De nieuwbakken politieke partij Eindhovense Lijst Studenten (ELS) hoopt bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart minimaal één van de 45 zetels in de Eindhovense raad te veroveren. Cursor legde de volgende stelling voor aan TU/e-studenten: Het is goed dat er een studentenpartij in de raad komt, want er komt verder niemand op voor onze belangen.

Jasper Massink (19)
Eerstejaars Bouwkunde
Ik vind het niet essentieel. De andere politieke partijen zullen toch ook wel rekening houden met studenten? Er zitten op zich wel een aantal aardige punten in het ELS-programma, maar niet echt superbelangrijk. Een buslijn naar de TU/e is wel leuk, maar ja. Het gaat verder bijna alleen over studentenzaken, uitgaan en zo. Ik zou graag een bredere visie en standpunten zien. En het is niet duidelijk links of rechts; mijn partij moet links zijn.

Michiel Bosveld (21)
Vierdejaars Elektrotechniek
Ik vind het een goed initiatief, maar persoonlijk ben ik er nog niet zo van overtuigd dat ik er op ga stemmen. Ze zouden over meer zaken dan alleen die die op studenten betrekking hebben, een mening moeten vormen. Ik denk dat dit in eerste instantie een terugslag kan hebben bij de beeldvorming van het algemene publiek. ‘Ze moeten weer inspraak hebben. Ga toch studeren’, zullen ze wel denken. Wat ze over huisvesting zeggen vind ik wel een heel goed punt. Dat Eindhoven ook moeite moet doen om studenten te huisvesten en niet alleen rijke mensen die veel belasting betalen.

Sander Dommers (21)
Vierdejaars Wiskunde
Ik ben sowieso tegen fracties die voor één doelgroep opkomen. Ouderenpartijen, vrouwenpartijen, wat dan ook. Ik vind dat partijen in de gemeenteraad op moeten komen voor het hele volk en niet alleen voor studenten; de hele stad moet er beter van worden als jij de raad ingaat. De punten die ELS aandraagt zijn weliswaar een verbetering voor Eindhoven, maar het zijn niet genoeg punten waar ze hun aandacht op richten. Het punt van de kenniseconomie zouden ze breder moeten aanpakken. Bijvoorbeeld door ook te kijken naar middelbare scholen. En ook naar de grote bedrijven, niet alleen de starters. Ik verwacht niet dat de ELS in de raad komt. Wat ik om me heen hoor is vooral: dat wordt toch niks.

Miriam Lagemaat (20)
Derdejaars Biomedische Technologie
Ik heb met hun programma veel meer feeling dan met oudere partijen, zoals de VVD. Ik ga zeker op ze stemmen. En ik denk dat als meer studenten hiervan weten, ze er ook op gaan stemmen. Het zou mooi zijn als ze één zetel krijgen. Het zouden er ook meer kunnen worden, maar dan moet ELS wel campagne gaan voeren. Of het daar te laat voor is? Nee, ik denk dat je dat juist in de laatste maanden moet doen, anders is iedereen het weer vergeten.
Het programma is wel erg op studenten gericht. Maar ik denk dat als ELS groeit, ze ook over andere zaken een mening gaan vormen. Waarom zouden studenten dat niet kunnen?

Luc Gooren (25)
Vierdejaars VKO Werktuigbouwkunde
Ik denk dat het een goede zaak is, maar of het zin heeft? Ik ga wel stemmen, maar ik zou niet snel op ELS stemmen. Ik denk dat er al heel veel voor studenten en jongeren gedaan wordt in Eindhoven. Deze partij is feitelijk overbodig.

Jan Küchel (26)
Achtstejaars Technische Natuurkunde
Ik heb er mijn twijfels erbij. Ik heb er wel iets over gelezen in Cursor, bijvoorbeeld over meer studentenkamers, maar ik heb de indruk dat de meeste problemen wat dat betreft wel voorbij zijn. Verder is na zo’n zes jaar studeren iedereen afgestudeerd, dus volgens mij heb je meer aan een partij voor jonge mensen. En aan een buslijn over het TU/e-terrein is weinig behoefte, omdat het station zo dichtbij is. Ik heb de vorige keer wel gestemd, maar ik denk niet dat ik deze keer op ELS ga stemmen.

Isaac Andela (20)
Eerstejaars Bouwkunde
Ik vind dat een partij voor het algemeen belang op moet komen, niet alleen voor studenten. Ze beperken zich tot één doelgroep, waarvan zeker niet iedereen op ze zal stemmen. Dus ik denk niet dat ze succes zullen hebben bij de verkiezingen. Zeker omdat ze elk jaar hun raadslid doorwisselen. Je stemt toch op een persoon die je je vertrouwen geeft. Nu kan er volgend jaar zomaar iemand anders in komen. Dat vind ik een beetje de zwakte van de partij. Maar ik snap wel dat ze het zo moeten doen.