Top 5

De culturele top vijf van Ad Bossers
Organisatieadviseur bij de Dienst Personeel en Organisatie

Bij het bedenken van mijn culturele top vijf schieten me ervaringen en belevenissen te binnen die mij diep raken en inspireren.

Allereerst het museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Dit tentoonstellingspaviljoen is ontworpen door architect Wim Quist en werd in 1994 geopend. Zeven jaar geleden liep er de tentoonstelling ‘Zoeken naar het mensbeeld’. Een wiskundige, een theoloog, een neurochirurg, een historicus, een jurist, een filosoof en een socioloog gaven op fantastische wijze vorm aan hun visie op het mensbeeld. Fantastisch en indrukwekkend is ook de ligging van het museum in de duinen met uitzicht op zee. Prachtig!

Door mijn eigen ervaringen met het shantykoor Dwarsgetuigd wil ik ook de kracht van het lied en de zeemanscultuur in mijn top vijf opnemen. Ik koester vooral de sfeer die ontstaat door samenzang. In december was ik met mijn dierbare echtgenote Ans enkele dagen op Schiermonnikoog. Op sinterklaasavond vieren de volwassenen daar Klozum. De eilandbewoners voeren dan toneelstukjes op. Ze dragen daarbij maskers en er worden actuele gebeurtenissen aan de kaak gesteld. Het feest eindigde in hotel Van der Werff, met om middernacht een demasqué en het samen zingen van liederen over de zee. Zo’n typische eilandcultuur vind ik schitterend.

In het najaar van 2000 heb ik een pelgrimstocht gemaakt naar de plaatsjes die de heilige Franciscus van Assisi (1182-1226) dierbaar waren: Greccio, FontoColombo, Poggio Bustone en Porziuncula in Santa Maria degli Angeli. De schoonheid, soberheid en ligging van die plaatsen in stiltegebieden contrasteert sterk met het goud en glitter van de kerken en musea in Sienna en Florence. Het gedachtegoed van Franciscus en zijn leven zijn tot op de dag van vandaag voor veel mensen een bron van inspiratie.

In navolging van die ervaring in 2000 loop ik inmiddels vier keer per jaar hier in de regio op zondagmorgen een minipelgrimstocht, die georganiseerd wordt door de stadskerk Cathrien. Elke tocht gaat naar één van de kapelletjes in Brabant: Zandoerle, Aarle-Rixtel en binnenkort ook naar Bergeijk. Zeer aanbevelenswaardig voor wie de zondag geïnspireerd wil beginnen.

Al meer dan 25 jaar ben ik betrokken bij de organisatie van de Brabantse Dag. Dit is een cultuurhistorische optocht op de laatste zondag van augustus in Heeze. Buurtverenigingen bouwen dan samen een wagen rondom een thema en tonen hun wagen acterend aan het publiek. Ik werk op de TU/e vaak aan teambuilding en de manier waarop in Heeze het hele dorp spontaan uiting geeft aan dit aspect, treft me. Maandenlang werken jong en oud samen om iets te creëren.

December jongstleden heb ik in het museum Boijmans-Van Beuningen de workshop ‘Beelddenken bij Kunst-beschouwing’ gevolgd. In deze workshop ervaar en ontdek je verschillende kijktechnieken: de indiaanse, holistische, utilitaire, et cetera. Ik was daarbij zeer geraakt door een video van Sam Taylor Wood over communicatieve psychologische spanning en falende persoonlijke relaties. Op een achterwand draaide men een film van een man en een vrouw die in een restaurant verwikkeld zijn in een emotioneel gesprek. Op de linkerwand is haar gezicht uitvergroot, op de rechterwand alleen zijn handen. Geen verstaanbare woorden, maar wel zeer sterk gecombineerde beelden, waardoor een intense spanning voelbaar wordt. De kracht van non-verbale communicatie op een prachtige wijze in beeld gebracht.

Overigens ben ik inmiddels in twee weken tijd al vier keer naar het gerenoveerde Van Abbemuseum geweest. Daarvoor had ik het nog nooit bezocht. Voor wat betreft kunst en cultuur ben ik een schijnbaar een laatbloeier./.