Interview/ Frank Seegers

“Ik ben bezeten van nordic walking”

Antoinette van der Vorst
Foto: Bart van Overbeeke

Nordic walking? Dat is toch he-le-maal hip? Wandelen, maar dan met twee stokken die verdacht veel weg hebben van skistokken? Zo zou je het kunnen omschrijven, maar het omvat veel meer dan dat. Het is een sport. Een sport waarbij je 450 van je 600 spiergroepen gebruikt. Die je doet lopen ‘op vier poten, zoals ieder dier’. En als je het echt goed wilt doen, volg je een cursus om de technieken in de vingers te krijgen. Het TU/e-sportcentrum biedt sinds kort zo’n cursus. Cursusleider is Frank Seegers (54), medewerker bij de faculteit Werktuigbouwkunde en compleet verslingerd aan nordic walking. Stel hem een vraag over de sport en hij stopt niet meer met vertellen.

“Als je houdt van de kunst van het weglaten, dan is nordic walking de perfecte sport”, vindt Seegers. “Je gaat lekker lopen en laat alles even achter je. Je bewaart je zorgen voor later. Als je klaar bent en je voelt het zweet over de rug lopen dan denk je: dit was top. Ik ben er echt bezeten van.”
Seegers begon zo’n anderhalf jaar geleden met lopen. Samen met zijn vrouw, want ze vinden het leuk in hun vrije tijd sportief bezig te zijn. “We kochten stokken en liepen als kievieten, maar we hadden eigenlijk geen idee waar we mee bezig waren. Mijn vrouw is toen een cursus gaan volgen en adviseerde me dringend dat ook te doen. Zo hebben we ons vrij snel de kunst meester gemaakt.”
Nordic walking is ontstaan in Finland toen de crosscountry skiërs in de zomer vervanging zochten voor hun winteractiviteit. In 1998 werd nordic walking in Finland erkend als officiële sport. Sinds 2003 wint de sport ook in ons land enorm aan populariteit. “Maar je ziet teveel mensen die stokken kopen en zomaar aan het lopen slaan”, vindt Seegers. “Die lui lopen rond als een stel papierprikkers”, zegt hij lachend.
Wat houdt het echte nordic walking dan in? Hoe doe je het goed? Seegers: “De stokken zijn een heel belangrijk hulpmiddel. Je armswing, daar gaat het om. Bij elke stap prik je de stok achter je in de grond. Je laat hem steeds los en pakt hem weer vast. De stok vangt klappen op én hij zorgt ervoor dat je meer snelheid maakt. Het is dus eigenlijk een hulpmiddel om je pas te versnellen.”
Voordelen van nordic walking zijn er volgens de super-enthousiaste Seegers te over. “Het is heel goed voor je lichaam. Je gebruikt 450 spiergroepen. Het werkt ook tegen rsi-klachten. Doordat je constant de stok vastpakt en weer loslaat is je doorbloeding optimaal. Ik heb nooit koude handen, zelfs niet hartje winter.”
En het is een heel sociale sport. Seegers loopt minstens een keer in de week in gezelschap van vijf tot zes anderen. “Ik haal routes van internet en samen lopen we tochten met behulp van GPS. Door de gesprekken die je hebt, leer je elkaar snel en goed kennen.”
Het succes van nordic walking is vooral te danken aan de ‘oudere jongere’, zoals Seegers het omschrijft. Mensen van rond de vijftig, die zich bewust zijn van hun lichaam en gezond bezig willen zijn. “Dat is ook niet raar. Het is een relatief eenvoudige sport en je hebt er weinig voor nodig. Toch vind ik het heel jammer dat niet meer jongeren aan deze vorm van lopen doen. Ik zou willen dat er meer van hen het lef in hun lijf zouden hebben om de sport te proberen.”
Wellicht kan de cursus aan het TU/e-sportcentrum daar een steentje aan bijdragen. Sinds begin mei geeft Seegers deze cursus, vijf lessen, één keer in de week. “In die vijf lessen heb je de techniek wel onder de knie, zoals het afwikkelen van de voeten, het juiste gebruik van de stokken. Daarna moeten de cursisten het zelf gaan doen. Ik hoop van harte dat ze in groepjes regelmatig een mooie tocht maken.”
Zelf komt Seegers vast nooit meer van deze -bijna wel verslaving te noemen- sport af. En dat zou hij ook niet willen. “Het is prachtig. Vooral heel vroeg op zondagochtend, of ‘s avonds, in het schemerdonker. Het is mezelf verwennen met een stukje gezondheid.”/.

Voor meer informatie over de cursus nordic walking kun je terecht bij het sportcentrum.