DJ Expo 2004 in Auditorium


Foto: Bart van Overbeeke

‘Doe Het Zelf’-dj’s konden zich afgelopen zondag vergapen aan de nieuwste draaitafels en mengpanelen tijdens de dance- en dj-beurs ‘DJ Expo 2004’. De grootste beurs voor dj’s uit Europa, die door ongeveer tweeduizend zogenoemde ‘gear-nerds’ werd bezocht, vond plaats in het Auditorium van de TU/e. Bezoekers konden ook workshops volgen in de Blauwe Zaal, platen kopen en bekende en minder bekende dj’s bewonderen, die hun set draaiden in de bovenste collegezalen.

De organisatie van het evenement was in handen van GROOVE Unlimited in
samenwerking met Mike Clark, die een soundset ontwikkelde speciaal voor DJ Tiësto. Deze ‘Tiësto Access Virus Soundset’ werd gedemonstreerd in de Blauwe Zaal tijdens een van de workshops. De goede akoestiek was voor de organisatie een belangrijke overweging om dit evenement in het Auditorium te houden.
De nieuwste producten moeten het dj’s vooral makkelijker maken om plaatjes te draaien. Waar voorheen het afstemmen van twee platen een kunst was die veel oefening vergde, is het ‘pitchen’ nu doodeenvoudig geworden met behulp van de nieuwste soft- en hardware. Tijdens één van de workshops werd bijvoorbeeld een apparaat geïntroduceerd dat je als een alternatief toetsenbord aan je computer kunt hangen. Met één druk op de knop kun je zowel mp3’s als cd’s aan elkaar mixen. Is dj zijn tegenwoordig nog wel een kunst? Volgens organisator Ron Boots gaat het niet om de moeilijkheidsgraad. “Iemand die goed een instrument kan bespelen, kan niet per
definitie goed muziek componeren”, stelt hij. Bovendien kiezen veel dj’s, de nieuwste technieken met cd’s en mp3’s ten spijt, nog altijd voor het vinyl van weleer. Volgens Boots komt dat omdat het gevoel van draaien met vinyl nog steeds niet bereikt wordt door de nieuwe technieken./.