Interview

Michel Ligthart

“Het organiseren van grote activiteiten ligt me wel”


Han Konings
Foto: Bart van Overbeeke



In maart en april trekt vierdejaars scheikundestudent Michel Ligthart samen met zo’n dertig studiegenoten vier weken door Thailand. Enerzijds voor bedrijfsbezoeken, anderzijds voor het opsnuiven van de Thaise cultuur. Ligthart is voorzitter van de studiereiscommissie van studievereniging Japie.

Dat Ligthart vier jaar geleden koos voor de opleiding Scheikundige Technologie aan TU/e is niet zo verwonderlijk. Zijn twee oudere broers, Marco en Ronald, waren hem al voorgegaan. Toch was het vooral het enthousiasme van zijn scheikundeleraar op de middelbare school dat hem uiteindelijk over de streep trok. “Hij maakte het voor mij direct duidelijk dat scheikunde een vak is dat overal om je heen in terug te vinden is. Van de auto waarin je rijdt tot het plastic bekertje waaruit je drinkt. Niet iedereen realiseert zich dat”, aldus Ligthart.
In december 2001 ging Ligthart met nog zes enthousiaste medestudenten aan de slag met het organiseren van een studiereis naar Thailand in maart 2003. “Het land moet politiek stabiel en veilig zijn en voor scheikundestudenten moeten er interessante bedrijven te bezoeken zijn. Wat dat laatste aangaat, zitten we in Thailand goed. De chemische sector is in dit land sterk in opkomst. In zuidoost-Azië is Thailand het land dat het meest westers georiënteerd is.”
Maar het is natuurlijk niet alleen het bedrijfsleven waar de studenten de reis voor ondernemen. Ligthart: “Vanzelfsprekend zijn voor ons ook de culturele aspecten en de prachtige natuur van dit rijk gevarieerde land van wezenlijk belang. In Europa heb ik inmiddels veel landen bezocht. Al onze buurlanden, maar bijvoorbeeld ook Kroatië en Tsjechië. Ik vind het belangrijk dat je je voor een wat langere periode in een totaal andere cultuur begeeft. Je doet er mensenkennis en wereld-
ervaring op. Je leert mensen kennen die totaal andere interesses hebben dan jij”. De groep van Ligthart heeft het geluk dat men al vanaf het eerste begin de beschikking heeft over een uitstekende tolk: de Thaise postdoc Jaree Attasak, die aan de Eindhovense scheikunde-faculteit onderzoek verricht, zal de groep vergezellen.
De functie van commissievoorzitter kostte Ligthart de afgelopen vijftien maanden zo’n anderhalve dag per week. “Mijn studie heb ik kunnen voortzetten. Het is een uitgelezen kans om zoiets te kunnen combineren met je studie. Binnen de organisatie hangt het een beetje van je functie af hoe druk je het er mee hebt en wanneer. Zo breekt voor onze penningmeester de drukste periode aan tijdens de reis zelf.” Hoe staat Ligthart tegenover de verantwoordelijkheid die hij voor en dadelijk ook tijdens de reis draagt? “Ik vind het erg leuk om te doen en ik houd ervan om over alle zaken het overzicht te houden. Ik moet er overigens wel bij vertellen we in Thailand begeleid worden door twee hoogleraren van onze faculteit.”
Komende maandag, 24 februari, verleent Japie haar medewerking aan een avond over Thailand in het Gaslab. Ligthart: “Een promovendus van de KU Nijmegen houdt een lezing over hoe een van origine agrarisch land als Thailand, het vroegere Siam, zich zo snel heeft kunnen ontwikkelen tot een geïndustrialiseerde natie. Ook de minder prettige kanten van die ontwikkeling komen daarbij aan bod”./.