Tien Super TU/esdays, een bezoek van koningin Beatrix, een groot stadsfeest, een medewerkersfestival, verschillende uitgaven in boekvorm, verscheidene congressen en drukbezochte culturele
evenementen: het was me het lustrumjaartje wel.
Hoe kijkt de TU/e-gemeenschap terug op voorbije zaken?
Vox Populi legde de vraag aan enkelen voor.

Prof.dr.ir.Henk van Tilborg
Hoogleraar cryptologie en coderingstheorie (faculteit W&I)
“Een aantal dingen vond ik heel leuk, zoals de uitgave van de encyclopedie en het boek over vijftig jaar onderzoek aan de TU/e. Van het feestgebeuren heb ik me een beetje gedistantieerd. Misschien zegt het meer over mijn karakter dan over wat er is georganiseerd, maar ik heb met een aantal dingen moeite. Dat studenten moeten betalen voor hun
parkeerplaats en dat steeds meer kantines verdwijnen, bijvoorbeeld. Het sociale contact op de werkvloer, gewoon een kopje koffie drinken met een collega, wordt steeds moeilijker. Plaatselijke bibliotheken verdwijnen. De dagelijkse beleving op de werkvloer verslechtert en dan zouden we feest moeten vieren? Zo’n boekje waar ook zo iemand als een kantinedame instaat, dat vond ik positief, maar een groot feest geven terwijl kantines worden bedreigd vind ik niet goed.
Ik vind het ook navrant dat we het vijftigjarige bestaan van een instelling vieren terwijl de top bezig is de autonomie van de instelling op te heffen. Ik ben heel pessimistisch over de samenwerking van de drie TU’s. Mijn ‘worst case scenario’ is dat er straks één TU staat in Delft en dat er nog een paar bacheloropleidingen in de provincie zijn te volgen. Het kost me moeite om tegelijkertijd een jubileumfeest te vieren.
Wat ik van het cortège tijdens de dies natalis vond? Tja, ik ben er niet bij geweest. Ik houd er niet van in toga te lopen, hoewel ik er niets op tegen heb als anderen er wel aan meedoen. Laat mensen ervan genieten die ervan willen genieten.”

Prof.dr.ir.Jan Blom
Hoogleraar elektrische energietechniek en voorzitter van de lustrumcommissie
“Voor mij was het echt een feestjaar. Als commissie hebben we het meeste werk het jaar ervoor verricht, terwijl tijdens het lustrumjaar zelf de faculteiten en zeker de diensten het drukker hadden. Het afgelopen jaar heb ik vooral veel kunnen genieten van alles wat er werd georganiseerd.
Onze doelstelling is gehaald: we wilden een programma gedurende het hele jaar. Vaak is er bij jubilea één hoogtepunt en na drie dagen denkt iedereen: ‘dat was het.’ Het hele jaar door waren er Super TU/esdays en allerlei andere activiteiten waarbij de hele universiteitsgemeenschap werd betrokken. Het ging bijna tot aan de oliebollen door, want het
wintercircus was op 30 december.
We wilden ons bovendien profileren in de wereld. En als de universiteit zich door de buitenwereld wil laten kennen, is de eerste stap net buiten de deur in Eindhoven. We wilden laten zien dat Eindhoven een universiteitsstad is en daar zijn we goed in geslaagd. Er is een cortège door de stad geweest, een techniekfeest in de Heuvelgalerij en een stadsfeest. Tijdens het hele lustrum kwamen we vaak in het Eindhovens Dagblad. Minder in het NRC en helemaal niet in de New York Times, maar daar moet je nuchter in zijn.
Mijn grootste zorg bij de Super TU/esdays was dat we allemaal congressen zouden krijgen. Dat was juist níet de bedoeling en dat is ook niet gebeurd. Zeker de helft van de faculteiten heeft wat anders gedaan.
Het hoogtepunt was voor mij de musical Jekyll&Hyde in mei. Hoe die studenten zich daar als volleerde musicalsterren profileerden, vond ik een van de leukste evenementen. Het is jammer dat het jaar is afgelopen, maar aan alles komt een eind.”

Herman Leijssen
Medewerker brandweer van de TU/e
“Wij als dienst hebben het behoorlijk druk gehad tijdens het lustrumjaar. Bij iedere activiteit boden wij een luisterend oor en op het gebied van de veiligheid gaven wij onze mening en medewerking. Het was een enerverend jaar en het is voor alle partijen goed verlopen. We wisten dat het lustrumjaar eraan kwam en waren erop ingesteld, maar bepaalde werkzaamheden kregen daardoor wat minder aandacht. Die kunnen we nu weer oppakken.”

Marcel van Weyden
Bedrijfsleider grand café Centraal aan de Markt
“Het stadsfeest is heel goed bevallen. De sfeer was erg goed en de organisatie was perfect. Ik denk niet dat het voor het bezoek van studenten aan ons café iets uitmaakt, maar voor de Markt zelf is het goed als er regelmatig zoiets te doen is. Zo trekken automatisch meer mensen naar de Markt. Voor het imago van de TU/e is het ook belangrijk. Ik denk dat het een positieve uitstraling van de TU/e geeft. Het is toch een wereldje op zich, dat zien heel veel mensen zo.”

Paula Kassenaar en Chris Heger
Masterstudenten Industrial Design
Kassenaar: “Het lustrumjaar? Ik heb er eigenlijk niet zoveel van meegekregen. Je doet gewoon je studie en af en toe komt er zo’n feestje tussendoor.”
Heger: “Ik vond het openingsfeest heel goed omdat het voor iedereen was. Ik had het heel erg naar mijn zin en de mensen om mij heen ook. Ik zou elk jaar zo’n opening willen, het gaf een gevoel van ‘wij TU/e-studenten’. Het sprak me aan dat de TU/e veel studenten en stafleden bij elkaar bracht en een visie uitdroeg. Het bezoek van de koningin? Eh, daar heb ik wel iets over in Cursor gelezen. Oh ja, natuurlijk, het feest op de Markt met Bløf! Daar was ik bij.”
Kassenaar: “Welnee, die avond kwam ik bij jou op bezoek. Weet je wat me is bijgebleven van het lustrum? Dat vréselijke logo! Alsof het bestemd was voor nerds. Als ze er een ID-student op hadden gezet, was het vast beter gegaan.”
Heger: “De Design United tentoonstelling in het Hoofdgebouw vond ik ook goed. Het is jammer dat veel Super TU/esdays niet beter aankwamen bij de studenten. Het laat toch zien waar je goed in bent.”
Kassenaar: “Misschien hadden ze er op een andere manier aandacht voor moeten vragen.”
Heger: “Met een borrel!”
Kassenaar: “Nou ja, dat is een cliché, maar het werkt wel!”
Heger: “Het diner op de Markt vond ik goed. Het was de eerste keer dat de TU/e in de stad wat deed. Volgens mij weten sommige Eindhovenaren niet eens dat er een TU/e is.”

André Boersma
Catering manager bij Albron
“Het lustrumjaar was voor ons het eerste jaar op de TU/e, dus we zijn meteen met onze neus in de boter gevallen. Het medewerkersfestival halverwege het jaar was het topevenement. Dat was prachtig, omdat wij in januari begonnen zijn met het leren kennen van de organisatie. Dat is altijd spannend. Als je dan hoort dat het werk heel erg gewaardeerd is, dan is dat heel mooi. De uitdagingen hebben het afgelopen jaar een hoog tempo gehad voor ons. Het is een positief enerverend jaar geweest.”