegd dat Nederland op zoek is naar technisch gekwalificeerde afstudeerders, maar je moet met die afgestudeerden gaan praten. Er wordt echt niet op ze geaasd, het grootste deel moet gewoon shoppen om een baan te vinden”.
Prof.dr.ir. Han Meijer, verantwoordelijk voor een gesproken column tijdens de discussie: “Van de grote researchbedrijven hebben Shell en AKZO hun onderzoeksafdelingen al opgedoekt en heeft Philips gedreigd te verhuizen. Dat betekent dat de helft al weg is”.
Ook het klimaat voor ondernemers/techneuten om aan de slag te gaan met innovatieve ideeën is volgens de heren niet gunstig. Han Meijer: “Mensen moeten beloond worden voor inspanningen die ze leveren. Je moet van een aantal patenten rijk kunnen worden. Je ziet dat dit een belangrijke drijfveer is om iets op te zetten”.
Volgens collega Bert zijn de huidige stimuleringsprogramma’s onvoldoende om een bloeiende innovatieve sector op poten te krijgen. “Heb je wel eens geprobeerd om geld uit zo’n potje te krijgen? Dat is onmogelijk. Het ministerie van Economische Zaken moet voor dit soort mensen bereid zijn te investeren. Uiteindelijk komt veel van het geïnvesteerde geld later in de vorm van belastingen terug.”
Volgens de heren is het een serieuze situatie waarvan veel mensen in Nederland op de hoogte zijn, maar het luiden van de noodklok lijkt niet voldoende. Bert Meijer: “Wat er moet komen, is een visie”.
Over wat deze visie moet zijn, wordt tijdens de talkshow gedebatteerd met Philips-topman Ad Huijser, de studenten Peter Spijker (PF) en Anne de Kreuk (Groep-één), prof.dr.ir. Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde, en gelegenheidscolumnist prof.dr.ir. Han Meijer, hoogleraar Polymeertechnologie./.
De talkshow begint woensdag 26 februari om 11.45 uur en heeft plaats in de Blauwe Zaal van het Auditorium.