Banieren ‘Regenboogmachine’ gestolen

De ‘Voorlopige Regenboogmachine’, het kunstwerk van Gerrit van Bakel dat in de hal van het Hoofdgebouw staat, mist twee kleuren. Onlangs werden twee van de acht banieren van het object -in de kleuren oranje en aquagroen gestolen.

Conservator Gerard Verhoogt, tevens secretaris van de Kunstcommissie van de TU/e, ontdekte de diefstal ruim een week geleden. Hij was samen met Michiel van Bakel, de zoon van de kunstenaar, bezig de stalen poten van het kunstwerk schoon te maken, toen hij ontdekte dat het object twee kleuren mist. Aan de hefboom van het object hangen nu nog maar zes van de acht doeken, die de kleuren van de regenboog weergeven.

Foto: Bart van Overbeeke

Verhoogt vermoedt dat de twee linten eenvoudigweg van de hefboom zijn getrokken. Hoe lang ze al weg zijn, durft hij niet te zeggen: “Dat kunnen een paar dagen zijn, maar ook enkele weken. Omdat de overgebleven kleuren nog redelijk goed in elkaar overlopen, valt het niet meteen op dat er twee linten missen. Wel zie je dat tussen sommige doeken nu meer ruimte zit”. De conservator is direct iedereen in de directe omgeving van het kunstwerk langs gegaan om te vragen of iemand mogelijk iets vreemds had gezien: “Want het kunstwerk staat toch behoorlijk in het zicht”. Die rondgang bleek tot dusverre tevergeefs.
Verhoogt heeft inmiddels bij de politie aangifte gedaan van de verdwijning van de twee banieren. De conservator baalt er flink van: “Het kan puur vandalisme zijn, maar ook een studentengrap. Hoe dan ook: ík vind het absoluut geen grap”.

Vervalsing
Mochten de originele doeken niet terechtkomen, dan kunnen ze worden nagemaakt. Vlak na de aanschaf van de ‘Voorlopige Regenboogmachine’, bijna twee jaar geleden, heeft de Kunstcommissie een kleurenanalyse van alle doeken laten maken: “Maar dat is toch een soort van vervalsing”, vindt de conservator.
Verhoogt verzoekt mensen die iets weten over de gestolen doeken, contact met hem op te nemen via tst. 4378./.