Studentenleven

Eindhoven geen studentenstad?

Echt wel!

Foto’s/Bart van Overbeeke

Eindhoven zou geen echte studentenstad zijn. De meeste studenten zouden lekker bij mama’s pappot en wasmachine blijven en zich alleen maar concentreren op hun studiepunten. Vorige week bleek echter niets minder waar. Het ESC, SSRE en Hajraa -drie van Eindhovens oudste studentenverenigingen- hadden een reeks drukbezochte activiteiten georganiseerd, die ook voor de andere bewoners van Eindhoven niet onopgemerkt kunnen zijn gebleven.

Studenten Stadsdiner
Voor de tweede keer, na jaren afwezigheid, hield het ESC op woensdag 13 juni op de Markt van Eindhoven het Studenten Stadsdiner. Hiermee is een aloude traditie nieuw leven ingeblazen. Ondanks de ietwat tegenvallende kaartverkoop genoten toch ruim 350 studenten van een driegangenmaaltijd. Met als smakelijk bijgerecht verschillende soorten vertier, variërend van een driemans rockband die vanuit een Amerikaanse slee verzoeknummers ten gehore bracht, tot een cabaretier. Na de maaltijd mengde menig terrasganger van de Markt zich onder studenten, die dansten op de muziek van de band Klaarwakker. En zo was de integratie met het niet-studerende deel van Eindhoven weer een stapje dichterbij gekomen.


Club 040 - Sense the Summer
Een dag later, op donderdag 14 juni, stond de volgende activiteit van Eindhovense studenten in de binnenstad op het programma. Onder de noemer ‘Club 040 -Sense the Summer’ werden op het Stadhuisplein studenten en andere belangstellenden vergast op de dj-sets van onder anderen top-dj’s Gregor Salto en Laidback Luke. De organisatie was in handen van studentenvereniging SSRE, die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. “We wilden eens een keer iets organiseren dat een positieve bijdrage levert aan het imago van de stad”, vertelt mede-organisator Martin Schilperoort van de studentenvereniging. En dat lijkt gelukt. De student Technische Bedrijfskunde schat dat er in totaal meer dan tweeduizend mensen zijn geweest. “Tegen negenen stond het plein helemaal vol.” Deze dansfanaten lieten zich door een pittige onweersbui niet uit het veld slaan. Om 23.00 uur verplaatste het feest zich naar Café Thomas en De Rechter, beiden op Stratumseind. Schilperoort weet nog niet of SSRE een jaarlijks evenement van het dance-event gaat maken. “Maar het is zeker voor herhaling vatbaar.”


Hajraa Buitentoernooi
Een evenement dat al heel lang elk jaar terugkomt, is het Hajraa Buitentoernooi, het grootste volleybaltoernooi op gras in Europa. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni deden op sportpark De Hondsheuvels zo’n vijfduizend mensen mee aan het toernooi. De meesten daarvan bivakkeerden tijdens het weekend op de grote provisorische camping aan de Dommel.
Het toernooi is trouwens allang geen Nederlands onderonsje meer; de deelnemers kwamen uit twaalf landen naar Eindhoven. Het weekend verliep ondanks het wisselvallige weer goed. De tandem sport en ontspanning bleek weer een winnende combinatie. Overdag lekker ballen en ’s avonds feesten in de tent op het Laplace-plein. Die stond zowel op vrijdag als op zaterdag mudjevol tijdens de feesten, met bands en een dj op het podium.
Zondag in de namiddag was duidelijk te merken dat het weekend zijn tol begon te eisen van de deelnemers, die massaal op het zachte gras waren neergestreken. Aan het einde van de middag konden zij zien hoe bij het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap Grasvolleybal de teams van Leiden (dames) en Utrecht (heren) kampioen werden. En toen kon iedereen in volgestouwde autootjes weer huiswaarts. Volgend jaar weer./.