Nieuws/ Korte Berichten

Nieuwe poging diefstal ID
Voor de derde keer in korte tijd is bij de faculteit Industrial Design een poging tot diefstal gedaan. Op vrijdag 10 maart rond 18.00 uur hoorde een medewerker op de derde etage van het Hoofdgebouw gerommel in de kamer naast hem. Hij sprak de twee personen aldaar aan, waarop die vluchtten via het noodtrappenhuis. In de ruimte bleek een beamer al losgeschroefd te zijn van het plafond, maar nog aanwezig. Zowel de signalementen van de daders als de opgenomen videobeelden zijn aan de politie overgedragen. De TU/e-beveiliging gaat met de contactpersoon bij ID in overleg over het verhoogde aantal pogingen tot diefstal van de laatste tijd en wat daaraan te doen is.

Feest bij ESC
Het Eindhovens Studenten Corps (ESC) houdt op vrijdag 24 maart weer een Natentamenfeest. Discom ’86 en de dj’s Pjotr en Dioomen zorgen voor de muzikale omlijsting. De entree bedraagt 3,50 euro; daarvan gaat één euro naar het goede doel, namelijk de bouw van een middelbare school in Kenia. Het feest begint om 22.00 uur bij het ESC in De Bunker.

Congres internationalisering hoger onderwijs
Op dinsdag 11 april vindt in Amersfoort het eerste congres plaats over internationalisering van het hoger onderwijs. De dag, die de titel ‘Archetypen van internationalisering: vormen, activiteiten en motieven’ meekrijgt, wordt georganiseerd door Nuffic. Tijdens het plenaire programma in de ochtend spreekt onder andere TU/e-collegevoorzitter ing. Amandus Lundqvist. ’s Middags zijn er workshops. Meer info: www.nuffic.nl/jaarcongres.

Harvard-president treedt af
Lawrence Summers, de omstreden president van Harvard University, is afgetreden. Na vijf bestuursjaren vol aanvaringen met vrouwen en minderheidsgroeperingen acht hij zijn positie niet langer houdbaar. Vooral na zijn uitspraken over aangeboren verschillen tussen de seksen, die de oorzaak zouden zijn van de ongelijke man-vrouwverhoudingen aan de bètafaculteiten, is de storm niet meer gaan liggen. Excuses mochten niet baten. De leiding komt nu in handen van Derek Bok, professor in de rechtswetenschap. (HOP)

VENI-lezingen over energie-opwekking
Zuinig en schoon energiegebruik staat centraal op een lezingenavond van de alumnivereniging van Eindhovense Natuurkundig Ingenieurs (VENI), op woensdag 22 maart in zaal 4 van het Auditorium. De eerste spreker is dr. Gert-Jan Jongerden, projectleider van het Helianthosproject bij Akzo Nobel, waarbij flexibele zonnecellen op basis van dunne film silicium technologie worden ontwikkeld. Spreker twee is prof.dr.ir. Dominiek Reynaerts, hoogleraar aan de faculteit Werktuigkunde van de Katholieke Universiteit Leuven. In zijn lezing behandelt hij geminiaturiseerde energieopwekkingssystemen, soms ook power-MEMS genoemd. Na afloop van beide lezingen is gelegenheid tot discussie met beide sprekers. Bijwonen van de lezingenavond is gratis en begint om 19.00 uur. Aanmelden kan op phys.veni@tue.nl of www.veni.nl.

Scriptieprijs
Wie de beste scriptie van Nederland heeft geschreven, kan drieduizend euro verdienen met de Scriptieprijs 2006. De tweede en derde plaats zijn goed voor vijftienhonderd en vijfhonderd euro. De onderwerpkeuze is vrij. De prijs is een initiatief van Studenten.net en ‘Online Ontsluiten van Onderzoek’. Om in aanmerking te komen, moet de scriptie wetenschappelijk zijn en minimaal een zeven hebben gekregen. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Wie niet in de prijzen valt, kan toch nog een beetje geld verdienen. Alle scripties die goed genoeg zijn, zal de organisatie proberen te verkopen aan het midden- en kleinbedrijf. Als een bedrijf de scriptie wil hebben, moet het vijfendertig euro betalen. Daarvan krijgt de student vijftien euro. Meer info op www.scriptieprijs2006.nl. (HOP)

Mastergids
Een compleet overzicht van masteropleidingen en specialisaties voor hbo- en wo-bachelorstudenten in Nederland is te vinden in de twee editie van de Nobiles Mastergids. Ook bevat de gids informatie over onder meer de BaMa-structuur, studiekosten en doorstuderen in binnen- en buitenland. Alle onderwijspresentaties, het complete register, links naar het masteraanbod van onderwijsinstellingen en informatie over doorstuderen staan ook op www.mastergids.nl.

Studenten TU/e in Europese finale bedrijfskundecompetitie
Vier studenten Technische Bedrijfskunde staan in de finale van de TIMES Case Competitie. TU/e’ers Anton Hennink, Guus Kuipers, Thierno Diallo en Boi Hoogervorst strijden volgende week gedurende vijf dagen in Brussel om de eerste plaats. TIMES staat voor Tournament in Management and Engineering Skills. Het is een competitie voor bedrijfskundestudenten uit heel Europa. De halve finale in Istanbul is door de Eindhovense studenten gewonnen. In de finale nemen ze het op tegen vijf andere teams uit onder meer Zweden en Finland. Opdracht is het oplossen van drie cases van
bedrijven die betrokken zijn bij de organisatie van de wedstrijd.