Popcentrum De Effenaar heeft een splinternieuw gebouw gekregen, de Stadsschouwburg maakt zich op voor grondige renovaties van het bestaande deel en nieuwbouw en ook filmtheater Plaza Futura denkt aan uitbreiding. Eindhoven roert zich op cultureel gebied, lijkt het. Toch krijgt de stad haar imago van suffe industriestad niet goed van zich afgeschud. Vox Populi stelt: Eindhoven is cultureel niet aantrekkelijk en zal dat ook nooit worden.

Wim van den Berg
Student Bouwkunde en commissielid Stichting KOE

Het feit dat Eindhoven geen mooie stad is, betekent niet dat het hier niet aantrekkelijk is op het gebied van cultuur. Met het Van Abbemuseum, KOE en De Effenaar heeft Eindhoven heel wat in huis. Recentelijk is een aantal projecten opgestart om de stad cultureel aantrekkelijk te maken. Als die projecten de kar trekken, volgen er vanzelf meer.

Dr.ir. Kees van Overveld
Universitair hoofddocent faculteit Industrial Design

Cultuur is een veelkoppig monster. Als je cultuur ziet als veel oude gebouwen, musea en gerenommeerde tradities, klopt het eerste deel van de stelling wel. En je kunt ook niet verwachten dat in de toekomst plotseling een middeleeuwse kathedraal zal verrijzen. Maar het is nogal een beperkte definitie. Als je cultuur definieert als datgene wat voortspruit uit de menselijke creativiteit, denk ik dat je in Eindhoven goed aan je trekken komt. Er is een heleboel jongerencultuur, de amateurkunst in Eindhoven bloeit als in weinig andere plaatsen, de CKE staat heel erg in de belangstelling. En technologie is ook cultuur.

Marieke Cloosterman
Promovenda faculteit Werktuigbouwkunde

Eindhoven heeft wel het een en ander te bieden, alleen moet je er soms goed naar zoeken. De Stadsschouwburg, Plaza Futura, De Effenaar, het Frits Philips Muziekcentrumů Daarmee heb je toch een redelijke keuze op verschillende culturele gebieden. Ik zit meer in de klassieke cultuur, ben ook altijd lid van Quadrivium geweest. Op dat vlak vind je best het een en ander in Eindhoven. Kijk, aan Amsterdam kunnen we inderdaad niet tippen, maar dat moeten we misschien ook niet willen als provinciestadje.

Peter van Antwerpen
Student Bouwkunde

Eindhoven bestaat uit allemaal kleine dorpjes die aan elkaar gegroeid zijn. Het centrum is dus nieuw en kán gewoon weinig cultureel-historische waarde hebben.

Maurice Schneiders
Promovendus faculteit Werktuigbouwkunde

Misschien is het soms moeilijk om de culturele agenda te vinden, maar die is er wel. Ze doen er de laatste tijd ook best veel aan, met de Stadsschouwburg die uitbreidt en De Effenaar. Het aanbod is natuurlijk niet zo groot als in een grote stad. Misschien dat je daarom wel moet weten waar je moet zijn.

Drs. Kees Klijs
Hoofd Bibliotheek en Informatievoorziening

Ik denk dat een van de problemen van Eindhoven is dat het geen oud cultureel centrum heeft. Maar wat jongeren nu uitvinden, is net zo goed cultuur als wat bijvoorbeeld Rembrandt heeft gedaan. Ik heb juist het idee dat Eindhoven veel te bieden heeft op het gebied van de hedendaagse cultuur en dat dat eigenlijk alleen maar kan groeien. Eindhoven heeft goede troeven om wat dat betreft zelfs voorop te lopen. Neem het Van Abbemuseum, de Design Academy, De Effenaar, die nemen toch een belangrijke plaats in binnen de moderne kunst. Cultuur is overigens niet alleen hoge cultuur. Ook festivals horen daarbij. In de zomer heeft Eindhoven heel wat te bieden op straat.