Cursief

De TU/e is voor de helft eigenaar van Kennispoort. Da’s mooi, zo’n groot gebouw voor de helft bezitten. Maar het lijkt toch een beetje een blok aan het been van de universiteit. Als collegelid prof.dr. Hans Amman nu voor de keuze zou staan het gloednieuwe onderkomen van de Kamer van Koophandel en anderen opnieuw neer te zetten, zou hij er niet aan beginnen, zo zei hij tijdens een informele bijeenkomst met de universiteitsraad waarin hij de financiële situatie rond Kennispoort besprak. Deze huiver is begrijpelijk, want het project kost in het beste geval geen geld. Opleveren doet het niks. Dit was oorspronkelijk ook helemaal niet de
bedoeling, dus wat is het probleem? Het probleem is dat iedereen vergeten lijkt te zijn waarvoor Kennispoort is neergezet. Het moest een poort worden naar kennis, een functie die ten onrechte nog steeds in de naam ligt verankerd. De burgers van Eindhoven zouden in een bezoekerscentrum kunnen snuffelen aan de techniek en technologie die op de heilige grond achter het gebouw wordt bedacht en gemaakt. En bedrijven in het midden- en kleinbedrijf van Eindhoven en omgeving zouden bij een loket kunnen aankloppen alwaar ze direct werden doorverwezen naar de faculteit of het instituut dat het beste aan hun vraag kon voldoen. Kennispoort zou drempels wegnemen en fysiek en mentaal het cement tussen de stenen van hightech Eindhoven worden. Déze enorme winst zou het gebouw opleveren. Niet die paar rotcenten op de balans.
Helaas is van de plannen niets terechtgekomen. Er is geen bezoekerscentrum en er is geen loket. Er is zelfs geen TU/e in het gebouw. De enige bemoeienis van de universiteit met het gebouw is de verhuur van een aantal vierkante meters. De universiteit is nu dus projectontwikkelaar. Nog een slechte ook, want er wordt de komende twintig jaar geen cent verdiend aan het gebouw. De projectontwikkelaar met de bedrijfsnaam op de gevel. De groenteboer die de naam van zijn winkel op zijn mandarijnen drukt. De visionair die middenstander werd.

Chriz van de Graaf