Nieuws/ Korte Berichten

Verschijning Cursor
In verband met het herfstreces verschijnt er volgende week donderdag geen Cursor. Op donderdag 27 oktober verschijnt Cursor 7.

Hippe werkgevers uit de gratie
Bedrijven die zich profileren als ‘jong, dynamisch en informeel' slaan de plank mis. De belangstelling van starters voor hippe toko's neemt flink af. De traditionele concerns zijn weer in opkomst. Het in studie- en loopbaankeuze gespecialiseerde Qompas heeft de voorkeuren geanalyseerd van bijna 46.000 (oud-)studenten die dit voorjaar de online-databank ‘Carrièrestart' (www.qompas.nl) raadpleegden. Nog maar een kwart van de starters blijkt geïnteresseerd in een functie bij een jong bedrijf, tegen ruim de helft vorig jaar. De voorkeur voor een startfunctie bij een gereputeerd, stabiel concern steeg van zeven naar twintig procent. Maar de hang naar zekerheid is niet zo groot dat de starters hun heil massaal bij de overheid zoeken. Van de overheidsinstellingen is alleen het ministerie van Justitie erin geslaagd door te dringen tot de top-tien van populairste werkgevers. Multinationals als L'Oréal, Heineken en Deloitte voeren de lijst aan. (HOP)

Autoruit ingeslagen
Van een auto die geparkeerd stond bij het Auditorium, werd een portierruit ingeslagen. Beveiligers van de TU/e ontdekten de vernieling maandagavond 10 oktober rond 10.00 uur. Het was niet duidelijk of er iets was gestolen uit de Daihatsu. De politie is daarop aan de slag gegaan met het achterhalen van de eigenaar en heeft het voertuig laten weghalen.

Klassieke voorlichting wint van internet
Open dagen en andere voorlichtingsbijeenkomsten zijn nog altijd de belangrijkste informatiebronnen voor scholieren die hun studie kiezen. Maar liefst 85 procent van de schoolverlaters vindt deze klassieke voorlichtingsmethode het prettigst. Het internet is voor nog geen 45 procent van de scholieren een belangrijke bron. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS-NIPO in opdracht van het commerciële opleidings instituut Schoevers. Scholieren kiezen hun opleiding steeds later. Meer dan de helft doet dat pas in de tweede helft van het examenjaar. De oriëntatie op een vervolgopleiding vindt echter veel eerder plaats. Van de vwo'ers is meer dan tachtig procent al voor het examenjaar met een vervolgstudie bezig. Bij de definitieve studiekeuze hebben de ouders bijzonder veel invloed. Bijna zeventig procent laat zich door pa en ma sturen. De adviezen van vrienden en de schooldecaan worden door ongeveer een kwart van de scholieren meegenomen in de eindafweging. (HOP)