Het nieuwe bestek en servies van het restaurant in het Auditorium verdwijnen op grote schaal. De schade loopt in de duizenden euro’s. De kans is groot dat een aanzienlijk deel van het eetgerei niet meer op de campus aanwezig is: gestolen. Reden voor Vox Populi om te stellen: mensen die worden betrapt op het stelen van bestek en/of borden, moeten bij de politie worden aangegeven.

Janne Scharenborg (19)
Eerstejaars Bouwkunde
Het is verboden om bestek mee te nemen, het is gewoon diefstal. En als je het toch doet, moet er eigenlijk een sanctie op volgen. Ik denk alleen dat de politie niet voor elke gestolen vork naar de universiteit zal komen. Ik heb hier zelf nooit bestek meegenomen, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Ik heb wel eens een glas meegenomen uit een café. Je hebt een mooi glas in je handen en daar loop je dan mee naar buiten. Maar ook dan loop je het risico dat je wordt gepakt. In tegenstelling tot in een winkel is het moeilijk om diefstal in het Auditorium tegen te houden. Het is heel gemakkelijk om met een dienblad met bestek te gaan wandelen en het ergens anders in een tas te stoppen. Het is misschien ook wel een beetje studenteigen om op die manier het keukengerei thuis aan te vullen.

Ton Beliën (57)
Netwerkinspecteur Dommelkwartier (‘wijkagent TU/e’)
Het is diefstal, je moet gewoon met je vingers van andermans spullen afblijven. Maar het is natuurlijk nog niet duidelijk of de spullen zijn gestolen of dat ze ergens in de kamers van mensen rondslingeren. In dit laatste geval kun je spreken van ‘verduistering in dienstverband’. Maar dat is, wanneer het om bestek gaat, geen kwade opzet. Wanneer er echt sprake is van diefstal, dan kun je daar aangifte van doen, al zal de politie er niet altijd meteen mee aan de slag gaan. Er komen heel veel aangiftes binnen en als we moeten kiezen tussen een gestolen vork en een mishandeling, dan laten we de vork even rusten, dat is een logische keuze. Echter, wanneer we weten dat in een studentenhuis zestig stuks bestek liggen, dan zullen we daar zeker even langsgaan. De cateraar zou ook eens per half jaar aangifte kunnen doen. Dan is het voor ons nog steeds lastig om actie te ondernemen, maar het kan in verband met een eventuele diefstalverzekering noodzakelijk zijn.

Huub van Gerwen (48)
Teamleider beveiliging
Er is in wezen geen verschil tussen het stelen van bestek of van een fiets. Maar mensen zien er ten onrechte minder kwaad in. Terwijl het toch om veel geld gaat wanneer iedereen ook maar één vork meeneemt. Als wij een diefstal constateren, wordt iemand zeker aangepakt, maar wij kunnen geen aangifte doen. Als het bestek van Albron is, moet dat bedrijf het aangeven bij de politie.

Ron van Elst (21)
Derdejaars Wiskunde
Het is zeker diefstal en je mag er ook tegen optreden. Het gaat gewoon ten koste van de kwaliteit van de kantine. Het is trouwens nooit in mijn hoofd opgekomen om die spullen te stelen. Haha, het is wel een goed idee! Ik ben ook in andere studentenhuizen de spullen nog niet tegengekomen, al zou het me niet verbazen als het door studenten is meegenomen. Voor mijn studentenhuis zijn de borden van Albron eigenlijk te mooi; ze zouden meteen kapot gaan, dat is zonde.