Had je wat, Keij?


Bierkratten tekort

Studeren en bierkratten zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al tijdens de scholierenlokdagen werden wij getrakteerd op het belang van werktuigbouwkundigen in het productieproces van de belangrijkste transporteenheid voor studenten. Want als je de muren van je studentenhuis wilt verstevigen met kratjes moet je ze natuurlijk wel tien hoog kunnen stapelen! Ik had echter nooit kunnen bedenken dat datzelfde kratje ruim zes jaar later zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in de afronding van mijn studie.
Mijn afstudeerproject, dat draait om zo’n robotje wat nu ieder kind schijnt te kunnen bouwen via Real Robots van DeAgostini, ontwijkt inmiddels alle obstakels op de houten plaat waarop hij staat. Hij had alleen één probleem: hij wist wel wáár hij stond, maar niet in welke richting hij stond. Tijd om de robot uit te breiden met een digitaal kompas. Zeven liter koffie verder doet de software eindelijk wat het moet doen en is het tijd voor de vuurproef. Wat blijkt? Het kompas wijst alle kanten uit behalve de goede. Een simpel handkompas wijst echter al snel de storingsbron aan; het metalen frame onder de houten plaat waar de robot op rondrijdt. Grappend draagt een medewerker de oplossing aan: bierkratjes! Een snelle rekensom leert ons dat we zo’n twintig kratjes nodig hebben om het tafel-frame te vervangen door deze universele constructie-elementen.
Juist op dat moment lees ik dat de Limburgse bierbrouwer Alfa provinciegenoten oproept hun bierkratjes in te leveren, omdat de bierbrouwer ‘door de extreem gestegen vraag naar Alfa bier’ niet genoeg kratjes heeft voor carnaval. Bier is er genoeg, flesjes hebben ze kunnen lenen bij collega-brouwers maar kratjes… Extreem gestegen vraag naar Alfa? Nu is het zeker: Nederland zit inderdaad in een diepe economische recessie!

Joep Keij is student Werktuigbouwkunde